«Ο γιος μου είναι 3 ετών και ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του… Τι να κάνω;»

«Ο γιος μου είναι 3 ετών και ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του. Ενώ το έχουμε συζητήσει και έχει αναγνωρίσει ότι δεν είναι σωστό, εκείνος το συνεχίζει. Είναι από συνήθεια ή από ανάγκη; Τι μπορώ να κάνω; Πληροφοριακά, δεν ζήτησε ποτέ πιπίλα και το ξεκίνησε όταν ήταν 9 μηνών με την πρώτη οδοντοφυία».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Το πιπίλισμα του δαχτύλου στην ηλικία των 3 ετών είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του παιδιού, η οποία σταματά συνήθως στην ηλικία των 5 ετών. Είναι μία συμπεριφορά που δίνει ασφάλεια και σιγουριά στο βρέφος, συνήθως ανακουφίζει από την ενόχληση των ούλων και προσφέρει ηρεμία όταν είναι αγχωμένο ή αναστατωμένο.

Αυτό που μπορεί να αποτρέψει και να σταματήσει το πιπίλισμα είναι ο γονιός να διερευνήσει την στρεσογόνο αιτία που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά. Παρατηρείτε πότε βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Τι έχει συμβεί πριν από αυτή τη συμπεριφορά; Άρα, προσφέρουμε χαλάρωση και ηρεμία στο παιδί και ανακούφιση πριν. Μια αγκαλιά μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όταν ξεκινά το πιπίλισμα στρέψτε αλλού την προσοχή. Διαβάστε του την αγαπημένη του ιστοριούλα, δώστε του ένα μαλακό πανί ή κουκλάκι ή μια μαλακή κουβερτούλα, την οποία μπορεί να κρατά κατά τη διάρκεια του ύπνου και να του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.

Η ρουτίνα στη διαδικασία του ύπνου βοηθά στην ομαλή μετάβαση και την χαλάρωση του παιδιού. Η ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς του βρέφους και η επιβράβευση αποτελεί κίνητρο για να μπορέσει να διακόψει το πιπίλισμα. Αποφύγετε οποιαδήποτε κριτική ή στέρηση σε περίπτωση που επαναλαμβάνει το παιδί μια τέτοια συμπεριφορά. Ίσως χρειάζεται κάποιες στιγμές να μην δίνετε τόσο την προσοχή σας σε αυτή τη συμπεριφορά, να την αγνοείτε αν νιώθετε ότι θέλει να σας τραβήξει το ενδιαφέρον. Εστιάστε στα καλά πράγματα που κάνατε με το παιδί σας μέσα στην ημέρα. Η ουσία είναι να καλύψετε όσο το δυνατόν συναισθηματικά τις ανάγκες του παιδιού, ούτως ώστε να νιώθει πλήρες και ασφαλές.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com