Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία να εγγράφονται ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία!

Με τις εγγραφές των μικρών μαθητών σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία για μια ακόμα σχολική χρονιά προκύπτει το ζήτημα των ανεμβολίαστων παιδιών και κατά πόσο αυτά επιτρέπεται να γίνονται δεκτά, δεδομένου, ότι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ωστόσο, τη στιγμή που η χώρα μας μετρά ήδη 4 θύματα και χιλιάδες κρούσματα από την επιδημία της ιλαράς και παρόλο που ο εμβολιασμός των παιδιών είναι υποχρεωτικός, ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας από το υπουργείο Υγείας δημιουργεί ασάφειες και προκαλεί ανησυχία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας: «Στάλθηκε μια διευκρινιστική επιστολή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Τι ορίζει η νομοθεσία; Ότι για να γραφτούν οι μαθητές σε νηπιαγωγείο και Α΄ τάξη είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως υποχρεωτικά είναι τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών –γι’αυτό, άλλωστε, δίνονται και δωρεάν. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι όχι μόνο δεν έχει οριστεί καμία επίπτωση για τους γονείς που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αλλά και ότι μπορεί να υπάρχουν γιατροί πρόθυμοι να υπογράψουν ένα δικαιολογητικό για μη εμβολιασμό του παιδιού, βασιζόμενοι στην επιθυμία του γονιού και βασιζόμενοι στην αιτιολογία «πιθανές παρενέργειες».

Εν ολίγοις, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας να καταργήσει άμεσα την πλήρως αμφισβητούμενη διευκρινιστική απάντηση και να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα ως προς το θέμα του εμβολιασμού: «Ενημερώστε τον Ελληνικό πληθυσμό ότι, το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα. Ευθύνεστε με την στάση σας να κατευθύνετε την συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι γονείς και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά τους να τα εμβολιάζουν».

Σημείωσε δε, ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου έχουν νομοθετηθεί μέτρα για τις περιπτώσεις γονιών που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους  εν όψει του σχολείου. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, εάν τα παιδιά δεν κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια, δεν γίνονται δεκτά σε σχολεία και νοσοκομεία. Το ίδιο ισχύει και στη Γερμανία για τα παιδιά που εγγράφονται σε παιδικούς σταθμούς. Στην δε Αυστραλία, υπάρχει η ακόλουθη πολιτική: Εάν οι γονείς δεν κάνουν στα παιδιά τους τα υποχρεωτικά εμβόλια, δεν θα λαμβάνουν τα κοινωνικά επιδόματα!

Τι απαντούν σε όλα αυτά υπουργείο Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ

Έπειτα από τηλεφωνική μας επικοινωνία με το υπ. Υγείας ενημερωθήκαμε, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει η νέα εγκύκλιος αναφορικά με το τι θα ισχύσει με τους εμβολιασμούς των μικρών μαθητών, οπότε ελπίζουμε, ότι θα βρούμε εκεί τις διευκρινίσεις που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, σε συνέντευξή του πριν από λίγες ώρες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Μπασκόζος είπε ότι «Δεν υπάρχει γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας, ο οποίος να υποστηρίζει και να έχει τρέξει περισσότερο από εμένα για το θέμα της αναγκαιότητας των εμβολιασμών! Επιζητούμε τη συνεργασία των παιδιάτρων, αλλά αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να τελεί υπό καθεστώς εντυπωσιασμού… Με όλη τη δύναμή μας προάγουμε τους αναγκαίους εμβολιασμούς, με εκδηλώσεις, με δηλώσεις, με εγκυκλίους, με άλλες δράσεις και καλούμε όλους να αντισταθούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία στη χώρα. Ενισχύουμε με το παραπάνω την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, αλλά πάντα σεβόμενοι το σχετικό νομικό καθεστώς, το οποίο υπάρχει στη χώρα μας».

Όσο για την θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνομιλήσαμε με την Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο κ. Δεδούκου Ξανθή, η οποία μας υπενθύμισε ακόμα μία φορά ότι «οι εμβολιασμοί είναι το πιο δυνατό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα στην παγκόσμια υγεία. Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί η εξάλειψη νοσημάτων όπως η ευλογιά, σε όλον τον πλανήτη.»

Η κ. Δεδούκου εξήγησε, ωστόσο, ότι «βλέπουμε τώρα, ότι τα εμβόλια αρχίζουν να γίνονται θύματα της ίδιας του της επιτυχίας, αφού εμφανίζονται μεμονωμένα άτομα, τα οποία αμφισβητούν την χρησιμότητά τους. Άτομα που λένε, ότι αφού μια ασθένεια έχει εξαλειφθεί, γιατί να εμβολιαζόμαστε; Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι όταν μειώνεται ο εμβολιασμός, η νόσηση επανεμφανίζεται, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με την ιλαρά. Η αναγκαιότητα, λοιπόν, των εμβολίων τεκμηριώνεται, γιατί όταν πέφτει η εμβολιαστική κάλυψη, ξαναβλέπουμε επιδημίες.»

Ως προς τον ασφάλεια των εμβολίων, η κ. Δεδούκου είπε, ότι «υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν, ότι τα εμβόλια σε σχέση με την ασφάλειά τους είναι ελεγμένα και οι επιπλοκές που έχουν εξαιρετικά χαμηλές (π.χ. λίγος πόνος τοπικά ή σπανιότερα λίγος πυρετός). Ο ευσυνείδητος γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να ξέρει αν η επιλογή του να εμβολιάσει ή όχι το παιδί του βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε θεωρίες συνομωσίας.»

Αναφορικά με ορισμένους παιδιάτρους, οι οποίοι είτε αποδέχονται ή ακόμα και ενθαρρύνουν τον μη εμβολιασμό, η κ. Δεδούκου υποστήριξε, ότι αδυνατεί να πιστέψει, ότι υπάρχουν συνάδελφοί της που κάνουν κάτι τέτοιο. «Οι παιδίατροι έχουν ευθύνη να παραθέτουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους γονείς για τα εμβόλια, αλλά και να τους θυμίζουν τις επαναληπτικές δόσεις αυτών, γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ανοσίας στις ασθένειες.»

Καταλήγοντας και αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα παιδιά στο σχολείο, η παιδίατρος προειδοποιεί, ότι «αν έχουμε στο σχολικό περιβάλλον παιδιά μη εμβολιασμένα και αυτό το ποσοστό αυξηθεί, δημιουργούνται πύλες εισόδου των ασθενειών και εστίες εμφάνισης επιδημιών. Μάλιστα, αν συμβεί αυτό, παιδιά με ουσιαστικές αντενδείξεις να μην εμβολιαστούν (π.χ. παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία) κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο!» Και καταλήγει λέγοντας, ότι «πρέπει να αφήσουμε το προνόμιο που έχουμε στα χέρια μας να συνεχίσει να προστατεύει τον ελληνικό πληθυσμό.»