Κεραμέως: “Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει για το άνοιγμα των σχολείων, οι ειδικοί έχουν ταχθεί υπέρ”

Σε σημερινές της δηλώσεις στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε  ότι υπήρχαν και πιο τολμηρές προτάσεις για άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, άλλα αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το πιο συντηρητικό σχέδιο.

Για αυτό αποφασίσαμε το άνοιγμα των σχολείων

“Ο κ. Τσιόδρας χθες παρουσίασε τα αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτή την σημαντική απόφαση” επισήμανε.

“Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης, ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις” σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Θα φοράνε οι μαθητές μάσκα μέσα στην τάξη;

«Οι σχολικές επιτροπές έχουν πλεονάζοντα χρήματα από τα χρήματα που δόθηκαν στους δήμους», δήλωσε η υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια προσταυτικών μασκών, ενώ επανέλαβε πως η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, η υπουργός προσέθεσε πως η μάσκα «δεν συστήνεται, αλλά είναι προαιρετική».

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα ληφθεί προς το τέλος Μαΐου και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ίου και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η συνολική πορεία δεν είναι καθοδική δεν θα ανοίξουν.

Τσιόδρας: Αυτά είναι τα 6 επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων

Μάλιστα, χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε στα 6 επιστημονικά δεδομένα που έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής «Σε αυτή τη φάση, για πολλούς λόγους, είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, στη λειτουργία της κοινωνίας. Μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων, της υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της διατήρησης μιας απόστασης. Μάλιστα, η Επιτροπή μας είχε δώσει το πράσινο φως στην ηγεσία για επάνοδο στην κανονικότητα και πριν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες επιστροφής.»

Αυτά είναι τα 6 επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων

  • Οι λοιμώξεις εμφανίζονται στα παιδιά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικες
  • Τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω του 1% των συνολικών κρουσμάτων στην Κίνα ήταν παιδιά, ηλικίας έως 18 ετών.
  • Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
  • Mετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα μη επαρκή.
  • Δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου.