Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση – Tα αιτήματα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ- Πώς τα αντικρούει η Κεραμέως

Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία-αποχή που κήρυξαν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και η ΟΙΕΛΕ.

Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι «οι εναγόμενες Ομοσπονδίες όφειλαν να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό εγγυημένης ελάχιστης υπηρεσίας, ώστε να μη ματαιωθεί, αλλά και να ικανοποιηθεί, έστω και ένα ουσιαστικό ποσοστό, η ανάγκη της εκπαίδευσης, δηλαδή η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».

Η υπουργός Παιδείας με ανάρτησή της στο twitter αναφέρει

«Παράνομη κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ. Προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.» ανέφερε σε ανάρτησή της η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)  ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

H ανάρτηση της Υπουργού

Γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιδρούν σφόδρα στην αξιολόγηση, όπως συνέβη και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. «Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση με τυφλή εμμονή, δίχως να λαμβάνουν υπόψη το 95% των εκπαιδευτικών οι οποίοι ακύρωσαν με τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή που κήρυξε το Δ.Σ. της ΔΟΕ την απόπειρα επιβολής της υπουργικής απόφασης για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο τον Φεβρουάριο του 2021, προχώρησαν στην ψήφιση του ν. 4823/21 (σε συνέχεια και ολοκλήρωση του καταδικασμένου από την εκπαιδευτική κοινότητα ν.4692/2020) και (προ ημερών) στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης» λέει η ΔΟΕ. Ανάλογη είναι η θέση της ΟΛΜΕ.

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών αποδίδονται σε πολιτικούς λόγους αλλά και στην αντίληψη ότι όποια αξιολόγηση υποκρύπτει την πρόθεση των κυβερνώντων να προχωρήσουν σε απολύσεις.  Χαρακτηριστικά η ΔΟΕ αναφέρει ότι «κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ψευδεπίγραφων, αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων (σ.σ. της νυν κυβέρνησης) είναι η συνέχεια αντίστοιχων προσπαθειών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την επιβολή της αντιδραστικής αξιολόγησης».

Από την άλλη, οι νομικοί σύμβουλοι των ομοσπονδιών αναδεικνύουν τις πτυχές του νόμου 4823/21 για την άρνηση – αποχή από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, λέγοντας όμως πως «σε περίπτωση που η Διοίκηση παρά ταύτα παρανόμως προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 υπηρεσιακών και πειθαρχικών συνεπειών, εις βάρος απεργών εκπαιδευτικών, πέραν της συνδικαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος είναι δυνατή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπως εξάλλου έγινε και στο παρελθόν στην αντίστοιχη περίπτωση του ν. 4489/2017, που ανωτέρω εκτέθηκε», όπως αναφέρει έκθεση της Μαρίας Μαγδαληνής Τσίπρα, νομικής συμβούλου της ΔΟΕ.

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης λόγω αξιολόγησης

Κεραμέως: "Αν νοσήσει εκπαιδευτικός και απουσιάσει από τη τάξη, προσλαμβάνεται άλλος"

Επί 40 χρόνια συνδικαλιστικές ηγεσίες απεργούν γιατί δεν τους αρέσει η αξιολόγηση, σχολίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

Η κ. Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, διαβεβαίωσε ότι με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών.

«Πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του κράτους που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε και που στοχεύει στην αξιολόγηση του ίδιου του σχολειού, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Υπ. Παιδείας: Νέα λουκέτα σε τάξεις λόγω κρουσμάτων - Καθησυχαστική η κυβέρνηση για τη νόσηση μαθητών

Η δήλωση της Υπουργού στο Ιnfokids

Μάλιστα η υπουργός σε αποκλειστικές της δηλώσεις στο Ιnfokids.gr ερωτηθείσα για το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν εκφράσει ανέφερε ότι ” Ιστορικά στη χώρα μας παρατηρείται δυσκολία στην εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, που σε άλλες χώρες είναι κανόνας δεκαετίες τώρα, όπως πχ η αξιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά και εδώ φαίνεται κάτι να αλλάζει, καθώς η κοινή γνώμη τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: το 75,3% συμφωνεί με την καθιέρωση αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τρία άτομα σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα, ενώ ακόμα και το 53,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ, όπως και το 34,6% του KKE. Αυτή η στάση θεωρώ ότι οφείλεται σε τουλάχιστον δύο λόγους.

Πρώτον, έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Kανένα σύστημα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, αν πρώτα δεν καταγραφεί, δεν αποτυπωθούν τα δυνατά του σημεία και τα περιθώρια βελτίωσης. Δεύτερον έχει αποδειχθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και θέλουν να γίνουν καλύτεροι ,θέλουν να βελτιωθούν. Αυτό φάνηκε πρόσφατα και κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης, από τη δυναμική τους συμμετοχή σε αυτό το πρωτόγνωρο κάλεσμα προς όφελος των παιδιών μας.”

ΟΙΕΛΕ: Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι άμεσα εκτελεστή

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς θα πρέπει να κριθεί πρώτα στο Εφετείο, μετά από την αντίστοιχη προσφυγή των Ομοσπονδιών.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, «προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, επειδή δεν ακολουθήθηκε η …διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, μια διαδικασία που δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, το νομικό σκεπτικό για την απεργία-αποχή της ΟΙΕΛΕ είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς μας εξομοιώνει με δημόσιους υπαλλήλους!».

ΟΛΜΕ: Καμία απολύτως συνέπεια για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία

Σε κάθε περίπτωση, με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τα εξής: 

«Με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αν το δικαστήριο κηρύξει την απεργία παράνομη ή καταχρηστική καμία απολύτως συνέπεια δεν υπάρχει για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία».

Τέλος, εν αναμονή της απόφασης, η ΟΛΜΕ καλεί τις διευθύνσεις των σχολείων που είχαν συγκαλέσει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων/ουσων να την αναβάλουν για την επόμενη εβδομάδα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια τo aπογευμα

Άμεση απάντηση στην αγωγή Κεραμέως κατά της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση, δίνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες που  οργανώνουν νέο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στα Προπύλαια.

Διαβάστε επίσης:

Η 13χρονη Παρασκευή- Εφραιμία πάσχει από σοβαρού βαθμού οστεοπόρωση και χρειάζεται ένα αναπηρικό αμαξίδιο

Η απίστευτη αντίδραση του μπαμπά που “τσάκωσε” τον έφηβο γιο του να βάφεται είναι ό,τι πιο τρυφερό είδαμε σήμερα

Η 4χρονη Φανή “άνοιξε τα φτερά της” και ονειρεύεται ένα φωτεινό μέλλον με την ανάδοχη οικογένειά της

Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Πάρκο Τσέπης που απέκτησε η Αττική