Τα 3 λάθη που κάνουμε ως γονείς σύμφωνα με την ψυχολόγο

Τα 3 λάθη που κάνουμε ως γονείς σύμφωνα με την ψυχολόγο

Είναι μόνο 3; Θα σκεφτεί κανείς. Μπορεί να είναι και περισσότερα, ωστόσο τα τρία παρακάτω, τα οποία επισημαίνει σε ανάρτησή της η ψυχολόγος κ. Έλλη Γιαννοπούλου, είναι τα λάθη που οι περισσότεροι γονείς στις “δύσκολες” στιγμές του παιδιού μας. Γιατί είναι εκείνες οι στιγμές που απαιτούν περισσότερο προσπάθεια από εμάς και που αν καταφέρουμε να διορθώσουμε, η ζωή όλων θα γίνει πολύ καλύτερη. Ας ακούσουμε τι λέει η ειδικός:

Τα 3 λάθη που κάνουμε ως γονείς

1. Αδιαφορούμε όταν το παιδί μας έχει μια έντονη συμπεριφορά ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσει. Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές αυτό λειτουργεί, όμως συνήθως έχει προσωρινό αποτέλεσμα.

2. Παρακαλάμε. Παρακαλάμε το παιδί μας να σταματήσει την έντονη – ενοχλητική συμπεριφορά. Το παιδί μας είναι ήδη φορτισμένο συναισθηματικά που σημαίνει ότι κυριαρχεί εκείνη τη στιγμή το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Εμείς με τα παρακάλια απευθυνόμαστε στο αριστερό – λογικό ημισφαίριο και έτσι δεν υπάρχει καμία σύνδεση.

3. Φωνάζουμε. Έχουμε και οι ίδιοι φορτιστεί συναισθηματικά. Συνδέθηκε το δεξί ημισφαίριο του παιδιού μας με το δικό μας δεξί ημισφαίριο, οπότε ο διακόπτης της λογικής σταμάτησε να λειτουργεί.

Διαβάστε ακόμα:

Πριν αγνοήσεις τη κακή συμπεριφορά του παιδιού για να μην σου “πάρει τον αέρα” σκέψου καλά τι μήνυμα του δίνεις

Αν βάζεις τις φωνές στο παιδί για λάθη στην προπόνηση, ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις αυτό το κείμενο

5 τρόποι για να σταματήσεις να φωνάζεις στα παιδιά σου