Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του – Γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση των ολιγομελών τάξεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων

«Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία. Το Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν ήταν επιβεβλημένο μέτρο, τώρα είναι» είπε μεταξύ άλλων για το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

Γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση των ολιγομελών τάξεων

«Θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα. Το ερώτημα είναι εάν είναι εφικτά. Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που δεν υπάρχουν. Η διπλή βάρδια θα δημιουργούσε προβλήματα. Τα σχολεία έχουν μια έντονα ταξική διάσταση. Εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά, οι γονείς θα αναγκάζονταν να δουλέψουν λιγότερο ή καθόλου.

Αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.Έγιναν άλματα στην τηλεκπαίδευση, αλλά δεν είναι ο προτεινόμενος δρόμος. Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό σχολικό περιβάλλον.

Ο πολύμηνος εγκλεισμός έχει επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Κάνω μια έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών, με υποχρεωτική μάσκα δείχνοντας μια κατανόηση στις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχει ένα 20% που δεν έχει πειστεί και είναι δουλειά μας να τους πείσουμε. Στα ζητήματα δημόσιας υγείας η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι οριζόντια και καθολική. Να τα στηρίξουν όλα τα κόμμα ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι στηρίζουν ψεκασμένες θεωρίες».

Για όσους υποστηρίζουν την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες

“Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα.

Έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια.»  δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες είπε ότι αυτή είναι η εισήγηση και ειδικών και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδιά 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα 2-3 χρόνια.

«Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Εάν δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι που θα προσομοιάζει με ένα δεύτερο lockdown είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.