Μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές σε σχολεία της επαρχίας

Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα σχολικών μαθημάτων και τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας στα σχολεία στα οποία υπάγονται, συνεχίζονται.

Κάθε χρόνο η συζήτηση για την μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα χωριά στα κοντινά τους σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο. Ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό, ταλαιπωρεί πολλούς μαθητές σε όλη την ελληνική επικράτεια, αφού – συνήθως, μέχρι και τα μέσα της χρονιάς – δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς και αν θα μεταβαίνουν στο σχολείο τους καθημερινά. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο ή να ναυλώνουν ταξί, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία περιστατικά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αφορούν στην μεταφορά, αλλά και την παραλαβή μαθητών στην Ηλεία, την Αργολίδα και την Αχαΐα.

8χρονος μαθητής Δημοτικού σχολείου στην περιοχή της Ηλείας περίμενε επί μία ώρα μόνος σε σταθμό ΚΤΕΛ, αφού οι δάσκαλοί του δεν ενημέρωσαν τους γονείς ότι το προγραμματισμένο δρομολόγιο του σχολικού λεωφορείου είχε ακυρωθεί και θεώρησαν σωστό να μεταφέρουν τον μικρό μαθητή στον χώρο των υπεραστικών λεωφορείων και να το αφήσουν εκεί ολομόναχο. Οι γονείς του παιδιού τον εντόπισαν μία ώρα μετά και κατέφυγαν αμέσως στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου και κατέθεσαν μήνυση κατά του Διευθυντή του σχολείου και τριών ακόμα δασκάλων.

Στην Αργολίδα, από την άλλη, μαθητές του Γυμνασίου Κουτσοποδίου του Δήμου Άργους Μυκηνών, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για το πρόβλημα της μεταφορά τους. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει βρεθεί λύση με το ΚΤΕΛ για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, με αποτέλεσμα οι γονείς να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στα σχολεία, ακόμα και πάνω σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων.

Αποκλεισμένοι από το σχολείο είναι και οι μικροί μαθητές του οικισμού Μπόσι της Τοπικής Κοινότητας Πετσάκων στα Καλάβρυτα, μετά το κλείσιμο του τοπικού Δημοτικού σχολείου και τη μεταγραφή τους στο Δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το kalavrytanews.com, ο οικισμός έχει συνολικά 15 κατοίκους, εκ των οποίων οι 9 είναι παιδιά. Έξι απ’ αυτά είναι μαθητές Δημοτικού και τρία πηγαίνουν προνήπιο. Όμως, κανένα από τα παιδιά δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, καθώς για το χωριό μεσολαβούν επτά χιλιόμετρα χωματόδρομος και δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς τους.

Δείτε το σχετικό video

Η τελευταία τροπολογία

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατέθεσε τροπολογία για σειρα ρυθμίσεων για να εξασφαλιστεί και φέτος η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τα σχολεία τους, αλλά και η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Συγκεκριμένα, για τη μεταφορά των μαθητών:

• Επεκτείνεται μέχρι τέλος του έτους (31.12.2018) η δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών που προκήρυξαν διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών, να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων,

• Παρατείνεται, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η εκτέλεση των συμβάσεων, που ήταν σε ισχύ στις 30.06.2018, έως τις 31.12.2018, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες στους εκκρεμείς διαγωνισμούς και

• Οι δαπάνες μεταφοράς οι οποίες πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς, καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών και εφόσον το ύψος της δαπάνης συμφωνεί με την απόφαση ανάθεσης της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.

• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την πραγματοποίηση από τις Περιφέρειες δαπανών σχετικών με τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων, κατά το πρώτο εξάμηνο των ετών 2017 και 2018. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δεσμεύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι Περιφέρειες δεν επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης που εντέλει χρειάστηκε. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα εκκαθάρισης και πληρωμής των εν λόγω (πρόσθετων) δαπανών σε βάρος των πιστώσεων των Περιφερειών του τρέχοντος οικονομικού έτους.
• Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από 30/6/2018.

Τέλος, με την τροπολογία (παρ. 2) διασφαλίζεται ότι και για το σχολικό έτος 2018-2019, θα καταβληθεί ομαλά και απρόσκοπτα η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, η μεταφορά των μαθητών είναι κρίσιμο ζήτημα για τη ζωή των παιδιών και χιλιάδων οικογενειών και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τροπολογίες που επανέρχονται περιοδικά κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση. Ο Υπουργός Εσωτερικών, επισήμανε ότι ήδη υπεγράφη ΚΥΑ που βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και προανήγγειλε διαβούλευση με τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών για δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.