Γιάννης Τσέρκης: Ο μπαμπάς από την Κάρπαθο που μεγαλώνει μόνος τους 4 γιους του μιλά στο Ιnfokids.gr

Αφιερώνουμε τη φετινή Γιορτή του Πατέρα στους μπαμπάδες-ήρωες και μπαμπάδες-πρότυπα που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, και που τα έχουν καταφέρει πραγματικά καλά. Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του μπαμπά Γιάννη, ο οποίος μεγαλώνει μόνος του 4 (!) αγόρια, την ιστορία του  Άντελ που εφαρμόζει μαζί με την πρώην γυναίκα του τη συνεπιμέλεια στην ανατροφή της κόρης τους  εδώ, και  εδώ την ιστορία του Γιάννη που έχασε τη γυναίκα του πριν ενάμιση χρόνο!

Πριν λίγες μέρες διάβασα στο διαδίκτυο την ιστορία του Γιάννη Τσέρκη, ενός 42χρονου μπαμπά που μεγαλώνει μόνος του τους 4 γιους του στο νησί της Καρπάθου. Τα παιδιά είναι τα καμάρια του και στέκεται δίπλα τους με όλους τους τρόπους. Έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το δύσκολο ρόλο του να είναι  ταυτόχρονα μπαμπάς αλλά και μαμά, φροντίζοντας να μην λείψει τίποτα στα αγόρια του.

Εχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την μέρα που ανέλαβε  εξ ολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών και έχει μάθει να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού. Έγινε ξεφτέρι στη μαγειρική, φτιάχνει γλυκά και συνήθως τα βράδια σιδερώνει και συμμαζεύει το σπίτι.

Παίζει με τα παιδιά ενώ πολλές φορές μαζεύει και τα παιδιά της γειτονιάς, καλώντας τα να παίξουν όλοι μαζί παραδοσιακά παιχνίδια άλλων εποχών και να τους δείξει έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας χωρίς οθόνες και tablet.

Θέλοντας, λοιπόν, να μάθω περισσότερα για την ιστορία του, επικοινώνησα μαζί του και παραχώρησε στο Infokids.gr αποκλειστική συνέντευξη μιλώντας για τη τρυφερή σχέση που έχει με τα παιδιά του που είναι 13, 12, 10 και ο βενιαμίν μόλις 7 ετών, για το πόσο υπερήφανος είναι ως πατέρας και παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα υποστήριξης και ενθάρρυνσης σε όλες τις μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά.

Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνετε τέσσερα αγόρια, με διαφορετικές ανάγκες και ηλικιακά στάδια; 

Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο μεγαλώνεις παιδιά. Τα 2 μεγαλύτερα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και τα 2 μικρότερα στο Δημοτικό όμως παρολαυτά αφού υπάρχει θέληση όλα αντιμετωπίζονται. Η ζωή μου δεν ήταν εύκολη. Βίωσα δυσκολίες, προβλήματα αλλά δεν το έβαλα κάτω. Στάθηκα στα πόδια μου και θεωρώ ότι τα έχω καταφέρει, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τα μάτια των 4 παιδιών μου. 

Πώς αισθάνεστε όταν κάποιος σας χαρακτηρίζει μπαμπά ήρωα για όλα όσα κάνετε καθημερινά για τα παιδιά σας;

Στο νησί με αποκαλούν “ήρωα” πατέρα. Αισθάνομαι όμορφα αλλά ξέρω ότι αυτό είναι το καθήκον μου έχοντας παιδιά. Τα παιδιά μου είναι το έργο ζωής μου. Είναι κατόρθωμα να μεγαλώνεις 4 παιδιά με αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια. 

