Νόσος των λεγεωνάριων: Τι πρέπει να κάνεις για να προστατευθείς όταν επισκέπτεσαι το εξοχικό μετά από πολύ καιρό

Φέτος, το καλοκαίρι πολύς λόγος έγινε για τη νόσο των λεγεωνάριων με αποτέλεσμα να προκληθεί στους πολίτες έντονη ανησυχία  για την χρήση κλιματιστικών. Αν και όπως έχει διευκρινίσει επανειλλημένως το ΚΕΕΛΠΝΟ  η νόσος των λεγεωναρίων ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα εντούτοις πολλά λέγονται και γράφονται προκαλώντας πανικό.

Η Αθηνά Μαυρίδου, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΤΕΙ Αθήνας, με μια ανάρτησή της στο Facebook εξηγεί όσο καλύτερα μπορεί την αιτία εμφάνισης της νόσου και ενημερώνει για το ποιος είναι πραγματικά ο κίνδυνος που διατρέχουμε από τα λιμνάζοντα νερά που συνδέονται ευθέως με την εν λόγω νόσο.

Τι αναφέρει στην ανάρτησή της η κα Αθηνά Μαυρίδου

Επειδή με ρωτάτε για την Νόσο Λεγεωναρίων, που έχει τρομάξει πολλούς: Εχω δουλέψει με την λεγιονέλλα σαν ένα φυσικό βακτήριο του νερού όλη την επαγγελματική μου ζωή και πιστέψτε με: δεν μεταδίδεται με τα οικιακά κλιματιστικά επειδή είναι αερόψυκτα. Το νερό που τρέχει στα πεζοδρόμια είναι καθαρό Η2Ο ως προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών, καμία σχέση με το νερό που χρησιμοποιούν τα υδρόψυκτα κλιματιστικά που λειτουργούν με πύργους ψύξης (τους βλέπουμε στις ταράτσες των ξενοδοχείων, γραφείων, νοσοκομείων). Στα εξοχικά σπίτια κινδυνεύουμε πιθανόν από το ντους. Σε όσους με ρωτάνε έχω πει ότι όταν ανοίγουμε το εξοχικό μετά από καιρό πρέπει να ξεφορτωθούμε το στάσιμο νερό των σωλήνων και των δεξαμενών που μπορεί να περιέχει λεγιονέλλα και άλλα παθογόνα. Στο στάσιμο νερό τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και γίνονται επικίνδυνα. Για να μην το σπαταλήσετε ανοίγοντας τις βρύσες (για λίγο πρέπει να γίνει και αυτό σε όλες τις βρύσες ειδικά στο μπάνιο) ποτίστε πολύ. Εχοντας αναλύσει, από τους πρώτους στην Ελλάδα, χιλιάδες δείγματα επικίνδυνων κτιρίων έχω βρει πολλές φορές, και έχω κάνει πολλές δημοσιεύσεις και σε διεθνή περιοδικά. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις χώρες διότι επαναλαμβάνω η παρουσία της λεγιονέλλας στο νερό δεν είναι προϊόν ρύπανσης, αλλά μέρος του μικροβιώματος των νερών, κυρίως των επιφανειακών όχι των υπόγειων. Για να νοσήσει κανείς πρέπει να το εισπνεύσει σε μορφή σταγονιδίων, προκαλεί πνευμονία, το ίδιο νερό αν το πιείτε δεν κινδυνεύετε καθόλου.Περαστικά στον φίλο Ακη Σακελλαρίου, που νομίζω ότι θα πάει καλά διότι η δυσάρεστη εξέλιξη γίνεται συνήθως το 1ο ή 2ο 24ωρο αφού εκδηλωθεί η νόσος.