Η κ. Αστροφυσική μιλά στο Infokids.gr για… τα όνειρα των Αστεριών!

«Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» αποτελεί μία άκρως πρωτότυπη παράσταση γνώσης για την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής που θα δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς θεατές να διευρύνουν τον ορίζοντα των γνώσεών τους για το σύμπαν με τρόπο… καλλιτεχνικό. Υπέροχη μουσική, μαγευτικές προβολές που υποβοηθούνται από την κινηματογραφική αίθουσα του ιστορικού Studio New Star Art  Cinema και ερμηνείες γεμάτες αγάπη για το παιδί, κάνουν την παράσταση να ξεχωρίζει, ανάμεσα σε αυτές που αξίζει να δείτε τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά σας.

Οι συντελεστές αυτής έδωσαν πρόσφατα συνέντευξη στο Infokids.gr, αλλά και φωτογραφήθηκαν κατά την διάρκεια των προβών.

Η ηθοποιός-σκηνοθέτης-θεατρική συγγραφέας Αλεξία Πετροπούλου μιλά για την παράσταση

Πώς εμπνεύστηκε το θέμα της Αστροφυσικής, τι αναγνώσματα την οδήγησαν σε αυτό το κείμενο και πώς σκοπεύει να μεταφέρει τα νοήματα της επιστήμης αυτής στα παιδιά;

«Το θέμα της παράστασης προέκυψε από το διάβασμά μου στην επιστήμη της Αστροφυσικής και ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς που είναι και αστρονόμοι και αστροφυσικοί (Αναξιμένης, Αναξίμανδρος, Πυθαγόρας, Εμπεδοκλής, αλλά και η Υπατία η Αλεξανδρινή). Μέσα από τις γνώσεις μου, μου ήρθε αυτή η ιδέα. Ήμουν στο πατρικό μου στις Μυκήνες, διάβαζα την Κόμη της Βερενίκης του κ. Γραμματικάκη και εμπνεύστηκα αυτό εκείνη τη στιγμή, βλέποντας απέναντι από το δωμάτιό μου μία πορτοκαλιά που τα πορτοκάλια της μου φάνηκαν σαν μικρά πλανητάκια! Κι έτσι συνέβαλε και αυτό στην έμπνευση και έγραψα το ομώνυμο βιβλίο (δείτε την σχετική παρουσίαση εδώ).

Η παράσταση εστιάζει στη σύγχρονη Αστρονομία, ωστόσο γίνεται αναφορά και στους αρχαίους Έλληνες Αστρονόμους και μάλιστα μέσα από ένα χιπ-χοπ σύγχρονο τραγουδάκι.

Τα παιδιά στο σχολείο δεν μαθαίνουν τόσα πολλά πράγματα για την αστροφυσική, γι’αυτό ένιωσα ότι το βιβλίο και η παράσταση θα προσφέρουν μία εξαιρετικά εκπαιδευτική γνώση στο παιδί. Εξάλλου, η παράσταση είναι προσαρμοσμένη ιδανικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.»

Τι να κρατήσουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση, ρωτήσαμε την κ. Πετροπούλου:

«Είμαι ερασιτέχνης Αστρονόμος και επαγγελματίας ηθοποιός. Οπότε αυτό που θέλω τα παιδιά πάνω απ’όλα να πάρουν, είναι χαρά, ψυχική ανάταση, λάμψη και ένα ωραίο ξεκίνημα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Συγχρόνως, φυσικά, και την όποια γνώση και ανάμνηση που μπορεί να τους ωθήσει σε άλλες αναζητήσεις.»

Η Εύα Ντελιδάκη ως κ. Αστροφυσική

Η δημοσιογράφος από τον χώρο της Υγείας κ. Εύα Ντελιδάκη, μιλά για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως δασκάλα κυρία Αστροφυσική, αλλά και για τα σημαντικά μηνύματα που μεταφέρει η παράσταση σε μικρούς και μεγάλους θεατές.

«Επειδή ασχολούμαι πάνω από 30 χρόνια με την υγεία, έχω καταλάβει ότι η υγεία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά είναι και πνευματική, είναι συναισθηματική… Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να είναι υγιής σωματικά, αλλά να ξυπνά κάθε πρωί με κακή διάθεση. Μέσα από την εμπειρία αυτού του ρεπορτάζ έχω μάθει, ότι η γνώση που έχουμε πρέπει να είναι ολιστική, όπως ήταν και στην αρχαιότητα. Όντας παιδί, είχα μια κρυφή, χωμένη επιθυμία, σε ένα μικρό πηγαδάκι της ψυχής που αυτή η στιγμή εδώ που ζω τώρα υπήρχε. Η Αλεξία σκέφτηκε: ποιος να κάνει την Αστροφυσική; Και έτσι επέλεξε εμένα!

