Καθηγητής Γ. Χρούσος: “Για να μη χρειαστεί να εμβολιαστούν τα παιδιά, να πάνε οι ενήλικες να εμβολιαστούν!”

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε την περασμένη Κυριακή (30/5) ο κ. Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι «Στις μελέτες για τα παιδιά τα αποτελέσματα είναι καλά. Στην Αμερική έχει ήδη επιτραπεί η χρήση του εμβολίου στα παιδιά 12-15 ετών, και το ίδιο και στον Καναδά. Σίγουρα θα εγκριθεί και για την Ευρώπη και για εμάς.

Στην επιτροπή είμαστε επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς των παιδιών, πιστεύουμε ότι θα είναι το τελευταίο που θα γίνει. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ενηλίκων, να φτιάξουμε το τείχος της ανοσίας, και μετά θα σκεφτούμε αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά. Για παιδιά κάτω των 12 ακόμα δεν συζητάμε, γιατί περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Γενικά είμαστε επιφυλακτικοί με τα παιδιά, για οποιοδήποτε φάρμακο και οποιοδήποτε εμβόλιο. Έχουν γίνει μελέτες σε παιδιά στην Αμερική, αλλά μιλάμε για μερικές χιλιάδες παιδιά, δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Αν χρειαστεί όμως να το κάνουν, θα το κάνουν. Καλύτερα να πάνε όλοι οι ενήλικοι να εμβολιαστούν, ώστε πιθανώς να μη χρειαστεί να το κάνουν τα παιδιά. Ούτως ή άλλως, δεν θα είναι υποχρεωτικό, οι γονείς θα αποφασίσουν αν θα το κάνουν ανάλογα με τις καταστάσεις».

Αναφορικά με τις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Χρούσος συμφώνησε με τον υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει και σε αυτές, εφόσον έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, και θα ωφεληθούν από το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή είναι επιφυλακτική με τον εμβολιασμό στα παιδιά.