Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας σε δίμηνη άδεια πατρότητας: “Δεν θέλω να θυμάμαι τα παιδιά μόνο από φωτογραφίες”

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας σε δίμηνη άδεια πατρότητας: "Δεν θέλω να θυμάμαι τα παιδιά μόνο από φωτογραφίες"

Δεν θα σταματήσουν να μας εκπλήσσουν οι Φινλανδοί με τη νοοτροπία τους αναφορικά με το μεγάλωμα των παιδιών, η οποία είναι άλλωστε και αυτή που τους κατατάσσει ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς του πλανήτη.

Και επειδή η κυβέρνηση ενός κράτους είναι πάντα αυτή που δίνει την κατεύθυνση, με μία απόφαση σταθμό ο υπουργός Άμυνας της χώρας έχει κάνει όλη την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες να μιλά γι’αυτόν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωσή του στο Twitter, ο Άντι Καϊκόνεν δήλωσε, ότι από τις 6 Ιανουαρίου θα απουσιάζει από τα καθήκοντά του για δύο μήνες γιατί θέλει να ασχοληθεί με την ανατροφή του δεύτερου παιδιού του που γεννήθηκε τον Ιούλιο. Όλα αυτά, σε μία περίοδο που έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και δεν θέλω να τα θυμάμαι μόνο από τις φωτογραφίες», εξήγησε.

54 ημέρες η άδεια πατρότητας στη Φινλανδία

«Στηρίζουμε με υπερηφάνεια την απόφαση του Άντι Καϊκόνεν» ήταν το σχόλιο της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών και αρχηγού του Κεντρώου κόμματος Ανίκα Σααρίκο αναφορικά με την απόφαση του Καϊκόνεν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, η άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού είναι κάτι αυτονόητο για τους άνδρες. Εξάλλου, δικαιούνται άδεια 54 ημερών και σχεδόν το 80% κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος -αν και συχνά δεν την χρησιμοποιούν όλη. Σπανιότερο φαινόμενο, βέβαια, είναι να κάνουν χρήση αυτής της άδειας οι πολιτικοί. Για την ακρίβεια, ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους. Ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν ήταν ο πρωτοπόρος αφού πήρε δύο φορές άδεια πατρότητας, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Τα καθήκοντα του Καϊκόνεν στο υπουργείο θα αναλάβει προσωρινά ο βουλευτής του Κεντρώου κόμματος Μίκο Σαβόλα.

Ως προς το πολιτικό σκέλος, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Μάιο υπέβαλαν αίτημα ένταξης στον ΝΑΤΟ. Από τα 30 μέλη της Συμμαχίας μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη, με τη δεύτερη να απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Διαβάστε ακόμα:

Δασκαλάκης: Κατηγορεί την Πισπιρίγκου και για τις τρεις δολοφονίες… αλλά δεν ζητά διαζύγιο (video)

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να αναγνωρίζει τους “ασφαλείς ενήλικες”

Χριστουγεννιάτικοι γλυκοί πειρασμοί: Τι να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας