Hashimoto και μητρότητα – Ο κίνδυνος αποβολής αλλά και προεκλαμψίας 

“Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Το φύλο (κυρίως στις γυναίκες) και η κληρονομικότητα αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες εκδήλωσής της” μας λέει η Χαρά Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Πρόκειται για μία αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα στον θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ορμόνες (υποθυρεοειδισμός)

Ο θυρεοειδής αδένας με λίγα λόγια

Ο θυρεοειδής αδένας έχει τεράστια σημασία για την εύρυθμη λειτουργία στο σώμα μας. Πρόκειται για το μικρό σε σχήμα πεταλούδας όργανο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της καρδιάς, του μεταβολισμού, του βάρους, της θερμοκρασίας και πολλών άλλων απαραίτητων διαδικασιών. Όπως είναι λογικό, όταν είναι εκτός ισορροπίας και όχι ρυθμισμένος, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού, με τον κίνδυνο να είναι ακόμη πιο έντονος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαφέστατα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο κομβικής σημασίας όργανα που είναι υπεύθυνα τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την εξέλιξη του εγκεφάλου του μωρού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ορμόνη του θυρεοειδούς επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν κάθε συστήματος στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του αγέννητου εμβρύου. Ο θυρεοειδής ενός μωρού αρχίζει να λειτουργεί στις 10 έως 12 εβδομάδες κύησης, οπότε για το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εξαρτάται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς της μητέρας για την κρίσιμη αρχική ανάπτυξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας να παραμείνει φυσιολογική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πιθανότητες σύλληψης και Hashimoto

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι δυνατή η επίτευξη εγκυμοσύνης ενώ έχουν Hashimoto. Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεδομένου ότι η ασθένεια του Hashimoto συνδέεται με την υπογονιμότητα, μια γυναίκα με Hashimoto προτού μείνει έγκυος θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της ώστε να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Παθολογικά επίπεδα TSH και ένας υψηλός τίτλος αντισωμάτων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση μίας κύησης.

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Ενώ η εξάντληση και η αύξηση βάρους είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα αυτά τα συμπτώματα. Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί ακούσια επίθεση των κυττάρων στο σώμα του θυρεοειδούς αδένα. Εάν δεν παρακολουθηθεί ώστε να ακολουθήσετε την αρμόδια θεραπεία, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποβολή ή πολλές άλλες επιπλοκές.

Αν δεν αντιμετωπιστεί

Αν δεν αντιμετωπιστεί, οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, (νόσος που εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης με κύρια χαρακτηριστικά την υπέρταση και την πρωτεϊνουρία), πρόωρης γέννησης, αποκόλλησης του πλακούντα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συμβεί απώλεια της εγκυμοσύνης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αναφορικά με το μωρό τώρα, οι μελέτες αναφέρουν πως μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας νεογνών, μεγαλύτερο εμβρυικό μέγεθος αναφορικά με το στάδιο της κύησης και γνωστικές διαταραχές με χαμηλότερο IQ ή μαθησιακές δυσκολίες.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν η θυρεοειδίτιδα παρακολουθείται στενά από το γιατρό και αντιμετωπίζεται κατάλληλα, το πιθανότερο είναι οι γυναίκες να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα εγκυμοσύνης.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί πως οι εγκυμονούσες που έχουν Hashimoto ή κάποιο άλλο είδος υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αυξήσουν τις πιθανότητες για μία υγιή, ασφαλή εγκυμοσύνη.

Τι θα πρέπει να κάνετε
Ειδοποιήστε άμεσα τον ενδοκρινολόγο σας

Τη στιγμή που μία γυναίκα με Hashimoto υποπτευθεί ότι μπορεί να είναι έγκυος, πρέπει να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τον ενδοκρινολόγο της. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί ο θυρεοειδής αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η εγκυμοσύνη, ώστε ο γιατρός της εγκύου να μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε προσαρμογές στη θεραπεία της για να διατηρήσει τις ορμόνες της σε φυσιολογικό εύρος.

Μην αμελείτε τα ραντεβού σας

Προγραμματίστε να κάνετε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας για να ελέγχετε συνεχώς τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και μείνετε συνεπείς σε αυτά.

Μην ξεχνάτε το φάρμακό σας

Μην σταματήσετε να παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Κατά την εγκυμοσύνη, τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βλάψουν το μωρό σας ή ακόμη και να προκαλέσουν απώλεια ή αποβολή. Ίσως χρειαστεί υψηλότερη δόση από τη συνηθισμένη για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας.

Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή

Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά και να ακολουθείτε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, το σελήνιο είναι απαραίτητο καθώς εμπλέκεται σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις διεργασίες, έτσι εμμέσως παρέχει προστασία στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Καλές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τα ψάρια, το κρέας, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το σουσάμι, το γάλα, τα λαχανικά κ.ά. Επιπλέον, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε με τον γιατρό σας τη λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής. To Fertilovit® FTHY είναι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής, κλινικά δοκιμασμένο σε γυναίκες με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, με πατενταρισμένη σύνθεση ειδικά προσαρμοσμένη για να ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες των γυναικών που χρειάζονται υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

Δώστε έμφαση στη σωστή λήψη των φαρμάκων

Έχει σημασία να λαμβάνετε το φάρμακο του θυρεοειδούς στην ώρα του και με άδειο στομάχι, χωρίς να έχετε καταναλώσει προηγουμένως καφέ ή φαγητό.

Καταλήγοντας

Να είστε βέβαιες ότι με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, μπορείτε να έχετε μια υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη και να προστατεύσετε το μωρό σας ακόμη κι αν είστε ασθενής με Hashimoto. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Αν είστε ήδη μητέρα

Σε περίπτωση που είστε ήδη μητέρα και ανακαλύψετε ότι νοσείτε από Hashimoto, μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο σας. Μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας αν δεν ρυθμιστεί, μπορεί να σας δυσκολέψουν με το να είστε μία δραστήρια και χαρούμενη μαμά. Η υπνηλία και η αίσθηση κόπωσης, η νευρικότητα και οξυθυμία, καθώς και οι νυχτερινές αϋπνίες και εφιδρώσεις, είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα ήταν δύσκολο να συνδυαστούν με την ανατροφή μικρών παιδιών. Ωστόσο, με την ιατρική παρακολούθηση και ενδεδειγμένη θεραπεία, μπορείτε να απολαύσετε μία κανονική και άνετη ζωή, για εσάς και τα παιδιά σας.