Γλυκό σταφύλι – Το παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη | InfoKids

Η συνταγή είναι από τη φίλη μας Μαρία Β., μια συνταγή που διαφέρει λίγο από τις γνωστές, αλλά που αν την ακολουθήσετε πιστά, στο τέλος θα απολαύσετε το πιο τραγανό γλυκό κουταλιού.

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα με μεγάλη ρώγα και ψιλόφλουδο,
αν είναι και νυχάτο ακόμα καλύτερα!
½ κιλό ζάχαρη
μισή κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες
και προαιρετικά λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στην μέση εγκαρσίως

Εκτέλεση
Μαδάμε μαλακά τις ρώγες προσέχοντας να μη λιώσουν και να μην έχουν επάνω υπόλοιπα από τα κοτσανάκια. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν για λίγη ώρα.
Στην συνέχεια βάζουμε σε μια πλατιά και μεγάλη κατσαρόλα, μια στρώση από ρώγες και από πάνω μια στρώση ζάχαρη, ξανά μια στρώση ρώγες και μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ρίχνουμε πάνω στη ζάχαρη το χυμό των πορτοκαλιών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Μετά το βάζουμε στην φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) ξαφρίζοντας συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλαΜόλις περάσουν τα 10 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό σε μια άκρη για 24 ώρες ώστε να βγάλει όλους τους χυμούς του.
Όταν περάσει ο χρόνος που αναφέρουμε το βάζουμε στην φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και αρχίζουμε να δένουμε το γλυκό για περίπου 10 λεπτά. Θα χρειαστεί πάλι να ξαφρίσουμε.
Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με μια κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε για να περάσει το σιρόπι μέσα στις ρώγες από την τρυπούλα τους, ούτως ώστε όταν κρυώσει το γλυκό να έχει μείνει το σιρόπι μέσα στις ρώγες και να είναι φουσκωτές-φουσκωτές.

Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αμυγδαλάκια, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
TIP: Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε τη διαδικασία το βράδυ, ας πούμε της Παρασκευής για να έχετε χρόνο μπροστά σας, την άλλη μέρα, το πρωί του Σαββάτου, κάντε την πρώτη βράση και την επόμενη το πρωί, Κυριακή, δέστε το γλυκό, έτσι δεν θα σας φανεί καθόλου ο χρόνος αναμονής.
Εάν πάλι δεν έχετε υπομονή να περιμένετε, βάλτε όλα τα υλικά μαζί όπως περιγράφω και δένετε το γλυκό κατευθείαν.
Καλή επιτυχία!!!! (Μαρία Β. http://syntageskardias.blogspot.com/)

πηγή φωτο: funkycook.gr