Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Ο γιος μου κλαίει και δεν θέλει να πάει σχολείο, ενώ πέρυσι ήταν πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Τι να κάνω;"

"Ο γιος μου κλαίει και δεν θέλει να πάει σχολείο, ενώ πέρυσι ήταν πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Τι να κάνω;"

"Φέτος ο γιος μου ξεκίνησε προνήπιο. Παρόλο που πήγαινε παιδικό σταθμό πέρυσι, φέτος από το πρωί που πάει σχολείο μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί κλαίει και δε θέλει να πάει σχολείο. Μου είπε ότι ένα παιδάκι τον έδειρε. Τι να κάνω;"

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Για πολλά παιδιά το σχολείο σηματοδοτεί την έναρξη του άγχους αποχωρισμόυ, κυρίως όταν πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον, δημιουργεί αναστάτωση στο παιδί, φεύγει από την ασφαλή ζώνη του οικείου περιβάλλοντος και καλείται να προσαρμοστεί, σε νέες συνθηκες. Νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα και χρειάζεται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και συμπεριφορές για να ενταχθεί. Οι γονείς χρειάζεται να παραμείνουν ψύχραιμοι, στις πρώτες αντιδράσεις του παιδιού, δηλαδή την άρνηση του να πάει στο σχολείο, το κλάμα. Μιλήστε ήρεμα μαζί του, καθησυχάσετε το. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα δικά σας συναισθήματα άγχους, αποχωρισμού, στεναχώριας, αγωνίας, μπορεί άθελα σας να τα μεταφέρετε στο παιδί. Συνεργάστηκε με τη δασκάλα του ή τον δάσκαλο του, ούτως ώστε να φροντίσει την ομαλή μετάβαση του. Συζητήστε και διερευνήσετε αν υπήρξε κάποιο γεγονός που μπορεί να αναστάτωσε τον μικρό. Θεωρήστε ως τυχαίο το συμβάν με το παιδί και φροντίστε να το καθησυχάσετε. Αν αναφερθεί πάλι σε αυτό παροτρύνετε το να μιλήσει στη δασκάλα ή στον δάσκαλο ή σε κάποιον που εμπιστεύεται.

Φροντίστε να δικτυωθείτε με τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού, ούτως ώστε να δημιουργήσει ομαλές σχέσεις μαζί τους. Ενισχύστε τις επαφές, με παιδιά της γειτονιάς, ή του κοινωνικού σας περίγυρου.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.