O Δ. Παπανικολάου στο Infokids.gr: “Καλούμε τα παιδιά με αυτισμό στον ομαδικό αθλητισμό και τους δημόσιους φορείς να τα στηρίξουν”

O Δημήτρης Παπανικολάου στο Infokids.gr: "Καλούμε τα παιδιά με αυτισμό στον ομαδικό αθλητισμό -και το κράτος να τα στηρίξει"

Όταν πριν από έναν περίπου χρόνο, ο κορυφαίος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε, ότι η κόρη του βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ και ο ίδιος έχει στοιχεία Άσπεργκερ, ανέλαβε ταυτόχρονα να υλοποιήσει και ένα σπουδαίο όραμα: Να δημιουργήσει μια Ακαδημία που θα εντάσσει τα άτομα με αυτισμό στον ομαδικό αθλητισμό.

Λίγους μήνες μετά, με τη συμπαράσταση του Νίκου Γκάλη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο δημιουργήθηκε το πρόγραμμα UniquAll, το οποίο σε χρόνο μηδέν δέχθηκε εκατοντάδες αιτήσεις αναδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Φέτος, κατά τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας, το πρόγραμμα αυτό έχει περισσότερες συμμετοχές από όσες ο κ. Παπανικολάου θα μπορούσε να προβλέψει και αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: Ότι τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όχι μόνο μπορούν, αλλά και θέλουν να έχουν πρόσβαση παντού.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με τον κ. Παπανικολάου, προκειμένου να μας πει ποια είναι τα φετινά βήματα του UniquAll, αλλά και ποια τα προσωπικά του βήματα στην προσπάθειά του να αλλάξει στην Ελλάδα τα δεδομένα αναφορικά με τη συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής.

“Το UniquAll είναι ένα πρόγραμμα ένταξης των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στον ομαδικό αθλητισμό, μέσω μιας Ακαδημίας, αλλά και μίας άδειας από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) από το υπ. Παιδείας, ώστε να γίνεται μια ενημέρωση και μία συνένωση ειδικών και τυπικών σχολείων στην Ελλάδα, κατά τις ώρες των μαθημάτων.

Οι πρώτοι μήνες του προγράμματος αυτού πέρσι πήγαν εξαιρετικά, τόσο στις επισκέψεις μας στα σχολεία, όσο και στην Ακαδημία που γέμισε μέσα σε μία μέρα, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες.

Φέτος θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περισσότερα παιδιά στην Ακαδημία, πηγαίνοντας σε μεγαλύτερο χώρο. Έτσι, από τις εγκαταστάσεις της Λεοντείου στη Ν. Σμύρνη, πρόκειται να μετακομίσει στη Λεόντειο στα Πατήσια, προκειμένου να αυξηθούν και οι ώρες”, μας λέει ο ίδιος τονίζοντας την επιτυχία του προγράμματος.

Για τη σεζόν 2022-2023 οι προπονήσεις μπάσκετ έχουν διάρκεια μία διδακτική ώρα, μία φορά την εβδομάδα και θα πραγματοποιούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λεοντείου Σχολής στα Πατήσια. Το πρόγραμμα υποστηρίζει συνολικά τέσσερα τμήματα, στα οποία συμμετέχουν παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού.

“Επιπλέον, φέτος στοχεύουμε και σε δύο μεγάλες δράσεις που θα γίνουν σε δύο μεγάλες πόλεις, ώστε κάθε χρόνο να προσθέτουμε και κάτι”, συμπληρώνει ο κ. Παπανικολάου.

Νίκος Γκάλης και Γιάννης Αντετοκούνμπο πρεσβευτές του Προγράμματος

“Πρεσβευτές μας είναι ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ προπονητής είναι ο Γιάννης Τσουμπρής”, τονίζει ο κ. Παπανικολάου. Ο κ. Τσουμπρής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Καλαθοσφαίρισης, σύστησε πρώτος το καινοτόμο πρόγραμμα της Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη εξειδίκευση και σημαντική εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών που βρίσκονται το Φάσμα του Αυτισμού.

Ο ίδιος συμπληρώνει, ότι η ανταπόκριση του κοινού είναι τεράστια για το πρόγραμμα αυτό, γι’αυτό η UniquAll αναζητά τρόπους να καλύψει την ανάγκη. Ωστόσο, λέει ο ίδιος “Θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά βήματα και να υπάρξει περισσότερη στήριξη από Δήμους και Περιφέρειες, γιατί μέχρι στιγμής πορευόμαστε μόνο με τον ιδιωτικό τομέα”.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος, η τόσο ο ίδιος ατομικά όσο και το πρόγραμμα UniquAll πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία, προκειμένου να μη σταματά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών. Μάθετε περισσότερα για τις επισκέψεις σε σχολεία εδώ.

