Με 20.000 κρούσματα ημερησίως το κόστος του PCR πρέπει να μειωθεί άμεσα

Με 20.000 κρούσματα ημερησίως το κόστος του PCR πρέπει να μειωθεί άμεσα

Πήγαμε τις προάλλες στο φαρμακείο με την 5χρονη κόρη μου, προκειμένου να κάνει rapid για να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο της, καθώς για μερικές ημέρες είχε συνάχι και ένα ελαφρύ βηχαλάκι.

Ο φαρμακοποιός άνοιξε ένα κουτάκι σαν αυτά που παίρνουμε για τα self-test. Έβγαλε από μέσα μια μπατονέτα και μας οδήγησε έξω από το φαρμακείο για να το κάνουμε. Μόνοι μας. Έκανα εγώ στην κόρη μου το rapid-self test, το επέστρεψα στον φαρμακοποιό και πλήρωσα 6 ευρώ. Μας είπε πως αν έβγαινε θετικό θα μας ειδοποιούσε. Ευτυχώς δεν μας ειδοποίησε. Ήταν, όμως, ακριβές το συγκεκριμένο τεστ; Κι αν εγώ δεν της το είχα κάνει καλά; Κι αν… το είχα βάλει στο δικό μου ρουθούνι;

Περικυκλωμένοι από τον ιό

Τις ημέρες των γιορτών τις περιμέναμε πώς και πώς. Όχι τόσο για να βγούμε, να ξενυχτήσουμε και να… συγχρωτιστούμε (τουλάχιστον όχι όσοι έχουμε μικρά παιδιά), όσο για να χαλαρώσουμε. Να καλέσουμε δυο φίλους στο σπίτι, να παίξουν τα παιδιά μας με άλλα παιδιά ΧΩΡΙΣ μάσκες. Όπως φαίνεται ξινό θα μας βγει και αυτό -δεν θα χρειαζόταν όμως.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εμβολιασμένοι. Τρεις φορές μάλιστα! Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο αυτή τη στιγμή με την διασπορά είναι μην κολλήσουν τα μικρά παιδιά μας, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Τους παππούδες έτσι κι αλλιώς, όσο ερχόμαστε σε επαφές με άλλα άτομα, αποφεύγουμε να τους δούμε.

Θα νιώθαμε ΚΑΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ, λοιπόν, πολύ πιο ασφαλείς, αν αυτή τη στιγμή που η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και 10 ημέρες μετά θα ανοίξουν τα σχολεία, αντί για self ή rapid (η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε ξανά με νέα μελέτη αναφορικά με την Όμικρον) είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι PCR τεστ. Ένα τώρα και άλλο ένα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Ποια οικογένεια, όμως, δύναται ελαφρά τη καρδία να πληρώσει για το ένα PCR 60 ευρώ (τουτέστιν για 240 ευρώ για τέσσερα άτομα);

Πόσο κοστίζουν τα PCR στην Ευρώπη;

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αναχαιτίσει την Όμικρον, με 20.000 κρούσματα ημερησίως το κόστος του PCR θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Χθες.

Ο εμβολιασμός είναι ένα μόνο όπλο για να προστατευτεί ο πληθυσμός. Τα μέτρα ένα ακόμα -αν και ο κόσμος αγανακτεί πλέον όλο και περισσότερο. Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι απαραίτητη για να σωθούν άνθρωποι που θα μπορούσε να μην έχουν πεθάνει. Η σωστή ιχνηλάτηση, όμως, και το έγκυρο testing μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια. Και δεν υπάρχει ειδικός που να μην συμφωνεί, ότι το ακριβέστερο τεστ που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι το PCR -ταυτόχρονα και το ακριβότερο.

Γιατί το PCR στην Ελλάδα κοστίζει 60 ευρώ;…ενώ π.χ. στην Κύπρο κοστίζει μόλις 25 ευρώ για τους ενήλικες και 20 ευρώ για τα παιδιά;

…και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι δωρεάν;

Κόστος των test σε χώρες της ΕΕ

Ενδεικτικά, τα στοιχεία για το κόστος και τη διάθεση των μοριακών τεστ σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι τα εξής:

Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.

Κύπρος: Δωρεάν Rapid Test σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, €5 για τους ανεμβολίαστους. Το PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Αγγλία: Ισχύει ό,τι και στην Αυστρία. (δωρεάν rapid και pcr test)

Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες, μόνο με συνταγή γιατρού. Διαφορετικά, το κόστος των PCR ανέρχεται στα 50 ευρώ και των rapid στα 30 ευρώ. Ωστόσο, αναφορικά με το κόστος των τεστ στη Γαλλία, υπάρχει σημαντική διαφορά στο μέσο μισθό της Γαλλίας, που είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος.

Δεν ζητάμε να μην εμβολιαστούμε, δεν ζητάμε να μη φοράμε μάσκες. Ζητάμε να μας βοηθήσει το κράτος να επιδείξουμε ατομική ευθύνη με τρόπο ακόμα πιο ουσιαστικό από αυτόν που το ίδιο το κράτος προτείνει.

Διαβάστε ακόμα:

Σχολεία: Τα 4 δεδομένα που εγγυώνται ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές

Ποιο ακριβώς είναι το κακό που κάνεις στο παιδί σου, όταν λες ψέματα για το σελφ τεστ

Τι άλλο θα πληρώσουμε γι’αυτή την πανδημία;