“Είμαι μητέρα δύο παιδιών αγοράκια 8 και 6 χρόνων! Το μεγάλο μου αγοράκι ενώ ποτέ δεν είχε βγάλει ζήλια τώρα ζηλεύει πολύ σε σημείο να χτυπάει τον μικρό, να τον λέει χαζό και διάφορα τέτοια! Πώς μπορώ να το χειριστώ;”
Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Η ζήλια εμφανίζεται στην νηπιακή ηλικία κυρίως με τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογενεια.
Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτή την αναπτυξιακή φάση του παιδιού και μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους.
Τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να παλινδρομήσουν σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, όπως να αρχίζουν να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα, να μπούσουλανε, να παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση.
Άλλα πάλι να σωματοποιουν το άγχος τους, να εμφανίζουν δερματικά συμπτώματα, πονοκεφάλους. Ορισμένα, εκφράζουν επιθετικότητα, δείχνουν με κάθε τρόπο τον εκνευρισμό τους και την δυσαρέσκεια τους, χωρις απαραίτητα να υπάρχει λόγος.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά αρνούνται να φάνε ή παρουσιάζουν δυσκολία στον υπνο. Άλλοτε πάλι εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά, αρνούνται να πάνε σχολείο ή σε κάποια εκδήλωση ή ακόμα και επιθετική συμμπεριφορα προς συνομηλίκους.
Οι συμπεριφορές αυτές είναι ασυνείδητες διαδικασίες, που έχουν στόχο να κερδίσουν την χαμένη προσοχή των γονιών, την οποία αισθάνονται ότι την έχουν χάσει.
Καλό θα είναι να μιλήσετε με το παιδί σας, να δείξετε κατανόηση στα συναισθήματα του, χωρις να το επικρίνετε. Καθησυχάστε το παιδί σας ότι τα συναισθήματα προς σε αυτό δεν έχουν αλλάξει.
Φροντίστε να οργανώσετε δραστηριότητες με το παιδί σας, να ενθαρρύνετε επαφές με συνομιληκους, να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του”.
Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com