“Όχι λουκέτο στο σχολείο μας”: Κραυγή αγωνίας από το Δημοτικό των Αρκιών με τον έναν και μοναδικό μαθητή

Η φετινή σχολική χρονιά είναι καθοριστική για το μέλλον του Δημοτικού Σχολείου των Αρκιών, του μικρότερου σχολείου στην Ευρώπη, με τον μοναδικό μαθητή που φοιτά να είναι ο 12χρονος Χρήστος Καμπόσος.

Δίπλα του στέκεται η δασκάλα Μαρία Φαίδρα Τσιαλέρα που έχει δώσει αγώνα για να κρατηθεί το σχολείο ανοιχτό, να είναι λειτουργικό και να χαίρει ο Χρήστος όλων των προνομίων που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι συνομήλικοι μαθητές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα η δασκάλα έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της, και δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του σχολείου στο ακριτικό νησί των Αρκιών.

Το μέλλον όμως αποδεικνύεται αβέβαιο αναφορικά με τη λειτουργία του σχολείου καθώς ο Χρήστος φέτος ολοκληρώνει το Δημοτικό και θα πάει Γυμνάσιο. Δυστυχώς , στο νησί δεν υπάρχει άλλος μαθητής για να φοιτήσει στο σχολείο με αποτέλεσμα το λουκέτο και η αναστολή λειτουργίας του να αποτελούν μονόδρομο.

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του 12χρονου Χρήστου που γράφει στο πίνακα του σχολείου “Όχι λουκέτο στο σχολείο μας”, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα για το αγαπημένο του σχολείο, τον προσωπικό του παράδεισο γνώσης.

Η δασκάλα του είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να κρατήσει ανοιχτό το σχολείο με νύχια και με δόντια. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να βρεθεί μια οικογένεια με παιδιά που θα θελήσει να εγκατασταθεί στο νησί. Δεν το βάζει κάτω και δεν θα σταματήσει μέχρι να ευοδωθεί η προσπάθεια.

Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου, αλλά και γενικότερα στην Πολιτεία, ώστε να σταθούν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα, που είναι, κατά την κ. Τσιαλέρα, «υψίστης σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νησιού και του σχολείου».