Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Σισμανόγλειο δίνει “γροθιά” στην νευρική ανορεξία

Τα εγκαίνια της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Υποδιοικητρια 1ης ΥΠΕ, Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του Γ.Ν.Α.«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» και Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ηλίας Δαλαϊνας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινιάζεται αυτή η μονάδα και πρόσθεσε “Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολλές, από την βουλιμία μέχρι την ανορεξία και όλες επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικο να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι διαταραχές.

Όμως, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανορεξία, επηρεάζει ιδιαίτερα εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους. Είναι άρα ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών.

Θερμά συγχαρητήρια στον πρώτο, εδώ και χρόνια οραματιστή της μονάδας, ψυχίατρο κο Ερρίκο Τζεμπελίκο, στην διοίκηση, τη νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και όλο το προσωπικό που αγκαλιάζει τη νέα μονάδα με αγάπη“.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανέφερε:

«Εγκαινιάσαμε σήμερα την Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για Ενήλικες, ένα έργο με τεράστια σημασία σε ένα πεδίο, στο οποίο έχουν εντοπιστεί κενά διαχρονικά και επιτέλους γίνονται ενέργειες για να καλυφθούν.

Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα του είδους, που ανήκει στο ΕΣΥ. Έχει δυναμικότητα 6 κλινών με προοπτική επέκτασης. Τη λειτουργία καλύπτουν 4 γιατροί του νοσοκομείου, καθώς και 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Το ΓΝΑ Σισμανόγλειο επιλέχθηκε για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό».

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Βραζιλία – Αναισθησιολόγος βίαζε γυναίκες κατά τη διάρκεια της καισαρικής – Kατηγορείται και για ιατρική αμέλεια

Ανατροπή με την κατάθεση του υπομνήματος της Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες Μαλένας και Ίριδας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ι.Χ. “καρφώθηκε” σε στάση του ΟΑΣΘ – 3 παιδιά τραυματίες

Ελληνική Pisa: Σε συντακτικό και Μαθηματικά οι χειρότερες επιδόσεις των μαθητών – Τι δήλωσε στο Ιnfokids η Κεραμέως