Οι επιστήμονες κατέληξαν: Να γιατί πρέπει να πίνουμε όλοι, καθημερινά, ζεστή σοκολάτα!

Πολύ καλά τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, αφού μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπίρμινγκχαμ έδειξε, ότι η ζεστή σοκολάτα, αυτή που μας έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά όταν ήμασταν μικρά, από άγλυκη σκόνη κακάο μπορεί, πέρα από απολαυστική, να είναι και ωφέλιμη για την υγεία μας, αφού η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε φλαβανόλη (όπως το κακάο) αυξάνουν την ψυχική απόδοσή μας.

Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα μορίων που εμφανίζονται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μέλος της οικογένειας των φυτικών φλαβονοειδών και περιέχονται στο κακάο, τα σταφύλια, τα μήλα, το τσάι, τα μούρα, ακόμη και στο κρασί. Αν και προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτά τα μόρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου, η νέα αυτή έκθεση διαπιστώνει ότι διεγείρουν επίσης τα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου και του αίματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται γρηγορότερα και να εκτελούν γνωστικές ασκήσεις πιο αποτελεσματικά.

«Χρησιμοποιήσαμε κακάο στο πείραμά μας, αλλά οι φλαβανόλες είναι εν αφθονία σε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Κατανοώντας καλύτερα τα γνωστικά οφέλη από την κατανάλωση αυτών των ομάδων τροφίμων, καθώς και τα ευρύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, μπορούμε να προσφέρουμε βελτιωμένη καθοδήγηση στους ανθρώπους για το πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διατροφικές τους επιλογές», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Catarina Rendeiro.

Η μικρού βεληνεκούς μελέτη εξέτασε 18 υγιείς άνδρες μεταξύ 18 και 40 ετών. Πριν από τη δοκιμή για να δουν το πώς οι φλαβανόλες επηρεάζουν τον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές εξέτασαν την κυκλοφορία του αίματος κάθε συμμετέχοντος, δίνοντάς του να εισπνεύσει αέρα με 5% διοξείδιο του άνθρακα (100 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα από την κανονική ποσότητα διοξειδίου στον αέρα). Μετά την κατανάλωση ζεστής σοκολάτας με φλαβανόλη, η μία ομάδα ανδρών έλυσε με επιτυχία γνωστικές ασκήσεις. Η ομάδα που ήπιε ένα απλό φλυτζάνι ζεστής σοκολάτας δεν τα πήγε τόσο καλά.

«Μπορούμε να συνδέσουμε τα αποτελέσματα αυτά με τη βελτιωμένη οξυγόνωση του αίματος, όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα για να διαχειριστεί πιο δύσκολες ασκήσεις. Επίσης υποδηλώνει ότι οι φλαβανόλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες κατά τη διάρκεια αυξημένων γνωστικών απαιτήσεων» λένε οι ερευνητές, αλλά συμπληρώνουν, ότι δεν επωφελήθηκε κάθε άτομο στην μελέτη από επιπλέον φλαβανόλη στην ζεστή σοκολάτα του. Οι συμμετέχοντες με ήδη υψηλά επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου στην αρχή του πειράματος δεν είδαν πρόσθετη απόδοση από το εμπλουτισμένο κακάο.

Διαβάστε ακόμα:

5 ροφήματα σοκολάτας που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας!

Η ζεστή σοκολάτα του Άη Βασίλη είναι το τέλειο χριστουγεννιάτικο ρόφημα

Πηγή: studyfinds.org