Γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να βρίζουν; Δείτε τι έχει να πει αυτή η ειδικός

Όταν ακούτε το παιδί σας να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις και να βρίζει το μαλώνετε, το απειλείτε και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, σωστά;

Κι όμως, εδώ και καιρό, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν θερμά, ότι η χρήση άσχημων λέξεων όχι μόνο δεν είναι αρνητική, αλλά μπορεί να συμβάλλει και θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα περάσουν κάποια στιγμή από το στάδιο της βωμολοχίας, ωστόσο κάποιες έρευνες τελευταία συμπεραίνουν, ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Μάλιστα, έχουν συνδέσει τις βωμολοχίες με χαρακτηριστικά, όπως η ειλικρίνεια, το καλύτερο λεξιλόγιο, η αξιοπιστία, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη.

Η ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης και συγγραφέας Δρ. Emma Byrne, υποστηρίζει έντονα την παραπάνω άποψη και για να αποδείξει το – αμφιλεγόμενο – επιχείρημά της έγραψε μέχρι και βιβλίο (Swearing is Good for You: The Amazing Science of Bad Language).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ίδια «προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από την βωμολοχία, μέχρι να μάθουν να χρησιμοποιούν τον λόγο τους ορθά. Αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να αναθεωρήσουμε! Το να μάθει ένα παιδί να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις με αποτελεσματικό τρόπο είναι πολύ καλύτερο από το να του απαγορευτεί η χρήση τους».

Η ειδικός εξηγεί το επιχείρημά της λέγοντας: «Όταν ένα παιδί βρίζει δεν γνωρίζει πως τα λόγια του μπορεί να προσβάλλουν ή να πληγώνουν. Με το να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να βρίζει δεν το βοηθάς να καταλάβει τι δεν κάνει σωστά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς οι βωμολοχίες επηρεάζουν τους άλλους». Και τα λεγόμενά της αυτά στηρίζονται από ουκ ολίγες έρευνες.

Ενώ, λοιπόν, λίγοι είναι οι γονείς που δέχονται τα παραπάνω, η Emma Byrne φέρνει και μία άλλη παράμετρο, αφού συσχετίζει την βωμολοχία με την αντοχή στον πόνο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει, ότι το να βρίζεις όταν πονάς είναι πιο αποτελεσματικό και σε κάνει πιο ανθεκτικό στον πόνο από το να φωνάξεις απλώς ή να αντικαταστήσεις την άσχημη λέξη με μία άλλη. Σε συγκεκριμένες συνθήκες, λοιπόν, η άσχημη γλώσσα είναι αποδεκτή και ίσως απαραίτητη, σύμφωνα με την ειδικό.

Εσείς, θα αφήνατε το παιδί σας να βρίσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις; Μπορεί οι βρισιές να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ζωή των παιδιών;

Αφήστε μας στα σχόλια τη γνώμη σας πάνω στο θέμα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίσατε εσείς αυτή τη φάση των παιδιών.

Πηγή: iflscience.com