Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα καινοτόμο πάρκο που ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις

Η καλή είδηση της ημέρας έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα καθώς στην Καλαμαριά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός αισθητηριακού πάρκου – ένα καινοτόμο project μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα- που θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί και τις πέντε αισθήσεις μας.

Το φιλόδοξο όραμα της “ΣΥΖΩΗ”

Η ιδέα ανήκει στο σύλλογο ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, «ΣΥΖΩΗ» που σκέφθηκε να αξιοποιήσει το ακάλυπτο οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου στην Καλαμαριά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του makthes.gr  η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς και αρχιτέκτονας τοπίου, Ναταλία Παντελίδου είχε τότε εκφράσει την επιθυμία της, στον ιδρυτή του συλλόγου ΣΥΖΩΗ, Νίκο Καζαντζίδη, ο χώρος να μετατραπεί σε ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας που θα αποτελέσει καταφύγιο για άτομα με αναπηρίες.

Πώς λειτουργεί ένα αισθητηριακό πάρκο

Το πάρκο βασίζεται στον σχεδιασμό όσο και στις πρακτικές ενός “Healing Garden” (Therapy Garden), αλλά και σε βιωματικές εμπειρίες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις, ειδικότερα σε περιπτώσεις αναπηρίας σχετικά με την όραση. Ενεργοποιείται η οσμή, εφόσον έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικών αρωματικών φυτών, η ακοή, μέσω της ύπαρξης του τρεχούμενου νερού, πτηνών και υπαίθριων μουσικών οργάνων, η αφή μέσω ανάγλυφων επιφανειών, αλλά και οι συμμετοχικές δράσεις, όπως ύπαρξη λαχανόκηπου κλπ. Η «επιτυχία» ενός θεραπευτικού κήπου έγκειται στη πληθώρα επιλογών και χωρικών εμπειριών με δυνατότητες είτε απομόνωσης, είτε της συμμετοχής, εξηγεί η κα Παντελίδου.

Ένα πάρκο για να συνυπάρξουν και να διασκεδάσουν παιδιά με αλλά και χωρίς αναπηρία

«Είναι πολύ σημαντικό το πάρκο να αγκαλιαστεί απ’ όλη τη γειτονιά και να «ανήκει» σε όλη τη γειτονιά. Είναι η ευκαιρία της συνύπαρξης των παιδιών από τις γειτνιάζουσες δομές με τα παιδιά της γύρω περιοχής, με ίσες ευκαιρίες και κοινό τόπο. Είναι η ευκαιρία ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια της αναπηρίας, κάτι που πιστεύω ότι στο μέλλον θα καλλιεργήσει το σεβασμό και την υπευθυνότητα, πλέον ως ενήλικες πολίτες» καταλήγει.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ και η μελέτη του κήπου είναι δωρεά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταποίησης και Εμπορίας Καπνού. Στη μελετητική ομάδα ανήκουν οι Δ. Γουργιώτου, Δ. Φύγκα, Α. Τσιάντου , Α. Τεγούσης ,Α. Σίβη, Α. Βαλαβάνης και Α. Χαραλαμπίδης με τη συμβολή και ενίσχυση από τη Τεχνική Υπηρεσία και Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς.

Ευχή μας είναι όλη η χώρα να αποκτήσει τέτοιες υποδομές και κανένα παιδί να μην στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα του στο παιχνίδι με τους συνομηλίκους του.