Γιατί πρέπει όλοι να έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι μας

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά φυτά σε κλειστούς χώρους, όπως είναι το σπίτι μας, γιατί «τραβάνε» όλο το οξυγόνο και μπορεί να επιβαρύνουν τυχόν αλλεργίες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν σύμμαχο στην καλή μας υγεία.

Έτσι, πέρα από το γεγονός, ότι φέρνουν την ομορφιά της φύσης μέσα στο σπίτι μας στολίζοντάς το με τον πιο κομψό τρόπο, μερικοί ακόμα καλοί λόγοι για να πολλαπλασιάσετε τις γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου είναι οι παρακάτω:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου «καθαρίζουν» τον αέρα

Σαν σφουγγάρια, τα φυτά αυτά με φυσικό τρόπο απομακρύνουν τις τοξίνες από την ατμόσφαιρα. Τις παγιδεύουν στους ιστούς τους, τις διασπούν και τις εκλύουν ως ακίνδυνα υπο-παράγωγα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι -ειδικά τους χειμερινούς μήνες- περνάμε το 80%-90% του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, η μόλυνση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που έχουμε για εγκεφαλικό, ισχαιμικό επεισόδιο, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά, ακόμα και καρκίνο στους πνεύμονες.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο άρρωστοι

Το μικροκλίμα γύρω από τα φυτά, αυξάνει την υγρασία του χώρου αλλά όχι υπερβολικά. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει, χάρη στο νερό που υπάρχει μέσα σε αυτά. Η ξηρή ατμόσφαιρα και η σκόνη μπορεί να ερεθίσουν τις αισθήσεις, μας όμως τα φυτά είναι πιθανό να φιλτράρουν τα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα και που μπορεί να μολύνουν ή να ερεθίσουν τους αεραγωγούς μας. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Washington State, συγκεκριμένα, έδειξε, ότι χάρη σε φυτά εσωτερικού χώρου, η σκόνη μέσα σε ένα δωμάτιο μπορεί να μειωθεί έως και κατά 20% -τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την εν λόγω μελέτη ήταν κυρίως πράσινα φυλλώδη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου τονώνουν την διάθεσή μας

…καθώς και την ενσυναίσθησή μας! Αυτό προέκυψε από το Πανεπιστήμιο  Texas Agriculture & Medicine, σύμφωνα με μελέτη του οποίου, οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο φροντίζοντας τα φυτά τους, είναι περισσότερο πιθανό να φροντίζουν και άλλους ανθρώπους. Το να νοιάζεσαι για τα φυτά που έχεις στο σπίτι σου, λέει η έρευνα, μπορεί να αυξήσει την συμπόνια σου για τους άλλους και να βελτιώσει τη σχέση σου μαζί τους. Εξάλλου, ακόμα και να τα βλέπει κανείς, βοηθά στην ψυχολογία και ενισχύει την αισιοδοξία.

…όχι βέβαια, ότι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα!

Γεγονός είναι, ότι τα κατεξοχήν εσωτερικού χώρου φυτά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα! Το φιλόδεντρο, ο πόθος, η δράκαινα μαρτζινάτα, η ορχιδέα κ.α., είναι όλα φυτά που προσαρμόζονται εύκολα σε κλειστούς χώρους και έχουν ανάγκη από υγρασία και χαμηλό φωτισμό. Επιλέγοντας, μάλιστα, μια ειδική για την καλή συντήρηση αυτών των φυτών γλάστρα, όπως αυτές που θα βρείτε στη συλλογή της Lechuza, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το φυτό σας δεν θα κινδυνεύσει, ακόμα και από την δική σας παραμέληση, για πολύ-πολύ καιρό. Ο λόγος; Οι πρωτοποριακές αυτές γλάστρες διαθέτουν ένα έξυπνο σύστημα αυτοποτισμού. Έτσι, εσείς βάζετε όσο νερό χρειάζεται το φυτό και η γλάστρα το «τροφοδοτεί» κάθε φορά που «καταλαβαίνει» πως το χώμα του φυτού στεγνώνει. Με τον τρόπο αυτό, το φυτό έχει πάντα όσο νερό χρειάζεται και εσείς δεν ανησυχείτε μην τυχόν το… παραποτίσετε και το χαλάσετε.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καλύτερα και πιο έξυπνα

Μπορεί, δηλαδή, να λειτουργούν και ως ένα φυσικό τονωτικό του εγκεφάλου μας –κάτι που οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε, σε καθημερινή βάση!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο μας

Οι ειδικοί λένε, ότι οι μαργαρίτες τύπου Ζέρμπερες εκλύουν οξυγόνο μέσα στη νύχτα. Έτσι, έχοντας ένα βάζο με λίγα τέτοια λουλούδια μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας, μπορεί να βελτιώσει τον βραδινό σας ύπνο.