«Οι 3 ερωτήσεις που κάνω υποχρεωτικά στα παιδιά μου κάθε μέρα»

«Μεταξύ των αθλημάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των οικογενειακών υποχρεώσεων και των εργασιακών απαιτήσεων, φαίνεται ότι οι στιγμές που περνάμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά μας είναι πλέον ελάχιστες», γράφει στο scarymommy.com η μαμά-blogger April Marie Gott Walker. «Οι μέρες που επιστρέφαμε από τις δουλειές μας και μιλούσαμε σαν οικογένεια, ενώ το νεογέννητο κοιμόταν ήσυχα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ίδιο και οι μέρες που μαζευόμασταν πάνω στο χαλί του σαλονιού και βλέπαμε το μωρό μας να μπουσουλάει. Έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή ζωής, η οποία είναι γεμάτη και έντονη!

Στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που είμαστε μαζί, καθιστώ προτεραιότητα να ρωτήσω τα παιδιά τρία σημαντικά πράγματα. Πρόκειται για γρήγορες ερωτήσεις, έτσι ώστε τα παιδιά μου να μην έχουν ιδέα για το συμπέρασμα που μπορεί να προκύψει ή για τις μικρές παρατηρήσεις που μπορεί να επισημάνω. Ποτέ δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες αν δεν θέλουν, αλλά χαίρομαι όταν το κάνουν. Ποτέ δεν θα αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες, αλλά θα περιμένω σιωπηλά μέχρι να πουν περισσότερα.

Ας ξεκινήσω με εκείνο που δεν ρωτάω: Δεν ρωτάω ποτέ για τη βαθμολογία στα διαγωνίσματα. Ως δασκάλα Δημοτικού κι εγώ, υποθέτω ότι οι δάσκαλοι των παιδιών θα με ενημερώσουν για οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζω σε αυτό το κομμάτι. Δεν είναι ότι δεν με νοιάζει για τους βαθμούς και την πρόοδο τους. Είναι ότι είμαι η μητέρα τους. Όταν είμαι στο σπίτι με τα παιδιά μου, είμαι μόνο η μητέρα τους.

Φροντίζω τα παιδιά μου να είναι ασφαλή. Τα αγαπώ. Ικανοποιώ τις βασικές ανάγκες τους. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνω ως μητέρα τους: πρέπει να γνωρίζω αν είναι ευτυχισμένα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κοινωνία, οι γείτονες, οι συμπολίτες μας, αξίζουν να γνωρίζουν ότι κάποιος φροντίζει για εκείνους. Ότι κανείς δεν είναι μόνος σε αυτόν τον κόσμο. Ότι κάποιος θα κάνει περισσότερα από το να «σκάβει» βαθιά και απλά να κάνει ερωτήσεις. Ότι θα διαβάζει από τις λέξεις και θα ακούει όσα δεν λέγονται.

Οι τρεις ερωτήσεις που ρωτώ καθημερινά κάθε παιδί μου, από το 2χρονο έως το 8χρονο, είναι οι εξής:

  1. Με ποιον έπαιξες στο διάλειμμα σήμερα;
  2. Για ποιο θέμα μιλήσατε σήμερα στο σχολείο;
  3. Ποιο ήταν το πιο γενναίο πράγμα που έκανες σήμερα;

1. «Με ποιον έπαιξες στο διάλειμμα σήμερα;»

Τι μπορείτε να μάθετε από την ερώτηση αυτή:
– Παίζουν με ασφάλεια;
– Νιώθουν ότι είναι μέρος μιας ομάδας ή παίζουν μόνα τους;
– Παίζουν σταθερά με τους ίδιους φίλους ή συναντούν νέους;
– Τρέχουν ή κάνουν δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ενέργεια;
– Είναι ευτυχισμένα;

2. «Για ποιο θέμα μιλήσατε σήμερα στο σχολείο;»

Τι μπορείτε να μάθετε από την ερώτηση αυτή:
– Με ποιον μίλησαν;
– Τι συζήτησαν;
– Γέλασαν αρκετά κατά τη διάρκεια της συζήτησης;
– Αν δεν συζήτησαν με κάποιο συμμαθητή, πώς αισθάνθηκαν γι’ αυτό;
– Είναι ευτυχισμένα;

3. «Ποιο ήταν το πιο γενναίο πράγμα που έκανες σήμερα;»

Τι μπορείτε να μάθετε από την ερώτηση αυτή:
– Δοκίμασαν κάτι νέο;
– Ήταν ριψοκίνδυνο αυτό που έκαναν;
– Είναι περήφανα για τη γενναιότητά τους;
– Είναι ευτυχισμένα;

Το να είσαι μαμά είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο: οι άγρυπνες νύχτες, η συνεχής ανησυχία, το άγχος για το πώς θα γίνουν όλα σωστά. Όμως, αυτά τα τρία ερωτήματα εξυπηρετούν έναν σκοπό: μου επιτρέπουν να γνωρίζω πότε είμαστε «σε καλό δρόμο» και πότε πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Συχνά αποτελούν σημείο εκκίνησης για μια μεγαλύτερη συζήτηση».