«Όταν κάθε λεπτό μετράει!»: Ημέρα αφιερωμένη στα εξαφανισμένα παιδιά – Συμβουλές αντιμετώπισης για γονείς και παιδιά

Με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -για μια ακόμη χρονιά- αφιερώνει αυτήν την εβδομάδα στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η εξαφάνιση παιδιών είναι ένα παγκόσμιο, καθημερινό, κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους! Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βρουν όλα τα παιδιά το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους! Σημειώνεται ότι το 2014 το 116000 δέχτηκε 7151 κλήσεις και συνολικά 111 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Ο οργανισμός διαχειρίστηκε 91 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα 82 παιδιά εντοπίστηκαν.

Συμβουλές αντιμετώπισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών

Οι εξαφανίσεις παιδιών αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο, καθώς είναι εκτεθειμένα σε καταστάσεις που δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν συνοδευμένα από μεγάλο άγχος και φόβο. Ένα παιδί που δεν είναι κοντά στη μαμά και το μπαμπά είναι σε κίνδυνο. Συνήθως τα παιδιά δεν είναι κρυμμένα σε κάποια γωνία ή σπίτι. Περπατούν σε δρόμους, πλατείες ανάμεσα μας.

Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε.

1. Ενημερωθείτε για τα παιδιά που αγνοούνται από το site www.hamogelo.gr
2. Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του, μην το αγνοήσετε.
3. Ρωτήστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο αν ξέρουν το παιδί ή την οικογένεια του.
4. Ρωτήστε το αν έχει χαθεί ή αν θέλει τη βοήθεια σας.
5. Μην ρωτάτε πολλά προσωπικά στοιχεία καθώς τα παιδιά δεν εμπιστεύονται αγνώστους και μπορεί να φοβηθούν.
6. Καθησυχάστε το χωρίς να έχετε όμως σωματική επαφή (αγκαλιά ή άγγιγμα).
7. Ενημερώστε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
8. Μην φύγετε από το σημείο αν δεν βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι ασφαλές.
9. Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

national-missing-children-day

Το παιδί σου εξαφανίστηκε – Συμβουλές αντιμετώπισης προς τους Γονείς 

Η πόρτα ανοίγει και το παιδί φεύγει….Και περιμένεις ότι η πόρτα θα ξανανοίξει αλλά κάτι μέσα σου, σου λέει ότι έφυγε, το έσκασε ή τέλος πάντων χάθηκε στο δρόμο…. περιμένεις να γυρίσει αλλά όσο ο χρόνος περνάει, η αγωνία συνυπάρχει με την ελπίδα και πιστεύεις ότι θα γυρίσει….

Και όμως δεν γυρίζει…. Εσύ που πας; Τι κάνεις; Μέσα στον πανικό προσπάθησε….

  • Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
  • Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
  • Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
  • Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
  • Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
  • Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
  • Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, email, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.
  • Πες του Σ’ΑΓΑΠΩ, δείξε του την αγάπη σου. Δεν είναι δεδομένο ότι την ξέρει.
  • ΟΙ ώρες και πιθανά οι μέρες περνούν… και εσύ δεν κοιμάσαι, δεν τρως για να μην απασχολείς το μυαλό σου και να είσαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι γίνει. Όμως η δική σου σωματική κατάσταση είναι σημαντική για να είσαι αποτελεσματικός. Φάε κάτι, πιες ένα χυμό, ξεκουράσου για να είσαι πραγματικά έτοιμος.
  • Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας δείξτε του την αγάπη και το ενδιαφέρον σας και όχι το θυμό ή  την απογοήτευση σας. Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του.

Πρόκειται για τις πιο δυσάρεστες και δύσκολες ώρες ενός γονέα….Δεν είστε μόνοι σας…. έχετε κάπου να πάτε, κάποιον να μιλήσετε. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι δωρεάν, εικοσιτετράωρη και απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα παιδιών που έχουν φύγει ή εξαφανιστεί.

Εγγραφείτε στο AMBER ALERT HELLAS. Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ ενεργά ώστε όλα τα Παιδιά να βρουν το δρόμο για το Σπίτι τους.

13233075_1150574094995315_3538933559852382736_n

story_may2015

Τι πρέπει να γνωρίζεις. Τι πρέπει να κάνεις εάν χαθείς.

Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης προς τα Παιδιά

Έχει τύχει να περπατάς στο δρόμο και να δεις μια αφίσα ενός παιδιού που έχει εξαφανιστεί….Έχει τύχει να βλέπεις τηλεόραση και να βλέπεις μια ανακοίνωση ότι ένα παιδί εξαφανίστηκε….Αυτό που μπορεί να σκεφτείς είναι πόσο πολύ στενοχωριέται η μαμά του και ο μπαμπάς του αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που συμβαίνει στο παιδί. Και έχεις δίκιο….Πολλές φορές σκέφτεσαι όμως ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο δύσκολή και να είναι μια κατάσταση πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις….Απλά πρέπει να τα θυμάσαι και όλα θα πάνε καλά

Η μαμά και ο μπαμπάς θα σε συμβουλεύσουν. Ό,τι και αν σου πουν θα στο πουν για το καλό σου.

Ακόμα και να αργήσεις ή να έχει συμβεί κάτι κακό στο σχολείο, η λύση σίγουρα δεν είναι να μην γυρίσεις σπίτι σου. Όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους. Και σίγουρα η μαμά και ο μπαμπάς θα σε βοηθήσουν να βρεις αυτή τη λύση.

Η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να ξέρουν πάντα που είσαι.

Δεν σε ελέγχουν απλά θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν αν χρειαστεί. Οπότε πάντα θα τους ειδοποιείς αν είσαι κάπου που δεν το ξέρουν 

Φρόντισε οπού πηγαίνεις να μένεις κοντά με κάποιον δικό σου.

Η μαμά, ο μπαμπάς, κάποιος ενήλικας που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε δεν θα μας αφήσει ποτέ να βρεθούμε σε μέρη που δεν ξέρουμε. Επίσης, ένας φίλος μας που ξέρει την περιοχή και τους ανθρώπους θα βοηθήσει να μην χαθούμε.

Το να φοβηθείς είναι λογικό….

Όλα τα παιδιά που έχουν χαθεί έχουν φοβηθεί πολύ στην αρχή. Είναι μόνα τους σε ένα μέρος που δεν ξέρουν. Είναι λογικό. Να θυμάσαι όμως ότι οι γονείς σου σε ψάχνουν και θα σε βρουν. 

Μείνε σε γνωστές περιοχές.

Ακόμα και να μην ξέρεις πως θα πας στο σπίτι σίγουρα θα περάσει κάποιος που ξέρεις ή η μαμά και ο μπαμπάς που θα σε ψάχνουν.

Μείνε σταθερός στο σημείο που ανακάλυψες ότι έχασες τη μαμά ή τον μπαμπά.

Η μαμά και ο μπαμπάς σίγουρα σε ψάχνουν και το πρώτο σημείο που θα κοιτάξουν είναι το τελευταίο μέρος που σε είδαν. Κάποια στιγμή θα έρθουν.

Μιλάς μόνο σε ανθρώπους που ξέρεις εσύ και οι γονείς σου.

Η μαμά και ο μπαμπάς σου έχουν πει πολλές φορές ότι δεν μιλάμε σε αγνώστους. Ακόμη και να μην ξέρεις που είσαι, αυτή την συμβουλή θα τη θυμάσαι πάντα. Όταν δε γνωρίζεις κάποιον, δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει ή θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. 

Οι αστυνομικοί μας βοηθούν.

Στις ταινίες βλέπεις τους αστυνομικούς να πηγαίνουν φυλακή τους ανθρώπους που κάνουν κακό. Εσύ δεν έκανες κάτι κακό. Ο αστυνομικός θα σε βοηθήσει να βρεις τη μαμά και το μπαμπά. Ακόμη και να μην είναι κάποιος αστυνομικός κοντά, μπορείς να καλέσεις το 100. 

Να θυμάσαι την διεύθυνση σου και το τηλέφωνο σου.

Ακόμη και να μην ξέρεις πώς να πας στο σπίτι, πρέπει να ξέρεις την διεύθυνση και το τηλέφωνο σου. Είναι σημαντικό για να τα δώσεις σε αυτούς που θα σε βοηθήσουν. 

Θυμήσου το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Στο Χαμόγελο του Παιδιού στο τηλέφωνο 116000 μπορείς να βρεις πάντα βοήθεια. Θα πας σε ένα καρτοτηλέφωνο είτε είναι πρωί είτε βράδυ και θα καλέσεις 116000 χωρίς τηλεκάρτα, θα ακούσεις παιδικά τραγουδάκια και μετά θα απαντήσει κάποιος που μόλις του πεις τι έχει συμβεί σίγουρα θα σε βοηθήσει.

 

Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις ακόμα και αν φοβάσαι πολύ….Είσαι πάντα ένα κομμάτι στη λύση των προβλημάτων σου!

Χαμόγελο του Παιδιού: Η εξαφάνιση των παιδιών αγγίζει κάθε οικογένεια