«Να μην χαθεί το μόσχευμα του παιδιού μου!»: Η έκκληση της οικογένειας Σταμοπούλου στον υπουργό Υγείας για τον 12χρονο Γιάννη

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Μία εβδομάδα μετά και ακόμα, όπως μας ενημερώνει η μαμά του 12χρονου κ. Σοφία Παναγοπούλου, η Διοίκηση του Παίδων δεν έχει ενημερώσει την οικογένεια για το τι θα γίνει με το μόσχευμα του παιδιού. Έτσι, η οικογένεια προχώρησε στο παρακάτω εξώδικο προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” με κοινοποίηση στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών:

————————————————————————————————————

Υπό άλλες συνθήκες, σε μία άλλη ίσως χώρα, η ανακαίνιση ενός παιδιατρικού νοσοκομείου θα αποτελούσε μια εξαιρετικά καλοδεχούμενη είδηση. Στην Ελλάδα του 2019, όμως, η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε ως κεραυνός εν αιθρία, ενεργοποίησε μια σειρά προβλημάτων.

Ο λόγος για το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το οποίο -όπως ανακοινώθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, μέσα στον Αύγουστο- πρόκειται να κλείσει από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου για ανακαίνιση, με χορηγία του ΟΠΑΠ.

Η ανακαίνιση θα λάβει χώρα στον 3ο όροφο του νοσοκομείου, στον οποίον δεν βρίσκεται η Παιδοκαρδιοχειρουργική. Ωστόσο οι αρμόδιοι κρίνουν, ότι πρέπει κατά την διάρκεια αυτής να κλείσουν τόσο ο 1ος (Αιμοδυναμικό), όσο και ο 2ος όροφος (Εντατική Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα), για λόγους ασφαλείας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι η κομβική αυτή μονάδα της χώρας για 3 μήνες δεν θα δέχεται νέα περιστατικά, τα οποία θα αναλάβει το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» που από τον περασμένο Νοέμβριο συμμετέχει στις εφημερίες για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Σημαίνει, όμως, και πολλά ακόμα, αναφορικά με περιστατικά παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από το Ωνάσειο ή θα χρειαστεί να αναβληθούν με επιζήμιες επιπτώσεις.

Ένα από τα παιδιά αυτά είναι και ο 12χρονος Ιωάννης Σταμόπουλος, ο οποίος υποφέρει εκ γενετής από συγγενή καρδιοπάθεια, έχει υποβληθεί σε 2 χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς, 5 καθετηριασμούς και ένα μπαλονάκι, ενώ μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο από τότε που γεννήθηκε.

Το παιδί αυτό, λοιπόν, για να μπορέσει να επιζήσει χωρίς προβλήματα στη ζωή του, χρειάζεται να αντικαταστήσει την βιολογική βαλβίδα που τοποθετήθηκε στην καρδιά του πριν από 6 χρόνια, η οποία πλέον λόγω φθοράς του προκαλεί προβλήματα, με ομοιομόσχευμα πνευμονικής βαλβίδας. Αυτό αναζητείται εδώ και δύο χρόνια και βρέθηκε τελικά τον περασμένο Αύγουστο στην Ολλανδία! Και εδώ ξεκινά η μεγάλη ατυχία για την οικογένεια, αφού το «Παίδων», όπως αναφέραμε παραπάνω, όπου θα πραγματοποιούνταν το εν λόγω χειρουργείο κλείνει για ανακαίνιση, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι διαδικασίες για παραγγελία του μοσχεύματος, με κίνδυνο αυτό… να χαθεί!

«Ένα μόσχευμα είναι, δεν έγινε τίποτα αν χαθεί»

Η μητέρα του Γιάννη, κ. Σοφία Παναγοπούλου, επικοινώνησε αποκλειστικά με το Infokids.gr και έντρομη περιέγραψε την παραπάνω κατάσταση, στην οποία τόσο το «Παίδων» όσο και το υπουργείο Υγείας καλούνται να δώσουν λύση άμεσα!

Τα χειρότερα, όμως, δεν σταματούν εδώ: Την περασμένη Παρασκευή (30/8) η οικογένεια του Γιάννη βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνομιλήσει με τον κ. Κικίλια και να παρακαλέσει για επίσπευση των διαδικασιών. Αυτό που ζητά ουσιαστικά η οικογένεια είναι να μπορέσει άμεσα, πριν ακόμα κλείσει, το νοσοκομείο να παραγγείλει και να πληρώσει το μόσχευμα ώστε να μη χαθεί και -ακόμα περισσότερο- να μην κλείσει η Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα του Παίδων –ή τουλάχιστον να μεταφερθούν εσωτερικά οι λειτουργίες της.

Στο υπουργείο Υγείας, όμως, όπου βρέθηκε η οικογένεια δεν κατάφερε να μιλήσει με τον ίδιο τον κ. Κικίλια παρά με υφισταμένους του. Καθώς τους περιέγραφαν την κατάσταση, η απάντηση που δόθηκε από έναν εξ αυτών, όπως η κ. Παναγοπούλου καταγγέλλει στο Infokids.gr, ήταν ίδια με τα λόγια του κ. Παπασάββα, του διοικητή του Παίδων Αγία Σοφία: «Ένα μόσχευμα είναι, δεν έγινε τίποτα αν χαθεί».

Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια περιμένει να πραγματοποιηθεί εκ νέου ιατρικό συμβούλιο στο Παίδων, προκειμένου να κριθεί για ακόμα μια φορά (!) η το επείγον της κατάστασης του 12χρονου Γιάννη και να ενημερωθεί το υπ. Υγείας, ώστε να γίνει η παραγγελία του μοσχεύματος –διαδικασία που κατά κανόνα διαρκεί περίπου έναν μήνα, κατά την διάρκεια του οποίου η Παιδοκαρδιοχειρουργική στο Παίδων θα είναι κλειστή.

«Αν καταφέρετε να αποκτήσετε το μόσχευμα, θα μπορέσει το παιδί να χειρουργηθεί στο Ωνάσειο;», ρωτάμε τη μητέρα, η οποία εύλογα απαντά πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν το χειρουργείο αναλάβει ο χειρουργός κ. Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί από την πρώτη ημέρα της γέννησής του, γνωρίζει το ιστορικό του, ενώ έχει πραγματοποιήσει και τα προηγούμενα χειρουργεία του.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη λύση, προκειμένου να ξεφύγει ο 12χρονος Γιάννης από τον κίνδυνο και να μπορέσει να έχει αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, όπως κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του.

Δείτε εδώ την επιστολή που οι γονείς του Γιάννη έχουν στείλει στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να σταθεί στο πρόβλημα του παιδιού τους: Επιστολή – Σταμόπουλος – Υπουργείο Υγείας_3.9.2019