Καλύτερα φάρμακα σε παιδιά μέσα από ένα δίκτυο κλινικών μελετών με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Οι τρόποι με τους οποίους θα δίνονται ποιοτικότερα και κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, θα διερευνηθούν στη συνάντηση του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Μελετών σε παιδιά «Conect4children», την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρες 9.00 με 13.00, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace». Τη συνάντηση φιλοξενεί ο ελληνικός εθνικός κόμβος και το ελληνικό δίκτυο κλινικών μελετών σε παιδιά «HELPnet».

Το έργο «Συνεργατικό δίκτυο για κλινικές μελέτες σε παιδιά» ξεκίνησε τον Μάϊο του 2019 ως μία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του efpia και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Υπεύθυνος του Εθνικού Κόμβου είναι ο Διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παιδιατρικής Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Στο ελληνικό δίκτυο, το οποίο συντονίζεται από το ΑΠΘ, συμμετέχει η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών παιδιατρικών κλινικών της χώρας ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερα από 500 κέντρα αριστείας, καθώς και συλλόγους ασθενών και των γονέων τους.

«Δεδομένης της δυσκολίας να ελεγχθούν νέα φάρμακα σε παιδιά λόγω των επιφυλάξεων της οικογένειας για συμμετοχή των παιδιών τους στην έρευνα, της σπανιότητας κάποιων παιδιατρικών νόσων, τη γραφειοκρατία, καθώς και τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο κάθε χώρας, το κλειδί είναι η συνεργασία. Το δίκτυο έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις αυτές» υποστηρίζουν οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν «Το αναμενόμενο όφελος που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχικές μελέτες του δικτύου είναι η εξασφάλιση ασφαλέστερων, καταλληλότερων φαρμάκων και θεραπειών στα παιδιά σε συντομότερο χρόνο».

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: “Είμαι μαθήτρια Γ Λυκείου στοχεύω στην Ιατρική και ΔΕΝ μπορούσα να μην κατέβω στην πορεία”

ΕΟΦ: Δεν έχουν τέλος οι ανακλήσεις – Δείτε ποιο προϊόν ανακαλεί

H Μαίρη Συνατσάκη μάς δείχνει για πρώτη φορά την κόρη της και στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα

Τέμπη: Ξεσπά ο μπαμπάς του 26χρονου Δημήτρη – «Δεν θέλω συγγνώμη από φονιάδες. Ήλπιζα σε ένα θαύμα για τον γιο μου»