Ποιος δεν έχει κάνει στα όνειρά του ένα… διαπλανητικό ταξίδι; Ποιος δεν έχει δει τον εαυτό του να πετά στον ουρανό; Όμως δεν είναι απλά όνειρο: Είναι η δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να πετάξει. Κι αν δεν πετάξει, δεν θα μπορέσει ποτέ να συνειδητοποιήσει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Με ό,τι έχουμε επαφή στη ζωή μας, τα παιδιά μας, τα ζωάκια μας, ο κόσμος γύρω μας, είναι σύμπαν. Ό,τι συμβαίνει γύρω μας είναι μέρος του παζλ που λέγεται σύμπαν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν ζούμε, αυτό έχει τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις μας και τις παροχές μας, άρα τίποτε δεν είναι ξένο. Ό,τι κι αν μας συμβαίνει, καλό είναι να το υποδεχόμαστε και να το μεταμορφώνουμε σε μία δράση που μπορεί να λυτρώσει εμάς και τους άλλους.

Έρχεται, λοιπόν, αυτό το έργο να δώσει ένα μήνυμα στα παιδιά, όπως δίνουν όλα τα “καθαρτικά” έργα: Ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε και να προάγουμε την αγάπη.

Φιλοδοξούμε τα παιδιά και οι μεγάλοι να νιώσουν, ότι το σύμπαν μας αφορά, ακόμα κι αν πρόκειται για το πεζοδρόμιο του σπιτιού μας. Γι’αυτό πρέπει να το φροντίζουμε και να το προσέχουμε, όπως κάνουμε με τον εαυτό μας, γιατί μόνο έτσι θα μας ξαναδώσει όλες τις όμορφες μυρωδιές του: τα λουλούδια που θα ανθίσουν, τα δέντρα που θα καρπίσουν, οι άνθρωποι που θα είναι πιο χαρούμενοι –άσχετα με τις δυσκολίες. Αν όλα αυτά ενωθούν στη συνείδησή μας, δεν θα μας ενοχλεί πια τίποτα. Αυτό θα ήθελα να καταφέρω με τους ανθρώπους: Να μην τους ενοχλεί τίποτα. Όσο για το κακό; Με τις πράξεις μας να κάνουμε τον άλλον να καταλάβει πώς να είναι πιο ευτυχής, ώστε να μην κάνει κακό.»

Ρωτήσαμε την κ. Ντελιδάκη, πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά να κατανοήσουν όλες αυτές τις κάπως… φιλοσοφημένες έννοιες: «Πόσο εύκολο είναι να καταλάβουμε οι γονείς, ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα; Ότι δεν κοιτάνε με τα μάτια του μυαλού, αλλά με της ψυχής; Δεν ξέρω αν οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Άρα, δεν είναι τα παιδιά που βασανίζονται σε έναν άδικο κόσμο. Απλώς οι μεγάλοι μεταφέρουν τον άδικο κόσμο στο σπίτι και πολύ απλά τα παιδιά είναι θεατές. Θεατές θα είναι και εδώ. Μόνο που εδώ οι ήρωες και η ουσία του έργου έρχεται να αγγίξει τα παιδιά. Δεν μας νοιάζει τι θα καταλάβουν. Μας ενδιαφέρει απλά φεύγοντας, να ξέρουν ένα πράγμα: Ότι ο ουρανός και η Γη δεν απέχουν πολύ.»

Ο ρόλος του Εξολοθρευτή

Ο ο ηθοποιός Αλέξανδρος Ζαχαρέας υποδύεται έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρόλο, με τον οποίον τα παιδιά θα ξεσηκωθούν, θα ενημερωθούν, αλλά και θα γελάσουν…

«Πρόκειται για μία έμπνευση της Αλεξίας, η οποία μου έδωσε έναν ρόλο που ασχολείται με τον εξώκοσμο, ενώ οι εμείς οι ηθοποιοί συνήθως ασχολούμαστε με τον… εσωτερικό κόσμο. Όμως αυτά τα δύο παντρεύτηκαν πολύ ωραία σε αυτή την παράσταση! Ο ρόλος είναι αυτός ενός εξολοθρευτή, ο οποίος είναι εκτελεστικό όργανο και έχει προγραμματιστεί να καταστρέφει τους πλανήτες που είναι υπό εξαφάνιση. Προέρχεται από το Αλλούτερον. Τα παιδιά έχουν μια υπερπληροφόρηση στις μέρες μας που δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Με αυτή την παράσταση, τα παιδιά θα «δέσουν» όλες τις διάσπαρτες πληροφορίες που έχουν για τους πλανήτες, τους μετεωρίτες και την αστρική σκόνη και θα καταλάβουν πολλά από όσα έχουν ακούσει.

H ρομποτίνα Τζέντυ

Η ηθοποιός Δώρα Βογιατζή μιλά για τον ρόλο της…

«Εγώ είμαι η βοηθός του Εξολοθρευτή που έχω έρθει για να συμβάλλω στην καταστροφή του πλανήτη, όμως τελικά θα αλλάξω γνώμη και θα παραμείνω στη Γη. Αυτό που με δυσκόλεψε με τον ρόλο είναι ότι πρέπει να είμαι ρομπότ, αλλά τελικά να έχω και αισθήματα…!»

Info:

«Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών»

Studio new star art cinema: Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής Τηλ.: 2108640054-6971854732.

Πρεμιέρα: Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 15:00

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 15:00.