Καταγγελία μητέρας για αποκριάτικους αφρούς: Η απάτη που κρύβει κινδύνους για την υγεία των παιδιών

Tα αποκριάτικα πάρτι και οι εκδηλώσεις έχουν την τιμητική τους με τους λιλιπούτειους καρναβαλιστές να κλέβουν την παράσταση με τις ευφάνταστες στολές και τα εντυπωσιακά facepainting που έχουν επιλέξει.

Κομφετί, σερπατίνες και αποκριάτικοι αφροί συμπληρώνουν την καρναβαλική ατμόσφαιρα όμως  επιτήδειοι έχουν “τρυπώσει” σε αυτές τις εκδηλώσεις και πωλούν ακατάλληλα προιόντα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Καταγγελία: Επιτήδειοι πωλούν αποκριάτικους αφρούς που είναι…εντομοκτόνα

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες, έχουμε λάβει αρκετές καταγγελίες πως επιτήδειοι πλανόδιοι στήνουν πάγκους έξω από σχολεία και πλατείες που διεξάγονται αποκριάτικα πάρτι και πωλούν “αποκριάτικους αφρούς” που στην πραγματικότητα είναι….εντομοκτόνα. Ντύνουν τις εξωτερικές συσκευασίες με περιτύλιγμα που αναγράφει αποκριάτικος αφρός για να ξεγελάσουν, το παιδί ή ο γονιός αγοράζει αυτά τα σπρει και όταν έρθει η ώρα να παίξει με τον αφρό υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια του.

Όπως καταγγέλει και ο συνδυασμός “Πρώτα η Ηλιούπολη” ένα τέτοιο συμβάν συνέβη το πρωί της Κυριακής  ” Πλανόδιος πωλητής που πουλούσε μεταξύ άλλων και Σπρέι Αφρού έξω απ’το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, προμήθευσε παιδιά με το προϊόν που βλέπετε στις φωτογραφίες. Παιδί του σχολείου μάλιστα ψεκάστηκε με το συγκεκριμένο σπρέι στα μάτια. Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους γονείς και τα παιδιά, ιδιαίτερα αύριο στο καρναβάλι του Δήμου, να ελέγχουν πολύ προσεκτικά τα σπρέι που ενδεχομένως αγοράσουν.

Μια αντίστοιχη καταγγελία από την Ευαγγελία Μπαρμπαγιάννη κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Όπως αναφέρει “Το περασμένο Σάββατο στην Πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια και ενώ βρισκόμουν στο αποκριάτικο γλέντι του Δήμου, μας πλησίασε μια μητέρα και μας έφερε ένα μπουκάλι με αφρό που πωλείται συνήθως για τα παιδιά.

Όταν τράβηξε το αυτοκόλλητο χαρτί χρώματος φούξια από μέσα φάνηκε το γνήσιο μπουκάλι που έγραφε “Εντομοκτόνο”.

Ειδοποιήσαμε το 100 , αργούσε πολύ και την επόμενη ημέρα τα κατέθεσα στην Περιφέρεια Πειραιά στο τμήμα Ανάπτυξης και Εμπορίου προκειμένου να ελεγχθεί από τα αρμόδια εργαστήρια το περιεχόμενο του, δηλαδή αν ο αφρός είναι αθώος και απλά έχει προστεθεί στα άδεια μπουκάλια του Εντομοκτόνου .

Μέχρι τότε ας αποφεύγετε στο τριήμερο που ακολουθεί αυτά τα μπουκάλια με τη μαύρη λωρίδα στο επάνω μέρος. Προτιμάτε εκείνα με το ασημί.

Τι να κάνετε αν πέσει αποκριάτικο σπρέι/εντομοκτόνο στα μάτια ή το σώμα του παιδιού σας

Τα υγρά εντομοκτόνα  είναι συνήθως πυρεθρινοειδή.

Γενικές υποδείξεις: Απομακρυνθείτε από την επικίνδυνη περιοχή. Εάν ο ασθενής είναι πιθανό να χάσει τις αισθήσεις του, μεταφέρετε και τοποθετήστε τον σε σταθερή, πλάγια θέση. Απομακρύνετε τα λερωμένα ρούχα αμέσως.

Εισπνοή: Μεταφέρετε τον ασθενή στον καθαρό αέρα και κρατήστε τον ξαπλωμένο. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν, καλέστε γιατρό.

Επαφή με το δέρμα: Πλύνετε αμέσως με σαπούνι και πολύ νερό.

Μετά από επαφή με το δέρμα: Απλώστε κρέμα βιταμίνης E ή απλό γαλάκτωμα. Εάν τα δερματικά προβλήματα διαρκέσουν, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Επαφή με τα μάτια: Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε επιμελώς με νερό. Σε περίπτωση ερεθισμού, συμβουλευθείτε οφθαλμίατρο.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές:

  • να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά
  • να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους
  • να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία τους
  • να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας
  • αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα ο φονικός σεισμός του 1981 στον Κορινθιακό – Τα Ρίχτερ που πήραν μαζί τους δεκάδες ψυχές

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο μυστηριώδης χρήστης του twitter που βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και μεταδίδει όσα συμβαίνουν (video)

ΕΟΦ: Απαγορεύεται η πώληση και χρήση πασίγνωστων αντισηπτικών – ΜΗΝ τα χρησιμοποιείτε