«Μην κάνετε το λάθος μας!»: Οικογένεια αψήφησε τα μέτρα και πλέον 12 από τα μέλη της είναι άρρωστα με Covid-19

Αναρωτιόμαστε τις τελευταίες ημέρες τι έχει φταίξει και ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν σημειώνει σημαντική μείωση –κάτι που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μια νέα  κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», επιχειρεί να δώσει απάντηση καταλήγοντας στο ότι «οι επαφές ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και γενικά ανάμεσα σε όσους μένουν μαζί, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχιση της εξάπλωσης του κοροναϊού».

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Η ιστορία της οικογένειας Aragonez, η οποία, όπως αναφέρει στα αμερικανικά μέσα η μαμά Alexa καμάρωνε για το πόσο πιστά τηρεί τους κανόνες, αποδεικνύει ακριβώς αυτό: Συγκεντρώθηκαν 12 από τα μέλη της την 1η Νοεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα όλοι τους βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Το χειρότερο δε είναι, ότι 3 από αυτούς εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα και πλέον, έναν ολόκληρο μήνα μετά, κάποιοι δεν έχουν ακόμα επανέλθει.

Μιλώντας στο USA TODAY, η ίδια η Alexa Aragonez λέει, ότι η μητέρα της που συμμετείχε στην οικογενειακή συνάντηση, έμεινε στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα και η ζημιά που έπαθε είναι τόσο σοβαρή, ώστε ενδέχεται να χρειαστεί να λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή για την υπόλοιπη ζωή της.

Το μήνυμα της; «Μην κάνετε το δικό μας λάθος και αγνοείτε τις οδηγίες των ειδικών. Θα πολεμήσουμε τον ιό μαζί, αλλά χωριστά! Η οικογένειά μου πήρε το μάθημά της με τον δύσκολο τρόπο.»

Κάτω από το δημόσιο βίντεό της αμέτρητοι άνθρωποι συμφώνησαν, καλώντας τον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις και να φορά μάσκες.

Όσο για το πώς «μπήκε» ο ιός στην οικογένεια, σύμφωνα με την Aragonez, αυτό συνέβη πιθανότατα από κάποιο μέλος της οικογένειας που αναγκάζεται να εργάζεται εκτός σπιτιού. Το άτομο αυτό συμμετείχε στην συνάντηση με συμπτώματα, τα οποία θεώρησε πως είναι αλλεργικά.

Εν όψει των γιορτών, ας λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν την παραπάνω ιστορία και ας φροντίσουμε να μη βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των αγαπημένων μας.

Η Aragonez πάντως λέει, ότι στην δική τους οικογένεια, τα εντελώς υγιή μέλη θα μαγειρέψουν και θα αφήσουν στην πόρτα όσων νοσούν τα φαγητά. Για μία μόνο χρονιά, θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους να γιορτάσουν…