Τα ρεβύθια των παραμυθιών και μία συνταγή… παραμύθι!

-«Παραμύθι μύθι μύθι, το κουκί και το ρεβύθι…»

-Μαμά, τι είναι το ρεβύθι;

Αν έχετε μικρά παιδιά, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως ένας καλός τρόπος για να τους δώσετε ένα μάθημα, να τους μεταφέρετε ένα μήνυμα ή να τα πείσετε για κάτι, είναι μέσω ενός παραμυθιού ή μιας αυτοσχέδιας ιστορίας.

Ένα «κόλπο» που με επιτυχία εφάρμοσα στη μεγάλη μου κόρη, όταν ήταν μικρότερη, και πλέον πιάνει σχεδόν πάντα και στη μικρή, είναι να συνδυάζω στοιχεία πραγματικά και φανταστικά και με αυτά να αφηγούμαι μια σύντομη ιστορία μέσω της οποίας καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται πιο εύκολα.

Το φαγητό είναι ένας τομέας στον οποίο λειτουργεί το παραπάνω πείραμα περισσότερο από κάθε άλλον: Τα περισσότερα παιδιά, ως γνωστόν, δεν είναι ιδιαίτερα «ανοιχτά» στις νέες γεύσεις. Αγαπούν την ασφάλεια όσων γνωρίζουν και σφραγίζουν τα χείλη, ακόμα και σε τροφές με κατά τ’άλλα ελκυστική εικόνα.

Πώς το άλλαξα αυτό; Έδωσα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τρόφιμο που ήθελα να εντάξω στη διατροφή του, με εντυπωσιακές ιδιότητες και μοναδικές υπερδυνάμεις, τον έκανα ήρωα μιας φανταστικής περιπέτειας και το παιδί μου πολύ γρήγορα κατάλαβε γιατί χρειαζόταν το τρόφιμο αυτό να μπει στο πιάτο του.

Το ρεβύθι, το άκουσμα του οποίου είναι οικείο στα παιδιά με όλα αυτά τα παραμύθια που ξεκινούν με την δεμένη κόκκινη κλωστή, ήταν από τις εύκολες προκλήσεις! Άνοιξα ένα σακουλάκι αποφλοιωμένα ρεβύθια 3αλφα, άφησα τους ξανθούς βόλους να κυλήσουν και μίλησα στα παιδιά για τους δυνατούς αυτούς ιππότες, τους πλούσιους σε πρωτεΐνη και θρεπτικά στοιχεία, που όλοι μαζί δημιουργούν ένα ισχυρό στράτευμα, ενάντια στον φοβερό δράκο Γαριδάκι!

Πολύ σύντομα τα ρεβύθια, και δη τα αποφλοιωμένα, έγιναν ένα από τα αγαπημένα γεύματα της οικογένειας, είτε ως σούπα είτε σε σαλάτα! Παρακάτω, ωστόσο, θα σας προτείνω την απόλυτη συνταγή, για την οποία τα παιδιά μου τρελαίνονται:

Ρεβύθια κατσαρόλας με σπανάκι και λουκάνικο

Υλικά:

700g σπανάκι φρέσκο
1 λουκάνικο με πράσο, κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
5g τζίντζερ, χοντροκομμένο
1 κτγ κύμινο
1/2 λεμόνι
300 ml ζωμό κότας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την κατσαρόλα

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα αποφλοιωμένα ρεβύθια και τα βάζουμε σε άφθονο νερό να βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το μείγμα προσθέτωντας το σπανάκι και το λουκάνικο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβύθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του.

Λίγα λόγια για την 3αλφα

Η 3αλφα, πάνω από 50 χρόνια, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της μεσογειακής διατροφής έχοντας κατακτήσει με τη ποιότητα και τη πλούσια γκάμα των προϊόντων της την πρώτη θέση στο οικογενειακό μας τραπέζι. Είναι η ελληνική μάρκα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, που μας φέρνει μοσχομυριστές μνήμες από στιγμές με την οικογένεια μας, που είναι παρούσα σε κάθε στιγμή της ζωής μας με τα πρώτης ποιότητας ρύζια και όσπρια που μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!

Θέλετε να βρείτε και άλλες συνταγές για ρεβύθια; Πατήστε εδώ!