Μάθηση και παιχνίδι με LEGO® DUPLO®

Η ζωή του νέου γονιού είναι γεμάτη πολυαναμενόμενες «πρωτιές»: Η πρώτη φορά που το μωρό θα κοιμηθεί όλη τη νύχτα, η πρώτη του λέξη, τα πρώτα του βήματα… Όλα αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα δείχνουν, ότι το παιδί μας μεγαλώνει φυσιολογικά και ότι από μία «ηλικιακή φάση» μπαίνει σιγά-σιγά σε μία επόμενη. Δείχνουν, επίσης, ότι το παιδί μας μαθαίνει. Ότι έχει αντίληψη και με αυτήν κατακτά μέρα με τη μέρα νέες πληροφορίες, για τον εαυτό του και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, τις οποίες μάλιστα μπορεί πάρα πολύ αποτελεσματικά να χρησιμοποιήσει. Ποιος γονιός δεν χαίρεται με αυτό;

Καθώς, λοιπόν, το παιδί μας κατακτά όλο και περισσότερες γνώσεις και καθώς η αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον είναι όλο και πιο έντονη, δικός μας ρόλος, ως γονείς, είναι να το βοηθήσουμε και να το ενθαρρύνουμε –και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό, από το παιχνίδι;

Το παιχνίδι, το ασφαλές και κατάλληλο για την ηλικία ενός πολύ μικρού παιδιού που τώρα επιτυγχάνει τα πρώτα μεγάλα ορόσημα, είναι το ιδανικό μέσο μάθησης. Με τα  LEGO® DUPLO®, τα αγαπημένα ογκώδη τουβλάκια κατασκευών που συνιστώνται για ηλικίες 1 ½ έως 5 ετών, τα πολύ μικρά παιδιά απολαμβάνουν ατελείωτες ώρες δημιουργικού και φανταστικού παιχνιδιού, το οποίο τα ψυχαγωγεί και τα εμπνέει, όμως την ίδια ώρα, αν παρατηρήσετε θα δείτε, ότι κάνουν πολλά περισσότερα:

Μαθαίνουν τα αντικείμενα, τα σχήματα και τα χρώματα

Όταν τα παιδιά πρωτοπαίζουν με τα LEGO® DUPLO®, θα παρατηρήσετε, ότι ουσιαστικά έρχονται σε επαφή με αντικείμενα του περιβάλλοντός τους, τα οποία καλούνται να πιάσουν, να σηκώσουν, να παρατηρήσουν και να… ενώσουν (σιγά-σιγά) μεταξύ τους. Για να τα κάνουν όλα αυτά επιστρατεύουν μία σειρά από αισθήσεις και ξεχωριστές ικανότητες, με σπουδαιότερη τη λεπτή κινητικότητα, η οποία είναι από τις σημαντικότερες. Απλά και μόνο η τάση ενός παιδιού 1μιση-2 ετών να κατευθυνθεί προς ένα παιχνίδι, να το πάρει στα χέρια του και να ασχοληθεί με αυτό, αποτελεί ένα ασφαλές δείγμα καλής ανάπτυξης –και τα LEGO® DUPLO® δίνουν το καλύτερο ερέθισμα γι’αυτό!

Μαθαίνουν, ότι η κάθε τους ενέργεια έχει ένα αποτέλεσμα

Όταν, λοιπόν, τα παιδιά αρχίζουν να ενώνουν τα πρώτα τους τουβλάκια LEGO® DUPLO®, γίνονται μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης ανακάλυψης, αφού όχι μόνο διαπιστώνουν πώς δύο ή περισσότερα αντικείμενα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά και πώς τα ίδια μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο! Το παιδί μας βιώνει το μοναδικό αίσθημα της επιτυχίας με αυτό το παιχνίδι. Και νιώθει τρομερή αυτοπεποίθηση, καθώς ανακαλύπτει την ιδέα της τόσο επιτυχημένης του πράξης!

Με τον καιρό, δύο ενωμένα τουβλάκια θα γίνουν ένας ψηλός πύργος. Με τον δικό μας έπαινο και την ενθάρρυνση, ο πύργος θα γίνει ακόμα ψηλότερος. Και, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι πολύ σταθερός και πέσει, τότε το παιδί μας θα έχει πάρει ένα ακόμα πιο σημαντικό μάθημα: Ότι ίσως χρειάζεται να τοποθετήσει μερικά ακόμα τουβλάκια. Να φτιάξει μια πιο ισχυρή βάση! Ένα φαινομενικά τόσο απλό παιχνίδι, δίνει στο παιδί μας το καλύτερο μάθημα για τον κόσμο. Αυτό της προσαρμογής στις συνθήκες. Αυτό που το καλεί να δώσει μια άλλη λύση.

Μπορεί κανείς μας να μην το καταλαβαίνει εκείνη τη στιγμή, αλλά η «εξάσκηση» που συμβαίνει τότε στον εγκέφαλο του παιδιού μας, τον δυναμώνει με τρόπους ασύγκριτους!

Μαθαίνουν… τον εαυτό τους!

Η αυτοπεποίθηση και η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων δεν είναι τα μόνα προσωπικά οφέλη του παιδιού από το παιχνίδι με τα LEGO® DUPLO®. Μέσα από αυτό στο παιδί γεννιούνται νέα συναισθήματα: Η ικανοποίηση, όταν έχει καταφέρει να στοιβάξει μερικά τουβλάκια και έπειτα να τα ονομάσει «πίτι» είναι το πιο θετικό από αυτά. Και η απογοήτευση της «αποτυχίας», όταν το πολύ ψηλό πυργάκι πέσει, όμως, δεν είναι λιγότερο θετικό συναίσθημα, με την έννοια ότι είναι και αυτό ωφέλιμο.

Το παιδί μας, έτσι, ωριμάζει συναισθηματικά: Εξασκείται στο να νιώθει τι συμβαίνει, όταν κάτι το κάνει σωστά και όταν κάτι το κάνει λιγότερο σωστά. Η διαδικασία αυτή θα το εξοικειώσει με άλλες αντίστοιχες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει καθώς θα μεγαλώνει.

Όταν, μάλιστα, το παιχνίδι του αυτό γίνει και κοινωνικό, δηλαδή, όταν αρχίζει να παίζει τα τουβλάκια με το αδελφάκι ή με κάποιον φίλο του, οπότε θα πρέπει να μοιράζεται και να περιμένει τη σειρά του, το παιδί μας θα έχει κάνει ένα ακόμα τεράστιο μαθησιακό βήμα στην ανάπτυξή του, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι!