Αρχική Infokids Υγεία Ο 10χρονος γιος μας τρώει διαρκώς τα νύχια του. Τι να κάνουμε;

Ο 10χρονος γιος μας τρώει διαρκώς τα νύχια του. Τι να κάνουμε;

My-child-bites-hisher-nailsO δεκάχρονος Aντώνης «τρώει» συνεχώς τα νύχια του: «Δεν έχει χρειαστεί να τα κόψουμε με ψαλίδι τα τελευταία δύο χρόνια», λένε οι γονείς του. «Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις μαζί του. Κάθε φορά μας απαντά ότι δεν καταλαβαίνει πώς το κάνει και μας υπόσχεται ότι θα είναι η τελευταία. Έφτασε στο σημείο να κρύβει τα χέρια του, ώστε να μην βλέπουμε τα καταφαγωμένα νύχια του», καταλήγουν.

Αρκετά παιδιά διανύουν μια περίοδο που «τρώνε» τα νύχια τους, παρουσιάζουν δηλαδή ονυχοφαγία, αναφέρει η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος κα. Αλεξάνδρα Καππάτου. Συχνά ακούμε τους γονείς να προβληματίζονται ιδιαίτερα, διαπιστώνοντας ότι το παιδί τους έχει αυτή τη συνήθεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, την ίδια συνήθεια είχε ή εξακολουθεί να έχει κάποιος από τους γονείς.

Tι μπορείτε να κάνετε:

• Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί «τρώει» τα νύχια του, π.χ. όταν πλήττει, όταν παρακολουθεί τηλεόραση, όταν το μαλώνετε, όταν είναι στενοχωρημένο...

• Αποφεύγετε να του κάνετε παρατηρήσεις γι αυτό. Δεν θα πετύχετε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά που ίσως είναι παροδική.

• Aν η συνήθεια αυτή εξακολουθεί για αρκετό διάστημα, ίσως αποτελεί μαζί με άλλα στοιχεία ένδειξη ότι το παιδί σας έχει άγχος.

• Αναλογιστείτε τη γενικότερη συμπεριφορά του, τον τρόπο που λειτουργεί.

• Αξιολογήστε αν υπάρχουν στοιχεία στο περιβάλλον σας που το πιέζουν. Είστε αυστηροί γονείς ή αγχώδεις, έχετε υπερβολικές προσδοκίες, το πιέζετε;

• Aν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να αλλάξετε τη στάση σας ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Ένα μεγάλο μέρος των παιδιών εγκαταλείπουν την ονυχοφαγία από μόνα τους, αργά ή γρήγορα. Στα μεν κορίτσια υπερισχύει η επιθυμία τους να έχουν όμορφα χέρια και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο, στα δε αγόρια παρατηρείται ότι, γενικά, γύρω στα δώδεκα ή δεκατέσσερα χρόνια, αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουν ήδη ξεπεράσει. Μερικά παιδιά συνεχίζουν να τρώνε τα νύχια τους και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
Τηλ: 210 64 522 54
E-mail: akappatou@akappatou.gr
www.akappatou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.