Κεραμέως: “Περισσότερα κρούσματα έχουμε στα σχολεία που οι γονείς δεν εμβολιάζονται”

Κεραμέως: "Περισσότερα κρούσματα έχουμε στα σχολεία που οι γονείς δεν εμβολιάζονται"

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της εκπαιδευτικής επικαιρότητας σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Για τα κρούσματα στα σχολεία

“Παρά τα εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα κρούσματα το Σεπτέμβριο στα σχολεία ήταν 3.000 λιγότερα στα παιδιά ηλικίας 4- 18 σε σχέση με τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν τις 17.000, δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.Αυξάνονται τα τεστ για να περιοριστεί η διασπορά, και πρόκειται για αυστηρό πρωτόκολλο που κοστίζει πολύ στο κράτος καθώς η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος ανέρχεται σε 7 τεστ την εβδομάδα'”, ανέφερε για τον «πλέον αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της πανδημίας».

Κάτω από 10, 6-7 τμήματα, είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων στα πάνω από 80.000 της επικράτειας είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι η επιφυλακή και η επιτήρηση παραμένουν.

Περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται εκεί όπου οι γονείς παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική καλυψη, γι ‘αυτό και επιμένουμε ότι τα σχολεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός

«Κάνοντας το εμβόλιο, δίνεις αντισώματα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο», είπε η κυρία Κεραμέως αναφορικά με τις αντιδράσεις κατά των εμβολίων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν κατευναστεί και με την απόφαση να μην εφαρμόζεται αυτόφωρο σε εκπαιδευτικούς.

Πέρυσι οι αντιδράσεις επικεντρώνονταν στη μάσκα και στο αν τα παιδιά έχουν αρκετό οξυγόνο, είπε η κυρία Κεραμέως.

Κεραμέως: "Στόχος να μην ξανακλείσουν τα σχολεία" - Μακρή: "Οι μαθητές θα είναι καλύτερα προστατευμένοι"

«Ηχηρή απάντηση νεολαίας με υπευθυνότητα»

Οι φοιτητές με ποσοστό πρώτης δόσης εμβολιασμού στο 77% και οι καθηγητές με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 91% έδωσαν απάντηση υπευθυνότητας, είπε η κ. Κεραμέως. Αναφέρθηκε συγχρόνως σε «τρία επιπλέον εργαλεία» για τα Πανεπιστήμια:

  • κονδύλια για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού
  • πανεπιστημιακή πλατφόρμα edupass.gov.gr , «είναι εργαλείο για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για δια ζώσης διδιασκαλία»
  • κινητές μονάδες εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια

«Η αξιολόγηση προχωρά – Η απεργία των εκπαιδευτικών στρέφεται κατά νόμου του κράτους»

«Η αξιολόγηση σημαίνει ότι όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συζητήσουν ως συνδιαμορφωτές πώς μπορεί να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό έργο», είπε η κ. Κεραμέως ερωτηθείσα για το χθεσινό συλλαλητήριο και τη νέα απεργία των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι στρέφονται κατά νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί.

«Τα fake news είναι πολλά και φθάνουν μέχρι ότι «θα κοπούν τα χρήματα του σχολείου», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως επαναλαμβάνοντας ότι «σκοπός είναι να δώσουμε καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά μας». Δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. που να μην κάνει αξιολόγηση και δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκπαιδευικός που να μην το θέλει, πρόσθεσε.

Tι θα γίνει με τα κενά στα σχολεία

Σε ερώτημα γονέα για τα κενά η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε προσλήψεις 16.000 εκπαιδευτικών ενώ σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στο Αρκαλοχώρι απάντησε ότι οι εγκαταστάσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μίμης Δομάζος προπονεί δωρεάν παιδιά με αντάλλαγμα τροφή για τα αδέσποτα ζωάκια

Στη Φινλανδία μεταφέρουν τους παιδικούς σταθμούς στο ύπαιθρο και η υγεία των παιδιών βελτιώνεται

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει συνέχεια μύξα