Ο αγώνας του για τα άτομα με αυτισμό στην ελλαδα δεν έχει τέλος

Ο κ. Παπανικολάου, ωστόσο, πέρα από τον τομέα του αθλητισμού έχει βάλει στόχο να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον αυτισμό στην Ελλάδα, εν γένει. Η αλλαγή πρέπει να έρθει σε κάθε τομέα:

“Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω επιχειρήσεις, ώστε να δώσουν δουλειά σε άτομα στο φάσμα -και ήδη πολλές έχουν ξεκινήσει να το κάνουν. Προσπαθώ να βελτιωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί υπάρχουν ιδιωτικές ασφάλειες που δεν αναλαμβάνουν άτομα στο φάσμα, οι οποίες κατάλαβαν πως αυτό δεν είναι προς όφελός τους και πρέπει να αλλάξουν. Μια μεγάλη εταιρεία ήδη έδειξε ενδιαφέρον και ελπίζουμε να προχωρήσουμε, ώστε να αρχίσει να απευθύνεται στους πάντες.

Θα εκπαιδεύσουμε και τη Βουλή να γίνει προσβάσιμη, με δομές και αλλαγές στη βιβλιοθήκη. Ενημερώσαμε το Αεροδρόμιο, ότι καλό θα ήταν να γίνουν εκπαιδεύσεις και να προσαρμοστούν στα πρωτόκολλα του εξωτερικού, υιοθετώντας π.χ. τα σύμβολα που υπάρχουν για τα άτομα με αόρατες αναπηρίες. Με τα ΚΤΕΛ έχω ραντεβού, με ξενοδοχεία, επιχειρήσεις… Κάθε μέρα κάτι νέο και δεν ξέρω πού να σταματήσω!”, μας λέει γελώντας και συνεχίζει.

Περισσότερες από 160.000 οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στην Ελλάδα

“Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί άγονη γραμμή στην Ελλάδα. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανύσουμε… Το σημαντικό, όμως, είναι ότι πολλές οικογένειες νιώθουν να τους έχει φύγει ένα ψυχολογικό βάρος, γιατί βλέπουν, ότι δημιουργείται ένα awareness στον κόσμο. Υπάρχει πλέον η αντίληψη, ότι είτε υψηλής λειτουργικότητας είτε χαμηλής είναι ένα άτομο με αυτισμό, όλοι στην πραγματικότητα μπορούν να κάνουν κάτι στη ζωή τους -να βάλουν έναν στόχο και να τον πετύχουν.

Υπάρχουν πάνω από 160.000 οικογένειες με άτομα με αυτισμό στην Ελλάδα. Και πρόκειται για μία διαταραχή που ακόμα δεν έχει διάγνωση, ενώ οι προβλέψεις από το εξωτερικό λένε, ότι όσο περνούν τα χρόνια θα υπάρχει αύξηση”, μας λέει ο κ. Παπανικολάου.

Υπάρχουν, όμως, και τα καλά νέα: “Η ελπίδα μας είναι στις νεότερες γενιές, οι οποίες επειδή είναι καλύτερα ενημερωμένες είναι και καλύτερα προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα. Οι δε νεώτεροι γονείς βγαίνουν σιγά-σιγά από το καβούκι τους. Και όλοι έχουν ανάγκη να βρουν τι παραπάνω μπορούν να κάνουν για τα παιδιά τους. Στην Αθήνα, πέρα από το UniquAll υπάρχουν ακόμα κάποιες Ακαδημίες που απευθύνονται και σε παιδιά με αυτισμό, στη Θεσσαλονίκη π.χ. όμως δεν υπάρχει τίποτα. Ο ιδιωτικός τομέας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση -το ίδιο οφείλει να κάνει και ο Δημόσιος.”

Διαβάστε ακόμα:

Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι σε κυλικεία σχολείων της Αττικής

«Αγάπη μου λατρεύω το καμένο τοστ»: Τα λόγια της απόλυτης αγάπης και κατανόησης στη δύσκολη μέρα της μαμάς

Καταγγελία “φωτιά”: Μητέρα κλείδωσε τις κόρες της στην αποθήκη της ταράτσας γιατί…της αντιμίλησαν