Καθ. Λινού: “Να εμβολιαστούν τα παιδιά γιατί κάποια από αυτά θα νοσήσουν σοβαρά”

Δύο στρατόπεδα φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των επιστημόνων αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά της Covid-19. Τη στιγμή που σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ο εμβολιασμός αυτός έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς οι αρμόδιοι φορείς έχουν δώσει τις σχετικές εγκρίσεις -μεταξύ αυτών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι αρκετοί οι ειδικοί που διαφωνούν.

Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γιώργος Χρούσος, μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο, έλεγε, πόσο επιφυλακτικός είναι ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών, πιστεύοντας πως θα πρέπει να είναι ο τελευταίος που θα γίνει. Τόνισε δε, ότι σημασία έχει να εμβολιαστούν οι ενήλικες ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», δήλωσε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. «Να εμβολιαστούν τα παιδιά γιατί αν μείνουν ανεμβολίαστα θα έχουμε μια ομάδα πολύ ευαίσθητη που ναι μεν νοσεί ήπια, αλλά ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει και σοβαρά και ο κίνδυνος θα είναι ότι θα έχουμε άρει όλα τα μέτρα προστασίας».

Και συνέχισε: «Είναι βέβαιο ότι έχουμε ασφαλή εμβόλια από τα 12 έτη και μετά», ενώ επισήμανε ότι οι μελέτες συνεχίζονται με θετικά αποτελέσματα ακόμα και για βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών.

Επιπλέον, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νεότερες οδηγίες του CDC στις ΗΠΑ αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών καταλήγουν:

“Παρότι λιγότερα παιδιά έχουν προσβληθεί με λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί ραχοκοκαλιά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μιας και οι πλήρως εμβολιασμένοι σταδιακά είναι ασφαλές να γυρνούν στην καθημερινότητα τους, όπως την εποχή πριν την πανδημία. Τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ η παρακολούθηση της ασφάλειας τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν 2 δόσεις του mRNA εμβολίου της εταιρείας Pfizer, ενώ είναι ασφαλές να λάβουν και τα υπόλοιπα προγραμματισμένα εμβόλια τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει κενό 14 μερών μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων.”

Επιπλέον, τονίζουν: “Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τον παιδίατρο για τυχόν αλλεργίες στο ιστορικό του παιδιού και το παιδί πρέπει να παραμείνει καθιστό για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και σε ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 15 έως 30 λεπτών για την σπάνια πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στο σημείο του εμβολιασμού τοπικά είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ συστηματικά πιθανά το παιδί μπορεί να εμφανίσει κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, πυρετό ή ναυτία, συμπτώματα που αποδράμουν εντός λίγων ημερών.”