Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

Η Ρενάτα Βαλμά πρόεδρος των παιδικών χωριών SOS στο Infokids: στην υιοθεσία, το παιδί πάνω απ όλα και όχι η ικανοποίηση των θετών γονιών, για απόκτηση παιδιού

Οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς, ζητάνε παιδιά, πολύ μικρά αν όχι βρέφη

Η πρόεδρος των παιδικών χωριών SOS η κα Ρενάτα Βαλμά μιλάει στο Infokids για την θέση των παιδικών χωριών στην υπόθεση αναδοχής και υιοθεσίας και τονίζει ότι πάνω απ όλα είναι η ψυχική κοινωνική και πνευματική ηρεμία του παιδιού, και όχι απλά να ικανοποιηθεί το αίσθημα των υποψηφίων θετών γονιών για την απόκτηση ενός παιδιού. Λέει ναι στην Αποιδρυματοποίηση.

Η υιοθεσία γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά τόσο από την πλευρά των υποψηφίων γονιών όσο και των παιδιών. Κανένα ίδρυμα δεν κάνει μόνο του τις πράξεις αυτές. Φαίνεται πιο περίπλοκο, αλλά τα φίλτρα που μπαίνουν είναι προς όφελος των παιδιών και κανενός άλλου.

Είναι όμως αλήθεια ότι τα παιδιά είναι λιγοστά και οι υποψήφιοι γονείς πολύ περισσότεροι.

Η κα Βαλμά με ευαισθησία και ενσυναίσθηση τονίζει ότι τα περισσότερα παιδιά μέσα στα παιδικά χωριά SOS είναι άνω των 12 ετών κάτι που σημαίνει ότι έχουν προχωρήσει αρκετά στη ζωή τους.

Συμπληρώνει η κα Βαλμά ότι η φροντίδα κάνει τη διαφορά σε παιδιά που έχουν περάσει δύσκολα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί από τα Παιδικά Χωριά SOS;
Το νομοθετικό πλαίσιο για την υιοθεσία και την αναδοχή παιδιών στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά με το Νόμο 4538 του 2018. Η διαδικασία για την αναδοχή και την υιοθεσία γίνεται πλέον μέσω ενός κεντρικού, ηλεκτρονικού συστήματος, τόσο για την πλευρά των παιδιών όσο και για τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι Οργανισμοί, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, δεν πραγματοποιούν απευθείας τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, αλλά σε συνεργασία με τους υπεύθυνους δημόσιους φορείς (βλ. Περιφέρεια)

Η διαδικασία έχει γίνει πιο εύκολη και γρήγορη για τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς, ωστόσο, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι γονείς είναι κατάλληλοι και έτοιμοι να υποστηρίξουν ένα παιδί με ενδεχόμενες ψυχοκοινωνικές προκλήσεις.

Εμείς, φροντίζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά που έρχονται στα Χωριά μας την καλύτερη δυνατή φροντίδα, υποστήριξη και ψυχοκοινωνική σταθερότητα και να τα προετοιμάσουμε κατάλληλα, ώστε να ενταχθούν σε μια θετή ή ανάδοχη οικογένεια. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά) για να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για το παιδί.

Τελικά υπάρχουν παιδιά προς υιοθεσία; Και γιατί είναι τόσα πολλά τα φίλτρα για τους υποψήφιους γονείς;

Δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, μιας και μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να δώσει στατιστικά και αριθμούς σχετικά με την Αναδοχή και την Υιοθεσία. Από την εμπειρία μας, όμως, ο αριθμός των υποψήφιων θετών γονέων δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που είναι προς υιοθεσία, με τους περισσότερους υποψήφιους να επιθυμούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία της υιοθεσίας, παρά της αναδοχής. Επιπλέον, στην Ελλάδα, τα περισσότερα παιδιά που βρίσκονται σε Οργανισμούς, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, είναι «μεγάλης ηλικίας», δηλαδή άνω των 12 ετών, μία ηλικία που διαφέρει αρκετά από τις προσδοκίες των υποψήφιων θετών γονέων, που συνήθως αναζητούν μικρότερα παιδιά, εάν όχι βρέφη (0-3).

Τα φίλτρα και τα κριτήρια επιλογής υπάρχουν για να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα πάει σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές, σταθερό και ικανό να καλύψει τις ανάγκες του. Μέσα από τις προσδοκίες των υποψήφιων γονέων μπορούμε να εξετάσουμε εάν είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις της υιοθεσίας. Επιπλέον, τα φίλτρα μπορεί φαινομενικά να «δυσκολεύουν» τη διαδικασία «ταιριάσματος» (matching), αλλά διασφαλίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας αναδοχής/υιοθεσίας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η υιοθεσία αφορά τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αγάπης και ασφάλειας για το παιδί και όχι την απλή ικανοποίηση της επιθυμίας για απόκτηση παιδιού. Για αυτόν τον λόγο, όλα τα κριτήρια πρέπει να επικεντρωμένα στη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού.

Η εμπειρία σας μέσα στα Παιδικά Χωριά SOS τι σας έχει δείξει;
Η εμπειρία μας δείχνει ότι η κατάλληλη φροντίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά σε παιδιά που έχουν βιώσει σοβαρές μορφές κακοποίησης ή παραμέλησης. Γι’ αυτόν τον λόγο εφαρμόζουμε και το μοντέλο «Οικογενειακού Τύπου Φροντίδας» στα Χωριά μας, που προϋποθέτει ότι δεν προσφέρουμε απλά χώρους «μετάβασης» για τα παιδιά, αλλά ζωντανούς χώρους και ένα ψυχικά επανορθωτικό περιβάλλον, όπου δομούνται σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για ολιστικού τύπου υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας στην κοινότητα, με στόχο την προστασία των παιδιών από τη βία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Η οικογένεια είναι το πρώτο και πιο καθοριστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και αποκτούν την αίσθηση της ασφάλειας. Για να προστατεύσουμε τα παιδιά, πρέπει πρώτα να ενδυναμώσουμε την οικογένεια. Προγράμματα πρόληψης, όπως τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούμε σε όλη την Ελλάδα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη συνοχή της οικογένειας και την ασφάλεια των παιδιών.

Πιστεύετε στον θεσμό της υιοθεσίας;

Φυσικά, και της Υιοθεσίας και της Αναδοχής. Υποστηρίζουμε έμπρακτα την Αποϊδρυματοποίηση, πολλά χρόνια τώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που επενδύσαμε στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, και κατά συνέπεια στην Πρόληψη, τα οποία υποστηρίζουν ευάλωτες οικογένειες, βοηθώντας τες να μείνουν ενωμένες. Με την αλλαγή του νόμου, το 2018, στηρίζουμε έμπρακτα την Αναδοχή και την Υιοθεσία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Από το 2018 έως το 2024, έχουμε αποκαταστήσει 454 παιδιά, μέσα από την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια, την αναδοχή και την υιοθεσία.

Τα παιδιά της καρδιάς τα αγαπάμε περισσότερο;
Η αγάπη δε μετριέται με όρους βιολογικής συγγένειας. Κάθε παιδί αξίζει και πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα, είτε είναι ανάδοχη, θετή, βιολογική ή μονογονεϊκή.

Τι ανάγκες έχουν οι οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS;

Ως ο κατεξοχήν Οργανισμός που εφαρμόζει το μοντέλο «Οικογενειακού Τύπου Φροντίδας» στην Ελλάδα, οι ανάγκες μας είναι παρόμοιες με εκείνες ενός «τυπικού» ελληνικού νοικοκυριού. Περιλαμβάνουν, δηλαδή, έξοδα, για τον ρουχισμό, τα τρόφιμα, το ρεύμα κ όλα τα άλλα κόστη διαβίωσης, εκπαίδευσης και φροντίδας που απαιτούνται για την προσφορά ενός σταθερού και ζεστού περιβάλλοντος που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά.

Η λειτουργία όλων των προγραμμάτων μας, συμπεριλαμβανομένων των Σπιτιών SOS, βασίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των υποστηρικτών μας. Οι ανάγκες μας είναι πολλές και καθημερινές, γι’ αυτό οποιαδήποτε συνεισφορά, μικρή ή μεγάλη, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μαμάδες στα Παιδικά Χωριά SOS;

Οι γυναίκες που θέλουν να δουλέψουν στα Παιδικά Χωριά SOS θα πρέπει να το κάνουν από την καρδιά τους, ώστε να χαρούν τις όμορφες στιγμές με τα παιδιά, αλλά να μπορέσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Μπορεί η καρδιά ενός παιδιού να έχει μεγαλύτερο «δρόμο» να διανύσει, αλλά το «δώρο» που λαμβάνεις, που είναι η αγάπη του, είναι από τα πιο σημαντικά που κάποιος μπορεί να κερδίσει.

Το Infokids εύχεται στα παιδιά των παιδικών χωριών SOS, αλλά και στην πρόεδρό τους, κα Ρενάτα Βαλμά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και κάθε καλό στις μικρές ή μεγάλες οικογένειές τους.

Διαβάστε επίσης:

«Έχω παιδιά»: Όλα όσα θα δούμε στα επεισόδια της εβδομάδας

Αυτή την Πρωτοχρονιά κάνουμε τη διαφορά: τρέχουμε για τα παιδιά

Ροή Ειδήσεων