Η ιστορία της μικρής Σάρλοτ που έχασε τα χέρια και τα πόδια της πρέπει να γίνει μάθημα σε κάθε γονιό…

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2010  η οικογένεια της Σάρλοτ ετοιμαζόταν για οικογενειακές διακοπές, όταν η μητέρα της παρατήρησε ότι η 2 ετών τότε κόρη της είχε αποκοιμηθεί. Πήγε να την ελέγξει και αμέσως πρόσεξε τρία πορφυρά σημάδια στο στήθος της.

Φτάνοντας στο νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης, οι γονείς ήρθαν σε επαφή με μία ομάδα γιατρών που διέγνωσαν το παιδί με τη νόσο της μηνιγγίτιδας. Η Jenny δήλωσε: «Σε λίγες μόνο στιγμές η Σάρλοτ είχε εμφανίσει πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, είχε μπει σε διαδικασία αιμοκάθαρσης και ζούσε μόνο από τα αντιβιοτικά της.» Κατά τις πρώτες τρεις-τέσσερις ημέρες όλα έδειχναν πως το παιδί δεν θα τα κατάφερνε.

Οι γιατροί της εντατικής μάχονταν για να σταματήσουν τη διάδοση της νόσου, αλλά έπειτα από πέντε ημέρες τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών της είχαν γίνει μαύρα. Το κορίτσι έκανε γάγγραινα από τη σηψαιμία και καθώς οι μέρες περνούσαν, έγινε σαφές, ότι τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια της θα χρειαζόταν να ακρωτηριασθούν.

Λίγες μέρες αργότερα, η Σάρλοτ μπήκε στο χειρουργείο και οι γιατροί κατόρθωσαν να σώσουν τους αγκώνες και τις αρθρώσεις των γονάτων. Σήμερα, το 11χρονο κορίτσι, με τη χρήση προσθετικών μελών, συνεχίζει τη ζωή του και είναι υγιές.

Οι γονείς θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο αυτήν την ιστορία για να διαδώσουν τι σημαίνει μηνιγγίτιδα και να προτρέψουν άλλους γονείς να μην βιώσουν αυτό που βίωσαν εκείνοι…

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Σάρλοτ εδώ.

2 κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στην Αθηνα καταγράφηκαν τον Νοέμβριο

Ένα νέο περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε σε βρέφος στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, μόλις λίγες ημέρες μετά το κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε τετράχρονο αγοράκι από τη Νίκαια στις αρχές του μήνα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα είναι ένα κοριτσάκι 13 μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β. Το παιδί , το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου, έχει διαφύγει πλέον διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κομοτηνή, Βέροια, Τρίπολη και Ρόδο. Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. 

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μηνιγγίτιδα Β:

Είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν. Δυστυχώς φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά και οι εκβάσεις είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε τραγικές (απώλεια ακοής, ακρωτηριασμός). Υπενθυμίζουμε, ότι υπήρξε θάνατος βρέφους 8 μηνών, τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη, από Μηνιγγίτιδα Β.

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.