Μουσικά παραμύθια και αποκριάτικα… Ξόρκια στη Στέγη (8 & 9/2)

Γράφει η Γεωργία Οικονόμου

Η επιτυχημένη ιδέα των μουσικών παραμυθιών για παιδιά από 5 ετών στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζεται και φέτος με μια νέα ανάθεση σύνθεσης για αφηγητή και ορχήστρα, με έμπνευση από μύθους, έθιμα και μορφές από το αποκριάτικο καρναβάλι.

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ παρουσιάζει δύο νέα μουσικά αποκριάτικα παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο σε δύο συναυλίες, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Το πρώτο παραμύθι, «Ο Πετεινός στο καρναβάλι», παρουσιάζεται σε σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου, κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου: Ένας τεχνίτης πετεινός, πολύξερος και κατεργάρης, με γένια προφήτη, έχοντας στην πλάτη του ένα τσουβάλι με σύνεργα για καρναβάλι, ανταποκρίνεται μεγαλόψυχα στις επιθυμίες των φίλων του, να ζήσουν, έστω για λίγο, το αποκριάτικο όνειρό τους…

Στο δεύτερο παραμύθι, με τίτλο «Αποκριάτικο ξόρκι», σε σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου, κείμενο της θεατρικής ομάδας ΦΛΟΥ και αφήγηση από τους ηθοποιούς της ομάδας, η μάγισσα της Αποκριάς δεινοπαθεί από τους κατοίκους της Μιραβιλιόζας, καθότι το αγαπημένο μουσικό της όργανο, η τούμπα, αποτελεί για αυτούς λόγο περιφρόνησης και ειρωνείας. Ως απάντηση στα δεινά της, η μάγισσα θα εμπνευστεί ένα μαγικό ξόρκι…

Αφηγητές και ορχήστρα ζωντανεύουν τα δύο μουσικά παραμύθια, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό περιβάλλον που έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος και ευρηματικός Πάρις Μέξης, σε συνεργασία με τον Γιώργο Τέλλο στον σχεδιασμό φωτισμού.

Εμείς μιλήσαμε με τους συντελεστές της ομάδας Φλου στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα…

Ο μουσικός Τάσος Ρωσόπουλος

Πείτε μας λίγα λόγια για το παραμύθι αυτό…

Το Αποκριάτικο Ξόρκι θα είναι το ένα από τα δυο Μουσικά Παραμύθια που θα παρουσιαστούν από το Ελληνικό Σχέδιο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 08 και 09 Φεβρουαρίου. Την μουσική έγραψε ο Τάσος Ρωσοπουλος.

Έχετε ακούσει για εκείνο το χάλκινο πνευστό που ονομάζεται «τούμπα»; Είναι ένα  όργανο που ανήκει στη συμφωνική ορχήστρα αλλά λόγω της χροιάς του πολύ σπάνια δεσπόζει. Μια τούμπα λοιπόν στάθηκε η αφορμή για την περιπέτεια που πέρασαν οι κάτοικοι του νησιού Μιραβιλιόζα εκείνη την βραδιά του αποκριάτικου χορού. Όλοι ανεξαιρέτως! Μεταξύ αυτών ο Δημαρχος, η Μαίρη η δασκάλα, αλλά και η μάγισσα Αρλέτα και ο μικρος Ρεμί!

Γύρω από ποιους νοηματικούς άξονες περιστρέφεται;

Ένα βασικό στοιχείο που θέλαμε να θίξουμε είναι το θέμα της διαφορετικότητας. Για ποιους λόγους στοχοποιείται το διαφορετικό, πως αντιμετωπίζεται και κατ’ επέκταση ποιες είναι οι συνέπειες της κάθε αντιμετώπισης. Κι έπειτα η μουσική, η τέχνη σε μια ευρύτερη οπτική και η δύναμη που έχει να μετακινεί τα καθιερωμένα. Ακόμα ένας άξονας είναι η μεταμφίεση, η χρήση της μάσκας. Γιατί οι άνθρωποι επιτρέπουν στους εαυτούς τους την απελευθέρωση μονάχα πίσω από μια «μάσκα καρναβαλιού»; Γιατί η κρυφή ταυτότητα διευκολύνει ; Πως ορίζεται τελικά η ελευθερία αλλά και πως εντάσσεται αρμονικά μέσα σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί με κανόνες;

