“Θα εξαναγκάσουν γάμους μεταξύ των νέων κοριτσιών και των χήρων με αγωνιστές των Ταλιμπάν”

Για τη φρίκη που περιμένει τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, έπειτα από την κατάκτηση και της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν μιλούν τις τελευταίες ημέρες στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης οι γυναίκες που ζουν εκεί, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη:

“Υπάρχει μια παλιά αφγανή φράση που λέει: Μια γυναίκα φεύγει από το πατρικό της μόνο με το νυφικό της, και επιστρέφει μόνο σε λευκά σάβανα (το νεκρικό σεντόνι).

Η Tahira είναι μια Αφγανή, διαζευγμένη, η οποία ζει στην Καμπούλ, διότι η οικογένεια της, την αποκλήρωσε μετά την απόφασή της να χωρίσει με τον σύζυγό της. Εκεί έχει βρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον, καθώς η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα είναι ανοιχτή για όλες τις γυναίκες (χωρισμένες, χήρες, ανύπαντρες, καριερίστες).
«Εάν οι Ταλιμπάν κατακτήσουν την Καμπούλ δεν θα μπορούμε να ζούμε την ζωή μας σαν ανεξάρτητες γυναίκες, όπως κάνουμε τώρα. Δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας χωρίς άντρες συνοδούς-φύλακες», τονίζει μιλώντας στον Guardian, η συγκάτοικος της Tahira, η Roqia.

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι θα εξαναγκάσουν γάμους μεταξύ των νέων κοριτσιών και των χήρων με αγωνιστές των Ταλιμπάν. Αν έρθουν σε εμάς για κάτι τέτοιο, θα δώσουμε τέλος στη ζωή μας. Αυτή είναι η μόνη επιλογή», προσθέτει η Tahira.
Τους ίδιους φόβους εκφράζει στο BBC και η Αφγανή δημοσιογράφος Anisa, η οποία είναι μία από τις πολλές γυναίκες που φοβούνται ότι η ελευθερία τους να σπουδάζουν, να εργάζονται, να έχουν μία «κανονική» ζωή θα χαθεί απότομα εάν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία. Αλλά δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει και αρνείται να χάσει την ελπίδα.

«Πρέπει να προσέχω πολύ τι τηλεφωνήματα κάνω και δέχομαι και πού πηγαίνω. Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου δεν είναι για τη ζωή μου. Φοβάμαι ότι η σκληρή δουλειά των τελευταίων 20 ετών από τους Αφγανούς, που η μεγαλύτερη κατάκτησή τους είναι η ελευθερία του λόγου, θα χαθεί», εξομολογείται η Anisa.

Η 22χρονη Fatima φοβάται για το μέλλον που θα αντικρίσουν οι δύο κόρες της και δεν είναι η μόνη τρομοκρατημένη γυναίκα.

«Ακούγαμε ότι οι Ταλιμπάν θα σκοτώσουν τους νεαρούς Αφγανούς και θα βιάσουν της νεαρές Αφγανές. Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Όταν έφτασαν στο χωριό μας, ήθελαν να πάρουν ένα νεαρό κορίτσι μαζί τους. Εκείνη δεν ήθελε και επέλεξε να αυτοκτονήσει πηδώντας από την ταράτσα του σπιτιού της», αναφέρει στον Guardian.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, λοιπόν, που επιλέγουν τη φυγή ή ακόμα και την αυτοκτονία από τη πιθανότητα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν και να χάσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και κάθε κεκτημένο δικαίωμά τους.”

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα:

«Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία»: Τα δάκρυα ενός κοριτσιού για το αβέβαιο αύριο στο Αφγανιστάν (video)

Τι απάντησε η μητέρα του Κουέντιν Ταραντίνο στις απαξιωτικές δηλώσεις του;

Τα 3 λάθη που κάνουμε ως γονείς σύμφωνα με την ψυχολόγο