Ώρα μηδέν για το άνοιγμα των σχολείων: Πώς θα γυρίσουν στις τάξεις οι μαθητές – Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας

Το κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά θα χτυπήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και στο Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τις τελευταίες λεπτομέρειες της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις τάξεις

Επιθυμία από πλευράς υπουργείου είναι φέτος να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης εκπαίδευση και η τηλεκπαίδευση να ενεργοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας» είπε η κ. Μακρή και εξήγησε πως η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τις ευπαθείς ομάδες.

Τώρα το μόνο που απομένει είναι να εξειδικευτούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στις τάξεις και θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν την περσινή σχολική χρ0νιά. Ειδικότερα εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών του  υπουργείου Υγείας που θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα των σχολείων.

Δεν θα κλείνει η τάξη με ένα μόνο κρούσμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr  τη φετινή σχολική χρονιά δεν θα κλείνει μία ολόκληρη τάξη αν εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα και έτσι μένει να αποφασιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα συμβαίνει αυτό.

Η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία θα γίνεται , με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα  self test, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν από τα Φαρμακεία. Το αρνητικό αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται χειρόγραφα στη συγκεκριμένη φόρμα (σχολική κάρτα) ή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν τη σχολική κάρτα καθημερινά στο σχολείο και να την επιδεικνύουν στον εκπαιδευτικό της τάξης.

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές,  θα πρέπει να επιδεικνύουν στον Διευθυντή του Σχολείου ή σε άλλο όργανο που θα οριστεί από τον ίδιο πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας

Γρίφος παραμένει η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα. Κάποια μέλη της Επιτροπής των Ειδικών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.

Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στα παιδιά, εκείνη ακόμη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%.

Αλλά και στις ηλικίες 18-24 ετών φαίνεται να επιταχύνεται ο εμβολιασμός, καθώς 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.

Διαβάστε επίσης:

Η παιδίατρος προειδοποιεί: ” Οι 4 SOS οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε αν νοσήσει με COVID το παιδί σας”

Σκέρτσος: «Τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν»

Έκκληση Παπαευαγγέλου: “Ως παιδίατρος και γονέας σας καλώ να εμβολιάσετε τα παιδιά σας το συντομότερο δυνατόν”