Οι μαμάδες είθισται να λέμε ότι λειτουργούν με το ένστικτο. Για τους μπαμπάδες έχει επικρατήσει η άποψη ότι λειτουργούν με τη λογική. Εσείς ποια τακτική ακολουθείτε;

Kάποτε μιλούσα διαρκώς με τους ειδικούς και ζητούσα τη γνώμη τους για τα πάντα. Έχοντας περάσει πια αρκετός χρόνος που ασχολούμαι αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών, πράττω όπως νομίζω εγώ ότι θα είναι προς όφελος των παιδιών. Για όλα όσα αφορούν τα παιδιά μου ακολουθώ τη ψυχή και την καρδιά μου. Μάνα δεν θα γίνω ποτέ γιατί είναι ένας ρόλος αναντικατάστατος, ένα ιερό πρόσωπο,  όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι ως πατέρας έχω ένστικτο. 

Τι σημαίνει για εσάς η Γιορτή του Πατέρα;

Τόσο η Γιορτή της Μητέρας όσο και η Γιορτή του Πατέρα είναι δυο μέρες που τιμάμε τα πρόσωπα που μεγαλώνουν παιδιά. Είμαστε ήρωες όλοι εμείς οι γονείς, μαμάδες και μπαμπάδες, που μεγαλώνουμε παιδιά. Αξίζει να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε αυτούς τους δύο ρόλους καθημερινά. Για μένα, η Γιορτή του Πατέρα είναι μια ιερή μέρα που προβάλλεται και ακούγεται ο μπαμπάς και η προσφορά του στην οικογένεια.   

Ποια είναι η ωραιότερη ατάκα  που σας έχουν πει οι γιοι σας για το ρόλο σας στην ανατροφή και την καθημερινότητά τους;

Τα ωραιότερα λόγια που έχω εισπράξει από τα παιδιά μου είναι “Πατέρα σε αγαπάμε. Είσαι η ζωή μας. Σε ευχαριστούμε που είσαι δίπλα μας, που μας προσέχεις, που μας φροντίζεις”. Δεν θα ξεχάσω  τη φράση “Μάνα δεν είναι αυτός που γεννάει. Είναι αυτός που κάθεται δίπλα μας και μας μεγαλώνει. Και αυτός είσαι ΕΣΥ!”  που ακούγοντάς την,  δάκρυσα. Άλλη μια φράση τους που με σημάδεψε είναι “Εμείς είμαστε η τριανταφυλλιά και εσύ το νερό που μας ποτίζει”

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους μπαμπάδες που μας διαβάζουν;

Ως μπαμπάς που μεγαλώνω μόνος μου τα παιδιά μου θέλω να μιλήσω σε όλους τους μπαμπάδες που κάνουν οικογένεια, κάνουν παιδιά και τα εγκαταλείπουν. Για ποιο λόγο το κάνετε αυτό; Είναι αμαρτία από τον Θεό να φέρνουμε παιδιά στη ζωή και να τα εγκαταλείπουμε. Πρέπει και οι δύο γονείς να ασχολούνται ενεργά με το μεγάλωμα των παιδιών. Μπαμπάδες, να αγαπάτε τα παιδιά σας . Να σέβεστε και να αγαπάτε τις γυναίκες που σας έκαναν το καλύτερο δώρο που υπάρχει, έφεραν στον κόσμο τα παιδιά σας. Να πληρώνετε την διατροφή που ορίζει το Δικαστήριο όταν βγαίνει το διαζύγιο. 

Καθώς είστε ένας νέος άνθρωπος, έχετε σκεφτεί να ξαναφτιάξετε, κάποια στιγμή, τη ζωή σας; Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδρούσαν τα παιδιά σας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα θέλατε να αποκτήσετε ακόμα ένα παιδάκι; Ίσως μια κόρη;

Το να ξανακάνεις μια οικογένεια από την αρχή είναι πολύ δύσκολο. Αν είναι θέλημα Θεού ναι θα την κάνεις. Αλλά όταν υπάρχουν 4 παιδιά, αυτό αν και εφόσον συμβεί θα γίνει με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Εγώ σαν μπαμπάς, δεν μπορώ να βάλω καμία γυναίκα στη ζωή μου και στο σπίτι μου. Είναι πολύ νωρίς και είναι πολύ μικρά τα παιδιά μου.