Ο Γιάννης Στάνκογλου μιλά στο Infokids.gr με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του που κλέβεις τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια όλων όσων αγαπούν το χώρο της υποκριτικής.

Ο σπουδαιότερος όμως ρόλος που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής είναι αυτός του πατέρα της  8χρονης Φοίβης και του 3χρονου Φίλιππου, καρποί του έρωτά του με τη σύζυγό του, Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν.

Με αφορμή της Γιορτή του Πατέρα, ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε στο Infokids.gr για την πατρότητα που όπως ο ίδιος εξομολογείται είναι «το πιο όμορφο πράγμα που του έχει συμβεί. Είναι ο πιο ωραίος ρόλος της ζωής μου και τον χαίρομαι πάρα πολύ», για το πώς περνά το χρόνο του με τα παιδιά του και έστειλε το δικό του μήνυμα στους μπαμπάδες που θέλουν να έχουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους.

1.Τι άλλαξε στη ζωή σας με τον ερχομό των παιδιών;

Πολλά πράγματα άλλαξαν. Το σπίτι μας είναι διαφορετικό, εμείς είμαστε διαφορετικοί. Αυτός όμως που άλλαξε ριζικά είναι ο χρόνος. Το πώς αντιλαμβάνομαι το χρόνο μέσα από τα μάτια και τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό. Η ενέργεια που παίρνω και τα πράγματα που κάνω με τα παιδιά μου με έχουν μαλακώσει, με έχουν ηρεμήσει και με έχουν κάνει να δω και μία άλλη πλευρά του εαυτού μου που μέχρι τώρα δεν μπορούσα να δω.

2. Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονο των μπαμπάδων;

Νομίζω ότι πάντα οι μαμάδες είναι ένα βήμα μπροστά αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών – το οποίο και βρίσκω λογικό. Αν και τελευταία χρόνια έχει δοθεί προσοχή και σημασία στο ρόλο των μπαμπάδων.

3. Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή που σας έχει χαρίσει η πατρότητα;

Είναι πάρα πολλές και συμβαίνουν καθημερινά. Όταν βλέπω τα παιδιά μου να αγκαλιάζονται νιώθω πολύ ευχάριστα.

4. Αληθεύει ότι οι μπαμπάδες έχουν αδυναμία στις κόρες;

Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως οι κόρες έχουν αδυναμία στους μπαμπάδες. Είναι σαν αυτό που λέμε στα παιδιά ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις σε ποιο έχεις αδυναμία. Αν σου κόψω το ένα δάχτυλο ή το άλλο το ίδιο δεν θα πονέσεις; Δεν είναι ακριβώς θέμα αδυναμίας. Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι μοιράζεσαι διαφορετικά πράγματα με το αγόρι και διαφορετικά με το κορίτσι.

5. Τι είδους μπαμπάς είστε;

Δεν μπορώ να με κατατάξω σε μια κατηγορία. Είμαι ένας κανονικός μπαμπάς που κάνει τα πάντα για τα παιδιά του χωρίς κανένα δισταγμό. Τους αφιερώνω χρόνο και κάνουμε πράγματα μαζί. Θέλω να είμαι γλυκός και τρυφερός μαζί τους.

6. Τι συμβουλεύετε τους μπαμπάδες που διαβάζουν τη συνέντευξη;

Δύσκολα δίνεις συμβουλές τέτοιου είδους. Ένας άνθρωπος που έχει αποκτήσει παιδιά με τη θέλησή του και το απολαμβάνει πραγματικά,  δεν χρειάζεται συμβουλές. Το μόνο που θα τούς έλεγα είναι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά, να τα φροντίζουν και να τους δίνουν ελευθερία.

7. Μιας και αναφερθήκατε στο ζήτημα του χρόνου που πρέπει να αφιερώνουν οι μπαμπάδες στα παιδιά, έχετε δηλώσει ότι “Δίνω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στα παιδιά μου αλλά δεν μου φτάνει για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.”

Ακριβώς έτσι είναι. Γιατί και τα παιδιά κάνουν πολλά πράγματα (σχολείο, μπαλέτο, αγγλικά, δραστηριότητες) και οι γονείς έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις οπότε ποτέ δεν έχεις όσο ποιοτικό χρόνο θα ήθελες να περάσεις με τα παιδιά.

8. Τι όνειρα κάνετε για τα παιδιά σας;

Μεγαλώνοντας να ανακαλύψουν αυτό που τους αρέσει – το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο- και να το κάνουν μετέπειτα στη ζωή τους. Να είναι ελεύθερα, να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους και να μην φοβούνται.

9. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις ενός πατέρα στην ανατροφή του παιδιού;

Είναι πάρα πολλές. Επαναλαμβάνω τη σημασία του να αφιερώνει χρόνο στο παιδί αλλά και ενέργεια. Να κάνει όλα όσα νιώθει και όλα όσα μπορεί με όλη του την ψυχή του και όχι καταναγκαστικά. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε ο γονιός είναι πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί τους. Ο μπαμπάς θα τους δώσει τις βάσεις να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

10. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους μπαμπάδες με αφορμή την Γιορτή του Πατέρα;

Μπαμπάδες, αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας. Κάντε μαζί τους πράγματα που δεν έχετε σκεφτεί ούτε εσείς οι ίδιοι. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε μαζί τους τον κόσμο και να αποκτήσετε από κοινού όμορφες εμπειρίες.