Ροβίτσα, η θαυματουργή! Μία σαλάτα γεμάτη χρώμα με πρωταγωνιστή τα πράσινα φασόλια

Δέκα μέρες περίπου μετά το Πάσχα, και ήδη αισθανόμαστε ότι έχουμε υπερκαταναλώσει κρέατα, πίτες, αυγά και τα λοιπά καλούδια που συνοδεύουν αυτές τις γιορτινές μέρες. Πραγματικά, χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο μενού μας, κάτι που θα μας ελαφρύνει σωματικά και πνευματικά. Γι’ αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη στρεφόμαστε στα αγαπημένα μας όσπρια. Το πιο ωραίο ξέρετε ποιο είναι; Ότι ειδικά αυτή την περίοδο μπορούμε να ανακαλύψουμε γεύσεις και να δημιουργήσουμε συνταγές που θα μας… εκπλήξουν για τη νοστιμιά και την ευκολία τους!

Το τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση του κοινού: η περίοδος αυτή είναι μία ιδανική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μαγειρεύουμε υγιεινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Αναφέρθηκε δε στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για ενήλικες, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συχνή κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών, ως πολύτιμα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλουν στην διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνω μια διαφορετική σαλάτα που στη βάση της έχει ένα όσπριο, το οποίο είμαι σίγουρη, ότι λίγοι έχετε δοκιμάσει: το πράσινο φασόλι ή αλλιώς τη ροβίτσα! Το φοβερό -αν και μικροσκοπικό- αυτό φασόλι, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη φακή, που ξεχωρίζει για το πράσινο χρώμα του και είναι ιδιαίτερα νόστιμο!

Πιθανώς να το έχετε «συναντήσει» σε σούπα, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει και εξαιρετική βάση για μια άκρως θρεπτική σαλάτα, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, σίδηρο, κάλιο, ενώ έχει και πολλές βιταμίνες. Μεγάλο πλεονέκτημα: Τα πράσινα φασόλια της 3αλφα είναι εξαιρετικά γρήγορα στο μαγείρεμα και δεν χρειάζονται μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.

Σαλάτα με ροβίτσα και φρέσκα λαχανικά

Υλικά:

300γρ. 3αλφα φασόλια πράσινα 

2 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κύβους

2 αγγούρια μικρά, κομμένα σε κύβους

½ κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη ξερή (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζετε τα πράσινα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να «ανοίξουν». Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύετε το λάδι, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.

Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας βάζετε τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτετε τα φασόλια και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε το μίγμα με το λάδι και το μπαλσάμικο και πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη.

Η σαλάτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Συμβουλή: Αν είστε λάτρεις της φέτας, μην διστάσετε να την προσθέσετε στη σαλάτα σας!

Λίγα λόγια για την 3αλφα

Η 3αλφα, η ελληνική εταιρεία που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, δεν σταματά να εξελίσσεται αλλά και να αναζητά τα καλύτερα όσπρια και ρύζια από κάθε γωνιά της γης και της Ελλάδας. Με επιμονή στην ποιότητα και το μεράκι, παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής της μεσογειακής διατροφής έχοντας κατακτήσει με τη πλούσια γκάμα των προϊόντων της την πρώτη θέση στο τραπέζι μας καιτην καρδιά μας!

Θέλετε να βρείτε και άλλες συνταγές για όσπρια; Πατήστε εδώ!