Η συγκλονιστική ιστορία της 18χρονης Αφγανής που ο άντρας της ακρωτηρίασε όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει

Η Αφγανή Bibi Asha είναι ένα ζωντανό παράδειγμα άγριας κακοποίησης, από τον σύζυγό της-μέλος των Ταλιμπάν, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Έγινε παγκοσμίως γνωστή πριν από 11 χρόνια, καθώς βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, σοκάροντας την παγκόσμια κοινή γνώμη τόσο με την ιστορία όσο και με την εικόνα της.

Η Bibi (Aisha Mohammadzai όπως είναι κανονικά το όνομά της) γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και έχασε τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία. Στα 12 χρόνια της, ο πατέρας της την “έταξε” σε μαχητή των Ταλιμπάν ως αποζημίωση, για έναν φόνο που διαπράχθηκε από μέλος της οικογένειάς της. Με λίγα λόγια τη θυσίασε, για το σφάλμα κάποιου συγγενή της. Η κοπέλα αναγκάστηκε να παντρευτεί εκείνον τον άντρα σε ηλικία 14 ετών. Η κακοποίηση που δεχόταν από εκείνον και την οικογένειά του ήταν καθημερινή, από την πρώτη κιόλας στιγμή…

Στα 18 της χρόνια, η Bibi επιχείρησε να τον εγκαταλείψει, διαφεύγοντας από τη χώρα. Η αστυνομία, όμως, την συνέλαβε, τη φυλάκισε για 5 μήνες και τελικά την επέστρεψε στον πατέρα της, ο οποίος στη συνέχεια την επέστρεψε στον άντρα της. Για να την εκδικηθούν, εκείνος, ο πεθερός της και τρεις ακόμα άνδρες από την οικογένεια, πήγαν την Aisha στα βουνά, της έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά και την άφησαν εκεί να πεθάνει.

Η κοπέλα κατάφερε να συρθεί μέχρι το σπίτι του παππού της, όμως εκείνος αρνήθηκε κάθε βοήθεια. Στο τέλος, απευθύνθηκε στην κοντινότερη αμερικανική βάση, όπου και βρήκε τη σωτηρία της.

Η ιστορία της Bibi συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, όταν μερικούς μήνες αργότερα έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού TIME, σε θέμα με τίτλο “Τι συμβαίνει αν εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν”. Πριν από αυτό, είχε ήδη γίνει γνωστή στην Αμερική, χάρη σε θέμα που δημοσίευσε το 2009 η σελίδα The Daily Beast. Αμέτρητοι γιατροί πρόσφεραν τότε τις υπηρεσίες τους, προκειμένου η κοπέλα να υποβληθεί σε επανορθωτικά χειρουργεία. Τελικά, την Άνοιξη του 2010, το Grossmann Burn Foundation της Καλιφόρνια ανέλαβε τις απαραίτητες επεμβάσεις, καθώς και την έκδοση της visa της.

Η νέα ζωή στις ΗΠΑ

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της στις ΗΠΑ ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Η κοπέλα υπέφερε από ψυχογενείς μη-επιληπτικες κρίσεις, κρίσεις πανικού και αυτοκαταστροφικές τάσεις που απαιτούσαν νοσηλεία. Εξαιτίας όσων είχε περάσει, οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη ψυχολογικά να υποβληθεί σε επανορθωτικά χειρουργεία και τα τραύματα αυτά την οδήγησαν σε σοβερή ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, φιλοξενούνταν σε ειδικό καταφύγιο για Αφγανές Γυναίκες στη Ν. Υόρκη. Έπειτα από μήνες, η κατάστασή της άρχισε να βελτιώνεται, χάρη στα φάρμακα που χρειάστηκε να παίρνει και οι κρίσεις σταμάτησαν.

Το 2012 ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τις επεμβάσεις στο πρόσωπό της. Για να δημιουργηθεί ξανά η μύτη της, οι γιατροί πήραν δέρμα από το κούτελό της και οστά από το χέρι της. Η κοπέλα υποβλήθηκε συνολικά σε 12 επεμβάσεις. Το 2014, σε συνέντευξή της στο ABC News η ίδια αποκάλυψε πως η νέα της εικόνα άλλαξε τη ζωή της.

Την ίδια χρονιά, η κοπέλα υιοθετήθηκε από ζευγάρια Αφγανο-Αμερικανών και από τότε ζει στο Maryland. Σπουδάζει Αγγλικά και Μαθηματικά και ονειρεύεται μια μέρα να γίνει αστυνομικός…

Διαβάστε ακόμα:

Παιχνιδαγωγείο: Ένα σχολείο με βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο το… παιχνίδι!

Nοσοκομείο Παπαγεωργίου: Νοσηλεύεται βρέφος 35 ημερών με κορωνοϊό

Εμβολιασμός παιδιών κάτω των 12 ετών: Αίτημα αδειοδότησης από τη Pfizer έως τα τέλη Σεπτεμβρίου