O ηρωικός διευθυντής του Δημοτικού στο Δαμάσι χτυπά το κουδούνι για τελευταία φορά πριν γκρεμιστεί (video)

Ο ηρωικός Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, Γρηγόρης Λέτσιος, θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας για την υποδειγματική ψυχραιμία και τον εξαιρετικό τρόπο αντίδρασης που επέδειξε την κρίσιμη ώρα του σεισμού στην Ελασσόνα όταν τα 6 Ρίχτερ “χόρευαν” το πλινθόκτιστο σχολείο κατάφερε να το εκκενώσει τάχιστα και να βγάλει σώους τους 63 μαθητές και τους 10 δασκάλους.

Το πέρασμα του Εγκέλαδου ήταν καταστροφικό για το σχολείο καθώς σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, κατέρρευσε το μισό και κρίθηκε κατεδαφιστέο.

“Το κτίριο χόρευε και σκοτείνιασε από τη σκόνη. Από θαύμα σωθήκαμε”: H στιγμή του σεισμού στο Δημοτικό Σχ. Δαμασίου που κατέρρευσε

«Κάναμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, να εφαρμόζουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Ο σεισμός ήταν ισχυρός και πρωτόγνωρος για την περιοχή. Το κτίριο χόρευε. Η ψευδοροφή κατέρρευσε και στους δύο ορόφους. Το κτίριο σκοτείνιασε από τη σκόνη. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Μπήκαν κάτω από τα θρανία τους», περιέγραψε ο κ. Λέτσος.

Πώς έγινε η εκκένωση του σχολείου

«Από το γραφείο μου βρέθηκα στον επάνω όροφο σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μέσα στο σκοτάδι, προσπάθησα να τους ηρεμήσω. Σταμάτησε κάποια στιγμή να κουνάει και εκεί έδωσα εντολή να βγουν όλοι από τις αίθουσες με τους δασκάλους τους. Έλεγξα όλες τις τάξεις να δω αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μαθητής, και αφού διαπίστωσα ότι είναι όλοι έξω βγήκα και εγώ και μετρηθήκαμε όλοι. Δεν υπήρξε ούτε γρατσουνιά και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα στη δυστυχία μας. Το κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Με τους μετασεισμούς έπεσαν και άλλα κομμάτια από την οροφή. Τα πράγματα των δασκάλων είναι μέσα στο σχολείο. Η καταστροφή στο εσωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατεδαφίζεται το σχολείο – Η συγκινητική εικόνα με το τελευταίο κουδούνι

Συγκινητικές είναι οι στιγμές έξω από το ετοιμόρροπο κτίριο του σχολείου που άλλοτε έσφυζε από φωνές και παιδικά χαμόγελα και πλέον στέκει λαβωμένο από το πέρασμα του σεισμού. Πλησιάζει η ώρα που οι μπουλντόζες θα το γκρεμίσουν και ο διευθυντής σε μια ένδειξη αποχαιρετισμού του σχολείου με δάκρυα στα μάτια – χτύπησε το τελευταίο κουδούνι.

Δείτε το video

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο

H ΓΕΚ Τέρνα κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβε να κατασκευάσει το νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι και τον προσεχή Σεπτέμβριο οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις του καινούργιου Δημοτικού.  Προς το παρόν, θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους σε κτιριακό συγκρότημα στο στρατόπεδο «ΣΧΟΙΝΑ» στον Τύρναβο.

Η ένδοξη ιστορία του σχολείου

Το σχολείο από πληροφορίες των γερόντων του χωριού, ιδρύθηκε το 1865. Το ίδρυσε η ελληνική κοινότητα Δαμασίου και λειτούργησε ως Μονοτάξιο Κοινοτικό.

Κατά το έτος 1886 η ρουμανική προπαγάνδα ίδρυσε στο Δαμάσι Ρουμανικό σχολείο το οποίο λειτούργησε μέχρι τα έτη της Ιταλογερμανικής Κατοχής.

Κατά το έτος 1938 άρχισε η ανέγερση του νέου διδακτηρίου (αυτό που βρισκόμαστε σήμερα) το οποίο έμενε ημιτελές ως το 1942.

Το σχολικό έτος 1946-47 δεν λειτούργησε το σχολείο λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Το έτος 1952 το παλιό διδακτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για στέγαση διότι ήταν ετοιμόρροπο. Τότε άρχισε η αποπεράτωση των τριών αιθουσών του ισογείου του νέου διδακτηρίου όπου και στεγάστηκε το σχολείο τη χρονιά εκείνη. Τότε διευθυντής ήταν ο Ν.Καρβούνης.

Κατά το σχολικό έτος 1958-59 αποπερατώθηκε ολόκληρο το σχολείο που στεγαζόμαστε σήμερα.