«Η φυσική παρουσία και μόνο ενός γονιού δεν είναι αρκετή για να γεμίσει την ζωή ενός παιδιού»

Γράφει η Νίκη Βουδούρη
Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων

Υπάρχουν μερικά παιδιά που η ζωή τους είναι δύσκολη. Παιδιά που οι οικογένειές τους είναι ανύπαρκτες ή δεν είναι υποστηρικτικές. Παιδιά που οι γονείς τους είναι απόντες είτε με την θέλησή τους, είτε για λόγους ανωτέρας βίας.

Αυτά τα παιδιά η κοινωνία τα λυπάται, καταριέται την άδικη τύχη τους, αλλά τα περιμένει και στην γωνία να «στραβοπατήσουν». Είναι αναμενόμενο να μπλέξουν, να παρανομήσουν, να παρουσιάσουν αποκλίνουσες συμπεριφορές. Και δεν είναι λίγες οι φορές που η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται, κάτι… σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Είναι όμως και κάτι άλλα παιδιά που έχουν όλες τις «προδιαγραφές» να λάμψουν. Έχουν γονείς, χρήματα, πηγαίνουν σε καλά σχολεία, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, έχουν παιχνίδια. Αλλά τελικά, δεν λάμπουν και τότε όλοι έρχονται να αναρωτηθούν γιατί. Οι απαντήσεις, αν και συχνά μπροστά στα μάτια μας, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Επειδή η φυσική παρουσία και μόνο, ενός γονιού δεν είναι αρκετή για να γεμίσει την ζωή ενός παιδιού. Χρειάζεται συναίσθημα, επένδυση και άπειρη δουλειά για να δημιουργηθεί αυτός ο δεσμός που θα αποτελέσει το «χώμα» για να ανθίσει ένα παιδί. Χρειάζεται εμπιστοσύνη για να μπορέσει να εμπιστευθεί τους άλλους.

Επειδή τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά, όχι όμως το αίσθημα ασφάλειας, την αυτοεκτίμηση και την ανάγκη για δημιουργία.

Επειδή η εκπαίδευση δεν υποκαθιστά την παιδεία, την κουλτούρα, την επαφή με το μέσα μας, που είναι απαραίτητα για να εξελιχθούν τα ταλέντα και να εξευγενιστεί η ψυχή.

Επειδή οι προσδοκίες των γονέων, τα όνειρα και οι επιθυμίες δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν με τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των παιδιών.

Φροντίστε τα παιδιά σας, ακούστε τα, σταθείτε δίπλα τους και γίνετε το παράδειγμά τους για το πώς να διεκδικήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί ένας πετυχημένος άνθρωπος: μόνο φροντίδα, αποδοχή και ειλικρίνεια και θα δείτε ότι αυτά τα τρία συστατικά θα αποτελέσουν το πιο «εύφορο έδαφος» για να ανθίσει.