Μ. Θεοδωρίδου: “Ο εμβολιασμός των εφήβων δεν θα γίνει αφορμή διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα”

Τις τελευταίες μέρες διαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων και στη χώρα μας. Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει και μια μικρή αντίφαση στις δηλώσεις, μιας και ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και ο κ. Θεοφάνους έχουν δηλώσει ότι μέσα στο καλοκαίρι πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων προκειμένου να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ από την άλλη, οι παιδίατροι και μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων είναι αρκετά επιφυλακτικοί προς το παρόν μιας και οι μελέτες που αφορούν εφήβους έχουν διεξαχθεί σε μικρό δείγμα προς το παρόν.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Μ. Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το Υπ. Υγείας

Υπάρχουν, όπως ανακοινώσαμε και στην προηγούμενη συνάντηση, αποφάσεις, εγκρίσεις από διεθνείς Οργανισμούς, FDA, ΕMA, όπως και έναρξη εμβολιασμών σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών και της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Απίθανο να μεταδώσουν κορωνοϊό τα παιδιά κάτω των 10 ετών

Υπενθυμίζεται όμως ότι για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταλήγει στο να τα συμπεριλάβει μετά από μία επεξεργασία όλων των δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο και τα παιδιά.

Κατά τον ίδιο, λοιπόν, τρόπο η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες που είναι: ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια κυρίως. Και βάσει αυτών και πολλών άλλων που δεν τα έχω συμπεριλάβει, θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της.

Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε, διότι υπάρχει μια ανησυχία επάνω σε αυτό το θέμα, ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ούτε και θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Και εκεί έχουμε ακόμη δουλειά.