Ο Ευγένιος Τριβιζάς φέρνει “Άνω Κάτω” τα κλασικά παραμύθια και μας συστήνει την Ωραία Νυσταγμένη και τον Παντουφλωμένο Γάτο!

Τι γίνεται όταν ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο μεγαλύτερος Έλληνας παραμυθάς που χαίρει εκτίμησης και στο παγκόσμιο συγγραφικό στερέωμα, αναλαμβάνει να “ξανασυστήσει” στα παιδικά αγαπημένα κλασικά παραμύθια;

Η απάντηση κρύβεται στα δύο ολοκαίνουργια βιβλία της παιδικής σειράς “Ανω Κάτω Παραμύθια” που κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα και είχαμε την χαρά να διαβάσουμε πρώτοι, τα παιδιά μου και εγώ.

Τα κλασικά παραμύθια σε νέες και πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες

Ο Ευγένιος Τριβιζάς με όχημα τη φαντασία, τον αριστοτεχνικό χειρισμό της γλώσσας και την ανατρεπτική πλοκή έγραψε την “Ωραία Νυσταγμένη” και τον “Παντουφλωμένο Γάτο”  προ(σ)καλώντας τα παιδιά να διαβάσουν μια σύγχρονη εκδοχή δυο διαχρονικών παραμυθιών του Σαρλ Περώ.

Με αφετηρία την άποψη, ότι τα κλασικά παραμύθια βρίθουν αναχρονιστικών στερεοτύπων που πρέπει να πάψουν να διαιωνίζονται και να δίνουν ξεπερασμένα και εν πολλοίς λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά, ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας ξαναέγραψε, πειράζοντας τις, τις ιστορίες της Ωραίας Κοιμωμένης και του Παπουτσωμένου Γάτου.

Δεν πρόκειται για ακόμη μια διασκευή αυτών των παραμυθιών αλλά για μια νέα αναγνωστική προσέγγιση που σέβεται απόλυτα την ατμόσφαιρα, τη μαγεία και την θεματική τους χάρη, στα οποία οφείλεται η τεράστια αγάπη και αποδοχή τους από το παιδικό κοινό.

Το κείμενο του Τριβιζά επί της ουσίας “διορθώνει” τα αναχρονιστικά στερεότυπα της εκάστοτε ιστορίας και εμπλουτίζει την καθαυτή πλοκή ακολουθώντας το συγγραφικό μοτίβο που αποτελεί σήμα κατατέθεν του. Το σκωπτικό του ύφος, το ανατρεπτικό του χιούμορ και οι ευφάνταστες γλωσσοπλαστικές του εμπνεύσεις  που χαρακτηρίζονται από μουσικότητα και ρυθμό, δίνουν μια νέα πνοή στα κλασικά αναγνώσματα και τα κάνουν να μοιάζουν τόσο σύγχρονα κι ας έχουν γραφτεί τον μακρινό 17ο αιώνα.

Ο αγαπημένος μας παραμυθάς συνδυάζει μοναδικά το φανταστικό με το ρεαλιστικό στοιχείο, μέσα σε μια αφήγηση που  χαρακτηρίζεται από φυσικότητα και επακόλουθα “αιχμαλωτίζει” τον μικρό αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα έως την τελευταία!

Εξίσου καταπληκτική είναι και η εικονογράφηση, τόσο δια χειρός Ράνιας Βαρβάκη όσο και Άγη Αγησιλάου, που αποτυπώνει εύστοχα στο χαρτί όλα όσα εμπνεύστηκε η πένα του σπουδαίου παραμυθά.

Δύο βιβλία πραγματικά απολαυστικά για όλες τις ηλικίες.

Η Ωραία Κοιμωμένη δίνει τη θέση της στην “Ωραία Νυσταγμένη”

Η πριγκίπισσα Δουλτσιμπέλα της Θουριγγίας θα ήταν μια ευτυχισμένη κοπέλα που θα απολάμβανε τα πλούτη και τα μεγαλεία της αν η κακιά μάγισσα Ραγκούλα Νεραγκούλα δεν την είχε καταραστεί ώστε “η ζωή της να είναι ένα ατελείωτο, ένα βαρετό, ασταμάτητο χασμουρητό”. Και κάπως έτσι η άτυχη ηρωίδα όσο κι να κοιμόταν, ποτέ δεν ξεκουραζόταν και συνέχεια χασμουριόταν.

Με αφορμή αυτή την κατάρα που αποτελεί την αφετηρία της Ωραίας Κοιμωμένης, ο Ευγένιος Τριβιζάς συστήνει στα παιδιά την “Ωραία Νυσταγμένη” και εμπνέεται μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση για να λυθεί το ξόρκι και να σταματήσει επιτέλους η Δουλτσιμπέλα να χασμουριέται.

Η δράση είναι καταιγιστική, η εναλλαγή συναισθημάτων κρατά αμείωτο ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη που ανυπομονεί να δει αν τελικά η ηρωίδα θα καταφερει να απαλλαγεί από την κατάρα. Το μόνο που μπορούμε να σας αποκαλύψουμε είναι ότι η ιστορία έχει αίσιο τέλος, όμως όλα όσα θα οδηγήσουν σε αυτό, αφήνουμε το παιδί να τα ανακαλύψει μόνο του διαβάζοντας το βιβλίο.

 

“Ο Παντουφλωμένος Γάτος” είναι ακόμα καλύτερος από τον Παπουτσωμένο

Ξεχάστε τον Παπουτσωμένο Γάτο και ελάτε να γνωρίσετε τον Παντουφλωμένο Γάτο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον προκάτοχό του.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς εμπνέεται από την ιστορία του δημοφιλέστερου γάτου της παιδικής λογοτεχνίας και ξανασυστήνει στα παιδιά τις περιπέτειές του.

Ο Γαλιμάρδος, ένας παμπόνηρος και καταφερτζής γάτος που φορά αρχοντικές παντόφλες και σκουφί βάζει σε εφαρμογή ένα δαιμόνιο σχέδιο για να ευχαριστήσει τον αφέντη του Πιλαφίνο Πατατούφ.

Με την κουτοπονηριά, τη φαντασία και την δημιουργική του σκέψη, πρωταγωνιστεί σε μια απίθανη σειρά γεγονότων και επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ζευγάρι ο αφέντης του με την πριγκίπισσα Ραμόνα Ανεμώνα Πεπίτα Παπαρουνίτα. Χάρη στον μουστακάτο παντουφλωμένο γάτο, ο αφέντης γίνεται μαρκήσιος Ράμπο Καράμπο ντε Καραμπόλα, το ειδύλλιο έχει ευτυχή κατάληξη και ο Γαλιμάρδος ανταμείβεται για τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Η συνέχεια στις σελίδες των δύο αυτών υπέροχων παραμυθιών!