5 τρόποι για να σταματήσεις να φωνάζεις στα παιδιά σου

Λένε, πως οι φωνές των γονιών προς τα παιδιά είναι το νέο «ξύλο». Και ίσως αυτό είναι αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς, ότι οι γονείς στις ημέρες μας υψώνουν τον τόνο της φωνής τους πολύ εύκολα.

Πόσοι και πόσες από εσάς δεν έχετε φωνάξει στο παιδί σας, επειδή του μιλάτε και εκείνο μοιάζει να μην σας ακούει; Επειδή, το ρωτήσατε κάτι και δεν απάντησε; Επειδή, άφησε στην μέση τα παιχνίδια του; Και για πόσα ακόμα «επειδή»;

Είναι αλήθεια, ότι εμείς οι γονείς μπορούμε να φωνάξουμε για πολλά στα παιδιά μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι οι φωνές μας αρέσουν κιόλας. Είναι, ωστόσο, ο μόνος τρόπος να κάνουμε τα παιδιά μας να μας ακούσουν, τουλάχιστον για εκείνη τη στιγμή.

Οι επιπτώσεις, όμως, των φωνών στα παιδιά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Μία από τις πιο σημαντικές είναι, ότι κάθε φορά που υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας το παιδί κατηγορεί τον εαυτό του και γεμίζει ενοχές, ανασφάλειες και άγχος.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι – βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τις φωνές στα παιδιά μας και όλα να γίνουν καλύτερα.

Βρείτε τι σας ενοχλεί περισσότερο

Τι σας ενοχλεί περισσότερο; Με τι και πότε θα ενοχληθείτε πιο πολύ; Αν αντιλαμβάνεστε, ότι η ώρα του ύπνου σας προκαλεί περισσότερα νεύρα, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας πριν αρχίσετε τις προετοιμασίες. Αν αυτό είναι αδύνατον, προσθέστε στην απογευματινή σας ρουτίνα μια δραστηριότητα που όλοι ευχαριστιούνται. Μια μικρή ώρα ανάπαυλας και χαλάρωσης, σίγουρα, θα μειώσει τα επίπεδα του άγχους.

Μειώστε τις απαιτήσεις σας

Μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να χαλαρώσετε και να αφήσετε τα πράγματα να «κυλήσουν», αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, αν μείνουν τα πιάτα άπλυτα για λίγο και εσείς παίξετε και χαλαρώσετε με τα παιδιά σας. Μήπως έχετε πολύ υψηλές απαιτήσεις από εσάς και τα παιδιά σας; Ηρεμήστε, μάθετε τι μπορεί να κάνει κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του και περάστε ευχάριστα όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί τους.

Διαλέξετε τις μάχες σας

Ξέρετε, πως όσο πιο πολύ φωνάζετε τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις θα έχετε. Φυλάξτε τη σοβαρότητα και την αυστηρότητά σας για θέματα πιο καίριας σημασίας. Θέματα που απαιτούν υπευθυνότητα και συνέπεια από τα παιδιά σας. Για τα υπόλοιπα μπορείτε να μιλήσετε και να συζητήσετε με εκείνα. Καταλαβαίνουν και αφομοιώνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Διασκεδάστε

Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε. Αφήστε το παιδί που κρύβετε μέσα σας να παίξει με το πραγματικό παιδί σας. Τι σας άρεσε να παίζετε; Δείξτε στα παιδιά σας, μοιραστείτε μαζί τους λίγη από την παιδική σας ηλικία και θα νιώσετε αμέσως μια ψυχολογική ανάταση.

Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε στα παιδιά σας

Αν θέλετε να γίνετε πειστικοί, τότε οι φωνές δεν είναι ο σωστός τρόπος. Όχι μόνο μπερδεύουν και αγχώνουν το παιδί, αλλά μαθαίνουν στα παιδιά, πως η ένταση και οι δυνατές φωνές είναι η λύση και στα δικά τους προβλήματα. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θετική διάθεση και τις καινούριες ιδέες και προτάσεις.

Το να μειώσετε τις φωνές στα παιδιά είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά είναι, επίσης, και μία απόφαση που αν την τηρήσετε θα αποφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στη σχέση με το παιδί σας, αλλά και στην ψυχολογία και των δυο σας.