Πώς επιθυμείτε να «επηρεάσετε»τα παιδιά;

Επιθυμούμε να ποτίσουμε τον κήπο της δημιουργικής φαντασίας που έχει κάθε παιδί. Επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία στον καθένα  ξεχωριστά  να βάλει  ο ιδιοσ τα χρωματα! Να αφεθεί ελεύθερος.

Πόσο δύσκολο κοινό είναι τα παιδιά;

Δεν είναι τα παιδιά δύσκολο κοινό. Εκτός αν νοείται δύσκολο το κοινό που διέπεται από ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και δεν υπακούει σε κοινωνικες νόρμες. Στην πραγματικότητα εμείς δυσκολευόμαστε να υπηρετήσουμε τον φανταστικό κόσμο του θεάτρου με την απόλυτη ειλικρίνεια που απαιτεί ένα παιδί. Την ευθύνη τη φέρουμε εμείς οι ίδιοι που δεν μπορούμε να συνδεθούμε με την αλήθεια και την ειλικρίνεια ενός παιδιού. 

Σε ποια γλώσσα επιλέγετε να τους μιλάτε;

Αλιμονο, στην ιδια που μιλάμε όλοι! Τα παιδιά δεν έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη ούτε και χρειάζονται πάντα επεξηγήσεις. Έχουν χιούμορ, έχουν αντίληψη και ευφυΐα. Η μόνη διαφορα είναι πως αισθάνονται με μεγαλύτερη ένταση, δηλαδή πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα κι αυτό καμία φορά θέλει προσοχή. 

Γιατί η ομάδα σας ονομάζεται ΦΛΟΥ; Τι σημαίνει αυτό;

Φλου σημαίνει δίχως περίγραμμα και κατ’ επέκταση δίχως όρια, δίχως περιορισμούς. Με ελευθερία. Ελευθερία πρωτίστως στην φαντασία και έπειτα στην ιστορία, στην διασκευή, στην έκφραση.

Μελλοντικά σχέδια

Συνεχίζουμε με έναν δεύτερο κύκλο εκπομπών στην ΕΡΤ. Αυτή την φορά δεν θα έχουμε εμείς την μουσική επιμέλεια των παραμυθιών. Συνεργαζομαστε με πέντε νέους συνθέτες και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ!

Συντελεστές

Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς

Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Τάσος Ρωσόπουλος

Συγγραφείς: Κώστας Φασουλάς, Θεατρική Ομάδα ΦΛΟΥ (Βερόνικα Δαβάκη, Ελένη Δαφνή, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος).

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μιχάλης Οικονόμου

Ορχηστρικό Σύνολο:

Ventus Ensemble

Όθωνας Γκόγκας, φλάουτο

Γιάννης Οικονόμου, όμποε

Δημήτρης Ντακοβάνος, φαγκότο

Γιάννης Γούναρης, κόρνο

Δημήτρης Γκόγκας, τρομπέτα

Σπύρος Βέργης, τρομπόνι

Μενέλαος Μωραΐτης, τούμπα

Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά

Παναγιώτης Ζιάβρας, κρουστά

Δημήτριος Μαρίνος, πιάνο

Αφηγητές: Λευτέρης Ελευθερίου, Θεατρική Ομάδα ΦΛΟΥ (Βερόνικα Δαβάκη, Ελένη Δαφνή, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος).

Σκηνογραφία: Πάρης Μέξης

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ώρα 18:00

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ώρα 17:00

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Συγγρού 107

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 €
Παιδικό (έως 15 ετών), Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €
Παρέα 10+ άτομα, Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org