“Μπορείς να είσαι καλός γονιός ακόμα και αν το σπίτι σου είναι ακατάστατο”

Πόσες φορές έχετε νιώσει άσχημα για το ακατάστατο σπίτι σας; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί αρνητικά για τον εαυτό σας, επειδή δεν προλαβαίνετε να συμμαζέψετε και να συγυρίσετε όπως θα θέλατε;

Αρκετά συχνά μάλιστα συνδέετε την ακαταστασία με τις γονικές σας ικανότητες και καταλήγετε να θεωρείτε πώς είστε αποτυχημένοι, επειδή το σαλόνι σας είναι γεμάτο παιχνίδια και ρούχα.

Την πεποίθηση αυτή θα σας αλλάξει το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφει ο Clint Edwards από το scarymommy.com και λίγο ή πολύ μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον ακατάστατο εαυτό μας…

«Εχθές το βράδυ, αφού τσακώθηκα με τα παιδιά μέχρι να τελειώσουν τις σχολικές τους εργασίες και προσπαθώντας να αποσπάσω την προσοχή του μωρού για να καταφέρει η γυναίκα μου να μαγειρέψει βραδινό, καθαρίσαμε το τραπέζι από τουβλάκια, μικρά μπολ και πιατάκια, τετράδια και παραμύθια και καθίσαμε για φαγητό. Το τραπέζι βέβαια είχε κάτι κολλώδες πάνω του, το οποίο δεν θέλησα να καθαρίσω ούτε να μάθω τι ήταν.

Η μεσαία μου κόρη εμφανίστηκε στην κουζίνα φορώντας ένα στεφάνι από στολή μονόκερου, τα άλλα της κομμάτια είναι κάπου σκορπισμένα στο υπόλοιπο σπίτι, και μετέτρεψε με μαγικό τρόπο το κοτόπουλό μας σε γλυκά – χωρίς μεγάλη επιτυχία, βέβαια – αλλά είχε πολύ πλάκα!

Η κουζίνα πίσω μας έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη, αλλά δεν μας ένοιαζε. Το σαλόνι μας επίσης, αλλά είχαμε σοβαρότερα θέματα να συζητήσουμε. Οι βαθμοί του σχολείου, οι νέες φιλίες, το επικείμενο ταξίδι μας στην Disneyland, τα σχέδιά μας για το μέλλον ήταν μερικά μόνο.

Και αν κάποιος έκανε μια περιήγηση στο σπίτι μας θα ανακάλυπτε πολλές ακόμα ακατάστατες γωνιές, μπορεί να σκεφτόταν ότι έχουμε αποτύχει ως γονείς. Πραγματικά, όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι τα παιδιά μας είναι έξυπνα και μας μιλούν ανοιχτά για τις επιθυμίες, τις φιλίες, τη ζωή τους. Περνάμε πολύ καλά σαν οικογένεια. Γελάμε, παίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας.

Και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: Όταν ξεκινούσε η ζωή μου ως πατέρας 10 χρόνια πριν, αναρωτιόμουν συχνά γιατί το σπίτι μας ήταν τόσο ακατάστατο. Έβρισκα πολλές δικαιολογίες όταν έρχονταν καλεσμένοι, επειδή δεν ήθελα να με κρίνουν. Αρκετά συχνά μάλιστα κατηγορούσα τη γυναίκα μου για την ακαταστασία. Χρειάστηκα αρκετό καιρό για να καταλάβω ότι μεγαλώνουμε 3 υπέροχα, ευγενικά και με καλή αίσθηση του χιούμορ, παιδιά!

Οπότε αν διαβάζετε αυτό το κείμενο μέσα στην ακατάστατη κουζίνα σας, δίπλα σε έναν λόφο από παιχνίδια ή κοντά σε έναν σωρό από άπλυτα ή ασιδέρωτα ρούχα, ξέρετε ότι αυτό είναι μια δουλειά που δεν θα τελειώσει ποτέ – το καταλαβαίνω.

Σίγουρα, πρόκειται για το σπίτι σας. Σίγουρα προσπαθείτε σκληρά να πείσετε ένα πεισματάρικο μικρό να βάλει τα ρούχα του στο σωστό συρτάρι, καλάθι, ντουλάπι και σίγουρα το επευφημείτε όταν καταφέρνει να το κάνει σωστά. Αλλά, οι πιθανότητες δείχνουν ότι έχετε πανέμορφα και υπέροχα παιδιά τα οποία αγαπάτε περισσότερο και από την ίδια τη ζωή σας.

Και αυτό είναι το μόνο που πραγματικά μετράει!

Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι αν έχετε καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, κάνετε κάτι λάθος. Αυτό που λέω είναι να μην κρίνετε τις οικογένειες με ακατάστατα σπίτια και υπέροχα παιδιά. Οι καταστάσεις αποδεικνύουν ότι κάνουν πολλά πράγματα σωστά…