Κώστας Γιαννόπουλος: “Ψυχολόγος του Δήμου Αθηναίων που κακοποιούσε παιδιά καταδικάστηκε κι όμως είναι πάλι έξω”

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης του απολογισμού του Χαμόγελου του Παιδιού για τις πολύτιμες δράσεις του μέσα στο 2020, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, μαζί με τον ψυχολόγο του οργανισμό κ. Στέφανο Αλεβίζο και την κοινωνική λειτουργό κ. Ιωάννα Λαγουμιντζή, αναφέρθηκαν στις 57.722 χιλιάδες οικογένειες και παιδιά που στήριξαν μέσα στο 2020 και τις πάνω από 216 χιλιάδες κλήσεις στις οποίες απάντησαν μέσω της Γραμμής 1056, αλλά και μέσω Chat που πολλά παιδιά προτιμούν.

Απαντώντας, ωστόσο, στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα, αφού ο άξονας της βίας είναι τομέας που απασχολεί σταθερά την οργάνωσης, οι ειδικοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν κάποια παιδιά, ακόμα περισσότερο εν μέσω πανδημίας, αλλά και στην λυτρωτική βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει το Χαμόγελο. Ο κ. Αλεβιζάτος είπε συγκεκριμένα, ότι τα παιδιά συχνά “κανονικοποιούν” τη βία που τους ασκείται στο σπίτι, εξηγώντας, ότι “Μας καλούν παιδιά για να αναφέρουν ένα “πρόβλημα” που υπάρχει στο σπίτι και τελικά συνειδητοποιούμε, ότι από πίσω υπάρχει ζήτημα κακοποίησης -μπορεί και σεξουαλικής.”

“Σχεδόν πάντα η σεξουαλική παρενόχληση στο παιδί θα γίνει από άτομο σε θέση ευθύνης, δύναμης και εμπιστοσύνης”

Στο ερώτημα του Infokids.gr αναφορικά με το πώς μιλάμε στο παιδί μας ανάλογα με την ηλικία του, προκειμένου να το ενημερώσουμε σωστά και να το προφυλάξουμε από τον κίνδυνο της κακοποίησης, ο κ. Αλεβίζος απάντησε ως εξής:

Ερώτηση:

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών γνωρίζουμε ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους λαμβάνουν χώρα από άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού. Από ποια ηλικία πρέπει ο γονιός να μιλά σε ένα παιδί για τον κίνδυνο και ποια είναι τα σωστά λόγια για να μην το τρομάξει. Ένα μεγάλο άγχος που έχουν οι γονείς, ειδικά των πιο εσωστρεφών και συνασταλμένων παιδιών, είναι μην τυχόν τους συμβεί κάτι τέτοιο και διστάσουν να τους το πουν. Τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους;

Απάντηση:

Καταρχάς, διευκρίνισαν οι ειδικοί του Χαμόγελου, ένας από τους λόγους που μένει μια κατάσταση κακοποίησης μυστική είναι ακριβώς επειδή συχνά συμβαίνει μέσα στο ίδιο το σπίτι. “Σπάνια μιλάμε για περιπτώσεις παιδιών που έπεσαν θύματα βίας από κάποιον ξένο” λέει η κ. Λαγουμιντζή, ενώ ο κ. Αλεβίζος περιγράφοντας τον ορισμό του τυπικού θύτη εξηγεί ότι είναι άτομο που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, δύναμης και εμπιστοσύνης με το παιδί.

Ως προς την πρόληψη, ο ίδιος επισημαίνει, ότι “θα πρέπει να ενταχθούν προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν να καλλιεργούν την έννοια του εαυτού μέσα στο σπίτι μας και να ξέρει το παιδί από πολύ μικρή ηλικία ότι το σώμα του τού ανήκει, το πώς μπορεί να το παραβιάσει κάποιος και πού μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια.

Γνωρίζουμε γονείς που λένε στα παιδιά τους, ότι αν δυσκολεύεστε να μας μιλήσετε για κάτι που σας απασχολεί καλέστε στο 1056”, στη Γραμμή του Χαμόγελου στην άλλη άκρη της οποίας υπάρχει πάντα κάποιος πρόθυμος να βοηθήσει ειδικός.

Παρεμβαίνοντας αναφορικά με τις πώς μιλάμε ανά ηλικία παιδιού, ο κ. Γιαννόπουλος θύμισε το βιβλίο “Κάποιος με ενοχλεί”, το οποίο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα παιδί να ενημερωθεί αλλά και να συζητήσει για θέματα παρενόχλησης, ενώ επισήμανε ότι για τις μικρότερες ηλικίες ακόμα και μέσα από το παιχνίδι (π.χ. το κουκλοθέατρο ή τον καραγκιόζη που θα παίξουμε στα παιδιά μας) μπορούμε να μεταφέρουμε σημαντικά μηνύματα.

“Ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα του θύτη”

Αναφερόμενος στην πρόσφατα επικαιρότητα, με την καθηγήτρια που είχε σεξουαλικές σχέσεις με 13χρονο μαθητή της, ο κ. Γιαννόπουλος έδωσε έμφαση στην αγωνία που έχουν οι γονείς για το πώς θα προφυλάξουν τα παιδιά τους στις μικρές ηλικίες από κάποιον “κακό δάσκαλο, κακό παπά, κακό προπονητή”.

Συμπληρώνοντας ο κ. Αλεβίζος τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούνται και να εποπτεύονται οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα παιδιά, ενώ απευθυνόμενος στους γονείς είπε, ότι επειδή κάθε παιδί βρίσκεται σε αναπτυξιακά στάδια με άλλες προσλαμβάνουσες, καλό είναι οι γονείς να καλούν τη γραμμή 1056 ώστε να κατευθύνονται για το πώς θα προσεγγίσουν το παιδί και πώς θα του μιλήσουν με ασφάλεια ανάλογα με την ηλικία του.

“Πολλοί γονείς αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για ένα περιστατικό κακοποίησης για να μη διαπομπευτούν”

Καταλήγοντας στο ζήτημα αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει την τεράστια σημασία του να μιλούν οι γονείς, όταν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους πέφτει θύμα παρενόχλησης, αλλά και να γνωρίζουμε ποιον άνθρωπο προσλαμβάνουμε σε θέσεις που έχουν να κάνουν με επαφή με παιδιά.

Ενδεικτικά, φέρνει ως παράδειγμα τον ψυχολόγο των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος πριν κάποια χρόνια καταδικάστηκε, έπειτα από καταγγελία μαμάς στο Χαμόγελο, και πλέον σήμερα, λέει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης “πιστεύω ότι είναι πάλι κοντά σε παιδιά” γιατί “δυστυχώς τα άτομα αυτά βγαίνουν πολύ γρήγορα έξω”…

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

“Άρα, λοιπόν, η κοινωνία”, καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος, “πρέπει να περιχαρακώσει και να γνωρίζει ποιος είναι ποιος, να υπάρχει αυτή η περιβόητη λίστα μέσω κρατικής διαδικασίας προκειμένου να γνωρίζουμε όταν προσλαμβάνουμε κάποιον ότι κι αν δεν έχει καταδικαστεί έχει κατηγορηθεί, οπότε διακριτικά να ξέρουμε πού εμπιστευόμαστε το παιδί μας.”